Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam :) Ja również przymierzam się do tego domku. Już od dłuższego czasu przeglądam setki projektów, ale wciąż uporczywie wracam do Komety. Spotkałam się z opiniami w necie, że podobno jest niedroga w budowie, w granicach 170.000 - 180.000 PLN. Wprawdzie jestem dopiero na etapie idei i póki co, wypatruję odpowiedniej działki, co też warunkuje wygląd przyszłego domostwa. Poszukuję ludzi, którzy już wybrali ten projekt a może są w momencie realizacji, wszelkie wskazówki byłyby ogromnie cenne. Będę tu zaglądać, może ktoś zechce się odezwać.

Pozdrawiam serdecznie i dziekuję za temat. :)

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

cześć anufil, projekt kometa kupiony, dokumentacja techniczna zrobiona, wiekszych zmian nie robiłem a te ktore wprowadziłem to drzwi zewnętrzne w kotłowni i okna dachowe. teraz czekam jeszcze na przyłącze elektryczne i zaczynam. mam nadzieję, ze w drugiej połowie października. Jedyne co mi się nie podoba w projekcie to więźba dachowa. Zastosowana jest kratownica. Fakt jest to dom z poddaszem nieużytkowym ale nie chce mieć poddasza aż tak bardzo nieużytkowego. Kratownica niestety zajmuje dużo miejsca i z tego co się zdążyłem zorientować jest dużo drozsza i nie każdy fachowiec chce się tego podjąć. Umowiony juz jestem z projektantem na zmianę więżby.

Gdzie budujesz? wybrałaś ten projekt?

Hej jedraszko! Cieszę się, że się odezwałeś :D u mnie to wygląda bardziej odlegle niż w Twoim przypadku, właśnie przymierzam się do kupna działki (liczę, że jeszcze zdążę tej jesieni) i wtedy okaże się czy wersja podstawowa czy odbicie lustrzane. Będę budować w rejonie Pogórza Ciężkowickiego. Planuję też trochę zmian wewnątrz i dobudowę garażu, nie wiem jeszcze jak to będzie wyglądało z kosztami, się okaże. A propos więźby, a nie ma możliwości zmiany tej wewnętrznej konstrukcji? Zdaje mi się, że powinna. Czy architekt adaptujący Ci projekt mówił coś na ten temat? Ja co prawda nie planuję zagospodarowywać poddasza, ale i tak jeśli to rozwiązanie jest nieopłacalne, może ktoś tutaj na forum wiedziałby, jak się z tym uporać...

Budujesz z firmą czy gospodarczo? Czy masz już kosztorys? Zależy mi bardzo żeby wiedzieć, ile firma wzięłaby za budowę.

Bardzo będę Ci wdzięczna za bieżące informacje z placu boju, oczywiście życzę Ci powodzenia i jak najmniej (a najlepiej wcale) problemów przy budowie, pozdrawiam serdecznie :D

Witaj. No to życzę owocnych poszukiwań wymarzonego kawalka ziemi. Moja kometa jest w odbiciu lustrzanym, właśnie ze względu na położenie działki. Oczywiście jest możliwośc zmiany więźby i będę ją zmieniał.

Będę budował w systemie gospodarczym. Mam kierownika budowy. Kosztorys jest mniej więcej na kwotę którą podawałaś.

Chętnie będę się dzieli dośwaidczeniami z placu budowy - mam nadzieję, że będą pozytywne...

Cześć jedraszko :) Dzięki za szybki odzew. Ja też wolałabym odbicie lustrzane ponieważ ma lepszy układ względem ston świata, nie bardzo widzę to w wersji podstawowej, bo taras chcę od pd-zach, zresztą chyba jak większość. Niebawem wybieram się oglądać działki. Tylko czekam na cynk od znajomych i już się nie mogę doczekać :wink:

Czekam też niecierpliwie na wieści o Twoich osiągnięciach, życząc Ci wszystkiego, co najlepsze.

Cześć. A więc energetyka robi przyłącze. Zaczeli w ubiegłym tygodniu. Myślę, że w tym skończą. Plany na ten tydzień, to przywiezienie garażu, zdjęcie humusu i geodeta do wytyczenia domu. Wczoraj z żonką i dziećmi zrobiliśmy sobie pierwszą biesiadę pod naszym kawałkiem nieba czyli ognisko, kiełbaska i ziemniaki. Fajnie było, chłopaki mieli radochę.

Trudne zadanie przed Tobą. Życzę Ci trafnego wyboru działki. Pozdrawiam i czekam na wieści.

Witaj! No to gratuluję szybkiego rozwoju wydarzeń! Ja nadal siedzę bezczynnie, bo na wsi żniwa się ledwo co zakończyły i przeróżne prace polowe, zatem sporo jeszcze czasu przede mną zanim obejrzę ziemię tu i ówdzie. Ale nie bardzo się tą zwłoką martwię, bo ktoś gdzieś tu na forum pisał, słusznie bardzo zresztą, że najlepiej kupować późną jesienią, kiedy już brzydziej być nie może :wink: i się uda utargować, na co liczę, jakieś parę tysięcy :wink:

Mam pytanko, czy pod "nasz" domek musi być idealnie równy grunt? Jak wygląda sprawa ze spadkiem terenu? Piszesz, że czeka mnie niełatwe zadanie, no cóż, wcale mnie to nie zniechęca :D

Pozdrowienia serdeczne i ucałowania dla Ciebie i Twojej Rodzinki :D

Hej,

pisząc trudne miałem na myśli dokonanie wyboru, kiedy podoba Ci się więcej niż jedna lokalizacja. Ale nic to, nic nie zastapi dreszczyku emocji, kiedy już się jest pewnym, że to właśnie to miejsce.

Do miejsca gdzie kupilismy działkę powrócilismy po 3 latach. 3 lata temu szukaliśmy tylko działki. Bylismy już po słowie z właścicielem ale ostatecznie nie doszło do transakcji. W tym roku ponownie podjeliśmy temat. Objechalismy okolicę i wrócilismy do miejsca z przed trzech lat. Działka, którą wtedy chcieliśmy kupić była sprzedana. Kupilismy jeszcze lepszą i jesteśmy bardzo zadowoleni.

Działka wg mojej wiedzy nie musi być idealnie równa. Ostatecznie teren można zniwelować. Moja działka ma nieznaczne pochylenie. Sprawę załatwią ściany fundamentowe, odpowiednio wyniesione nad poziom gruntu. Przynam jednak, że specjalistą nie jestem. Być może na forum ludzie mają większą wiedzę na ten temat.

Dziękuję za pozdowienia i całuski :p . Przekażę i odwzajemniam :D . Podaj mi swojego maila, prześlę Ci zdjęcia działki.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Wybaczcie, ale ktoś mnie prosił o przyrządzeni tego dania, ze smaczkiem.

Mamy duży błąd estetyczny. 4 osoby na 5 z siedzących przy stole widzą muszlę jak są otwarte drzwi do łazianki 1/5. To dla wrażliwej osoby, która uważa, że lubięją inaczej. :lol:

Te grile pod daszkiem to bym sobie odpuścił.

Jakby sobie tak drzwi w 1/8 dosunął do narożnika to by można było łóżko na ścianę wewnętrzną obrucić i drzwi balkonowe zrobić dwuskrzydłowe.

Po prawdzie utrzymanie takiego układu oznacza gonitwę dzieciarów na trasie 1/4-taras-1/8-1/2, ale takie są uroki dzieciństwa.

No i połaci dachowych 11, a mogłaby mieć 10. :wink:

Bardzo ładny i funkcjonalny domek, też się do niego przymierzam, tylko narazie patrzę krytycznym wzrokiem i wprowadzam kilka zmian.

A więc powiększenie wiatrołapu kosztem przesunięcia drzwi do końca ścianki działowej kuchni i przede wszystkim drzwi przesuwne ( w lecie bedą cały czas otwarte) i zrobienie przejścia z łazienki do kotłowni.

• 4 weeks później...

Witam i pozdrawiam.

Myślałem sporo nad Kometą lecz raczej zdecyduje się na Zenita z tej samej pracowni ( domki bardzo podobne).

Jeśli chodzi o koszty budowy nie wiem jak kometa, ale Domus przysłał mi kosztorys do zenita i netto stan surowy zamkniety to 177 tyś. Myśle że kometa powinna być niewiele ale tańsza :)

Powodzenia.

Bartek

• 2 weeks później...

Moim zdaniem:

mały wiatrołap

niepotrzebne wyjście z sypialni na taras - jak je zlikwidujesz, będzie można przesunąć łóżko, bo spanie przy gorącym kominie chyba nie jest najlepsze

zlikwidowałabym kawałek ścianki oddzielającej salon od holu

chyba trochę za dużo powierzchni na komunikację - 14%...

no i mnie się nie podobają takie półokrągłe tarasy :-? -ale to już kwestia gustu :wink:

pozdrawiam, akacja