Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciekawy pomysł

anecia

Recommended Posts

Mój mąż, będąc w Kanadzie, podpatrzył tam pomysł na zsyp na brudną bieliznę. Zrobiliśmy taki u siebie, tzn. na razie jesteśmy na poziomie parteru, ale ten zsyp pójdzie aż na piętro a na dole zostanie umieszczony kosz, do którego będzą wpadać brudne rzeczy. Z niego już tylko krok do pralni umieszczonej w piwnicy. Wlot na piętrze będzie w pokoju syna. Miał być w łazience, ale nie udało się zgrać pionu. Zobaczymy, jak się sprawdzi. Dam znać :D

:D Mam to samo - prowadzę wojnę o mój zsyp bo teściowej i mężowi pod jej wpływem to się nie podoba, uważają to za zbędne badziewie :evil: . Teraz zalewali mi strop i okazało się że w miejscu dziury leci belka teriwy. Walczyłam jak lew i mam zsyp. Przede wszystkim dla mojej własnej satysfakcji i wygody. Zawsze drażniły mnie szmaty leżące w łazience, a jak ma się pralnię w piwnicy to po co biegać ze szmatami? Założę się że gdyby nie zsyp toby nikomu nie chciało się nosić za każdym razem po 1 koszuli czy parze skarpet.

Czy macie jeszcze jakieś ciekawe rozwiązania ułatwiające życie?

U mnie to jeszcze - odkurzacz centralny,

- podwieszane kibelki i umywalki (łatwiej posprzątać)

- w kuchni planuję pełną zabudowę żeby nie zbierało się na szafkach i pod nimi - zero dziur i prześwitów

- jak najmniej szmat w oknach - firan i zasłon, dywanów, chodniczków i innych atrakcji

- pozbywam się zbędnych gratów i dekoracji jak się przeprowadzę, sporo podróżowałam ale pamiątki kolekcjonuję powściągliwie, głównie mają tą zaletę że magazynują kurz.

- książki w jednym dużym zamkniętym regale/szafie - czymś.

- osobna garderoba, gdzie wszystko będzie gotowe do użyku a nie jak psu z gardła w ciasnej szafie.

- schowek - graciarnia na parterze - podręczne przybory czyszczące, odkurzacz, kubły i zmiotki itp.

Teraz mieszkamy w małym pokoiku zagraconym doszczętnie, kurz osiada dosłownie po godzinie od starcia, już mnie szlag trafia.

może ktoś ma jakieś pomysłowe rozwiązania na utrzymanie porządku?

pozdrawiam, Capra :wink:

Gość tripper

Capra nawet nie wiesz, jak bardzo Cie rozumiem w wypadku firanek i tych innych 'szmat w oknach' ;)

z innych ciekawych pomyslow do domu / mieszkania, to polecam wszystkim hustawke w pokoju dziennym - nieduzo kosztuje, mocuje sie szybko i sprawnie, poza tym kto powiedzial, ze dorosli nie moga sie czasem pobujac?

Fajne - właśnie mam w brzuchu MIKROBA, który pojawi się na świecie w listopadzie/grudniu. Pewnie będzie zadowolony z takiego rozwiązania. Są takie fajne bujaki w IKEI mocowane do sufitu.

A propos szmat, to u mnie jest rodzinna tendencja :wink: , nie tylko w oknach. Babcia musi mieć "swoje szmaty" do podłogi, wycierania naczyń, na wycieraczkę, nawet naczynia myje gazą a nie myjką. Przez lata tak znienawidziłam te szmaty że moja podłoga jej chyba nie zobaczy. Wolę nowocześniejsze rozwiązania. Tak samo szmaty w oknach, chodniki na których się można zabić, dywaniki i szmatki w łazience i kibelku, brrr, mam już szmatofobię... :wink:

A wyobraż sobie-samochody wyściełane w środku sztucznym futrem z tygrysa w kolorze czarno - czerwonym, na to obowiązkowo koc - np brązowy we wzory, także z futerka-bo to takie ładne :lol: i trzeba chronić tygryska żeby się nie pobrudził, duże poduchy na tym, z tyłu na serwecie siedzi piesek kiwający główką.

Jak widzę coś takiego to mnie przejmuje groza. Połowa biedy jak to jest duży fiat czy polonez, ale ja widziałam taką szmaciarnię w bmw! :o

Gość tripper

he heee ;)

kiedys w sprawach zawodowych bylem w mieszkaniu jednej pani dyrektor. mieszkanie urzadzane fajnie, troche starych mebli z klasa, obok nowoczesny komplet wypoczynkowy z jakims futurystycznym stolikiem, wszystko fajnie, cacy i OK

nagle patrze w bok, a tam juz kurde jakis relikt dizajnu, kolumienka slupek na kwiatek, na nim paprotka, a pod doniczka biala, haftowana serwetka z koronkowymi brzegami

AAA!!!