Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeniesienie domu,jak to wygląda prawnie.

AGNIESZKA31

Recommended Posts

Jeśli gdzieś już o tym pisaliście to prosze o linka,bo nie znalazłam nic takiego.A ostatnio zaczynam sie zastanawiać jak w praktyce wygląda kupno domu do przeniesienia.

1 Mamy upatrzony dom z bala no i kupujemy,ale co???dom czy materiał???jaka umowa sprzedaży???

2 no i chcemy postawic na swojej działce ,ale jak wygląda sprawa pozwolenia???trzeba nowy projekt???pozwolenia na budowe???

3.czy ten przeniesiony dom to ma być idealnie taki sam jak go kupiliśmy czy dopuszczalne sa przeróbki???

Poratujcie bo mam dylemat.Znalazłam dom z bala w dobrym stanie za 5 tys :o :o Ogladałam z Tatką i powiedział,że bedzie stał jeszcze z 100 lat.Takie zdrowe drzewo.Trzeba by przenieść ,zrobic lepszy dach ...A ja tu papiery mam w urzedach i projekt kupiony.Ratunku no i co mam zrobić.

Tzw. przeniesienie to w świetle prawa budowlanego rozbiórka jednego budynku i wybudowanie nowego. O formalnościach związanych z budową już wiesz, pamiętaj o zgłoszeniu lub zezwoleniu na rozbiórkę.

"Art. 31. 1. Pozwolenia nie wymaga rozbiórka:

1) budynków i budowli - niewpisanych do rejestru zabytków oraz nieobjętych opieką konserwatorską - o wysokości poniżej 8 m, jeżeli ich odległość od granicy działki jest nie mniejsza niż połowa wysokości;

2) obiektów i urządzeń budowlanych, na budowę których nie jest wymagane pozwolenie na budowę, jeżeli nie podlegają ochronie jako zabytki.

2. Rozbiórka obiektów budowlanych, o których mowa w ust. 1 pkt 1, wymaga uprzedniego zgłoszenia właściwemu organowi, w którym należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania tych robót. Przepis art. 30 ust. 5 stosuje się odpowiednio."

Od strony prawa cywilnego przeniesienie to w zasadzie kupno materiału na dom, połączone z jego "uzdatnieniem" poprzez rozbiórkę. Jeśli rozebrać ma kupujący, to jest to właściwie czysta sprzedaż połączona tylko ze zgodą właściciela na rozbiórkę i zobowiązaniem do pomocy przy formalnościach zgłoszeniowych/pozwoleniowych.