Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GEODETA

KRZYSZTOF MAZIARZ

Recommended Posts

PODPOWIEDZCIE PROSZĘ

GEODETA WYDZIELA DLA MNIE DZIAŁKE Z WIĘKSZEGO KAWAŁKA

CZEGO MOGE OD NIEGO OCZEKIWAC

TZN. CO POWINIEN ZROBIĆ JAKIE DOSTARCZYĆ MI DOKUMETY CO POWINNO ZNALEZC SIE NA PLANIE OGOLNIE MOWIAC ZA CO MNIE SKASUJE I CZEGO MAM SIE DOMAGAC

DODAM ZE WSZYSTKIM SIE ZAJMUJE SAM JA CZEKAM NA WEZWANIE Z JEGO STRONY BY WSTAWIC SIE U NOTARIUSZA I SFINALIZOWAC ZAKUP

(...)CZEGO MOGE OD NIEGO OCZEKIWAC(...)

Na początek: KRZYKIEM NIC NIE ZDZIALASZ!!!

( http://www.pg.gda.pl/~agatek/netq.html )

a jezeli chodzi o meritum, to geodeta powinien dostarczyc Ci dokument "wyrys i wypis*" z ewidencji gruntow, oraz ewentualnie wykazy zmian danych ewidencyjnych.

*-ewentualnie moze sie to nazywac "opis i mapa" (nazwa zamienna)

Pozdrawiam

Jestem na bieżąco:

1. Projekt podziału (wstępny)

2. Wykaz zmian gruntowych

3. W moim przypadku (Konin) geodeta nie dostarcza wyrysu i wypisu (odebrano mu takie prawa), tym zajmuje sie ewidencja gruntów przy Urzedzie Miasta (chodzi o kase, ktora nie wpływa do geodety lecz do UM a nie bagatela 160 zł).

Geodeta mnie skasował 1000 za wsio, niczym sie nie przejmowałem.

Te dokumenty są wystarczające do aktu notarialnego.

Jestem na bieżąco:

1. Projekt podziału (wstępny)

Wstępny projekt podzialu moze byc wykonany przez wlasciciela, w szczególnych wypadkach musi zrobic to geodeta i papierek ten nie jest do niczego potrzebny, poza dowodem, ze gmina takowy otrzymala.

Ważniejszy jest "Projekt podziału" (nie wstępny) wykonany przez geodete i zatwierdzony decyzją wujta, burmistrza lub prezydenta miasta!

2. Wykaz zmian gruntowych

Prawidłowa nazwa: "wykaz zmian danych ewidencyjnych"

3. W moim przypadku (Konin) geodeta nie dostarcza wyrysu i wypisu (odebrano mu takie prawa), tym zajmuje sie ewidencja gruntów przy Urzedzie Miasta (chodzi o kase, ktora nie wpływa do geodety lecz do UM a nie bagatela 160 zł).(...)

Geodecie nie odebrano prawa sporządzanie wyrysów.

Zgodnie z prawem geodezyjnym i kartograficznym starosta WYDAJE wyrysy, ale geodeta moze taki dokument sporządzic. takie prawo :lol:

Prosze podaj mi podstawę prawną, która umożliwia nie geodecie wykonac wstępny projekt podziału, opisać go i zanieść do Urzędu?

§ 3. 1. Wstępny projekt podziału nieruchomości, o którym mowa w art. 97 ust. 1a pkt 4, opracowuje się na kopii mapy zasadniczej, a w przypadku jej braku - na kopii mapy katastralnej, uzupełnionej o niezbędne dla projektu podziału elementy zagospodarowania terenu.

2. Wstępny projekt podziału nieruchomości powinien zawierać w szczególności:

1) granice nieruchomości podlegającej podziałowi;

2) oznaczenie nieruchomości podlegającej podziałowi według danych z katastru nieruchomości oraz księgi wieczystej, a w razie jej braku - według innych dokumentów określających stan prawny nieruchomości;

3) powierzchnię nieruchomości podlegającej podziałowi;

4) naniesione w kolorze czerwonym granice projektowanych do wydzielenia działek gruntu;

5) przedstawione w kolorze czerwonym powierzchnie projektowanych do wydzielenia działek gruntu;

6) przedstawioną w formie graficznej w kolorze czerwonym lub w formie opisowej propozycję sposobu zapewnienia dostępu projektowanych do wydzielenia działek gruntu do drogi publicznej.

a teraz pokaż, w ktorym miejscu jest napisane, ze wstepniaka musi robic geodeta uprawniony!!

Prosze podaj mi podstawę prawną, która umożliwia nie geodecie wykonac wstępny projekt podziału, opisać go i zanieść do Urzędu?

§ 3. 1. Wstępny projekt podziału nieruchomości, o którym mowa w art. 97 ust. 1a pkt 4, opracowuje się na kopii mapy zasadniczej, a w przypadku jej braku - na kopii mapy katastralnej, uzupełnionej o niezbędne dla projektu podziału elementy zagospodarowania terenu.

2. Wstępny projekt podziału nieruchomości powinien zawierać w szczególności:

1) granice nieruchomości podlegającej podziałowi;

2) oznaczenie nieruchomości podlegającej podziałowi według danych z katastru nieruchomości oraz księgi wieczystej, a w razie jej braku - według innych dokumentów określających stan prawny nieruchomości;

3) powierzchnię nieruchomości podlegającej podziałowi;

4) naniesione w kolorze czerwonym granice projektowanych do wydzielenia działek gruntu;

5) przedstawione w kolorze czerwonym powierzchnie projektowanych do wydzielenia działek gruntu;

6) przedstawioną w formie graficznej w kolorze czerwonym lub w formie opisowej propozycję sposobu zapewnienia dostępu projektowanych do wydzielenia działek gruntu do drogi publicznej.

a teraz pokaż, w ktorym miejscu jest napisane, ze wstepniaka musi robic geodeta uprawniony!!

Akurat opisałeś co musi zawierać wstępny projekt podziału, a nie kto go może wykonać. Radzę zapoznać sie z prawem geodezyjnym i kartograficznym, a jeżeli nadal będziesz uważał że wstępny projekt może zrobić właściciel i zanieść do urzędu to zrób tak a zobaczymy czycos tym świstkiem załatwisz.

W tym sporze geodetów opowiadam się po stronie t f k.

Janaro to Ty podaj podstawę prawną która zabrania nie geodecie wykonać wstępny projekt podziału.

Robota na tym etapie nie podlega zgłoszeniu. Jeśli jest wykonana zgodnie z wymogami rozporządzenia to jest OK.

Pozdrowienia

vector