KRZYSZTOF MAZIARZ 18.07.2005 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 PODPOWIEDZCIE PROSZĘ GEODETA WYDZIELA DLA MNIE DZIAŁKE Z WIĘKSZEGO KAWAŁKACZEGO MOGE OD NIEGO OCZEKIWACTZN. CO POWINIEN ZROBIĆ JAKIE DOSTARCZYĆ MI DOKUMETY CO POWINNO ZNALEZC SIE NA PLANIE OGOLNIE MOWIAC ZA CO MNIE SKASUJE I CZEGO MAM SIE DOMAGACDODAM ZE WSZYSTKIM SIE ZAJMUJE SAM JA CZEKAM NA WEZWANIE Z JEGO STRONY BY WSTAWIC SIE U NOTARIUSZA I SFINALIZOWAC ZAKUP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 18.07.2005 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 najpierw uporaj sie z problemem caps locka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KRZYSZTOF MAZIARZ 20.07.2005 05:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 JESTEM POD WRAŻENIEM NIECH NAM ŻYJĄ MYŚLICIELE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t f k 21.07.2005 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 (...)CZEGO MOGE OD NIEGO OCZEKIWAC(...) Na początek: KRZYKIEM NIC NIE ZDZIALASZ!!! ( http://www.pg.gda.pl/~agatek/netq.html ) a jezeli chodzi o meritum, to geodeta powinien dostarczyc Ci dokument "wyrys i wypis*" z ewidencji gruntow, oraz ewentualnie wykazy zmian danych ewidencyjnych. *-ewentualnie moze sie to nazywac "opis i mapa" (nazwa zamienna) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 21.07.2005 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Jestem na bieżąco:1. Projekt podziału (wstępny)2. Wykaz zmian gruntowych3. W moim przypadku (Konin) geodeta nie dostarcza wyrysu i wypisu (odebrano mu takie prawa), tym zajmuje sie ewidencja gruntów przy Urzedzie Miasta (chodzi o kase, ktora nie wpływa do geodety lecz do UM a nie bagatela 160 zł).Geodeta mnie skasował 1000 za wsio, niczym sie nie przejmowałem.Te dokumenty są wystarczające do aktu notarialnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t f k 22.07.2005 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Jestem na bieżąco: 1. Projekt podziału (wstępny) Wstępny projekt podzialu moze byc wykonany przez wlasciciela, w szczególnych wypadkach musi zrobic to geodeta i papierek ten nie jest do niczego potrzebny, poza dowodem, ze gmina takowy otrzymala. Ważniejszy jest "Projekt podziału" (nie wstępny) wykonany przez geodete i zatwierdzony decyzją wujta, burmistrza lub prezydenta miasta! 2. Wykaz zmian gruntowych Prawidłowa nazwa: "wykaz zmian danych ewidencyjnych" 3. W moim przypadku (Konin) geodeta nie dostarcza wyrysu i wypisu (odebrano mu takie prawa), tym zajmuje sie ewidencja gruntów przy Urzedzie Miasta (chodzi o kase, ktora nie wpływa do geodety lecz do UM a nie bagatela 160 zł).(...) Geodecie nie odebrano prawa sporządzanie wyrysów. Zgodnie z prawem geodezyjnym i kartograficznym starosta WYDAJE wyrysy, ale geodeta moze taki dokument sporządzic. takie prawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 22.07.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Jestem na bieżąco: 1. Projekt podziału (wstępny) Wstępny projekt podzialu moze byc wykonany przez wlasciciela, Prosze podaj mi podstawę prawną, która umożliwia nie geodecie wykonac wstępny projekt podziału, opisać go i zanieść do Urzędu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t f k 22.07.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Prosze podaj mi podstawę prawną, która umożliwia nie geodecie wykonac wstępny projekt podziału, opisać go i zanieść do Urzędu? § 3. 1. Wstępny projekt podziału nieruchomości, o którym mowa w art. 97 ust. 1a pkt 4, opracowuje się na kopii mapy zasadniczej, a w przypadku jej braku - na kopii mapy katastralnej, uzupełnionej o niezbędne dla projektu podziału elementy zagospodarowania terenu. 2. Wstępny projekt podziału nieruchomości powinien zawierać w szczególności: 1) granice nieruchomości podlegającej podziałowi; 2) oznaczenie nieruchomości podlegającej podziałowi według danych z katastru nieruchomości oraz księgi wieczystej, a w razie jej braku - według innych dokumentów określających stan prawny nieruchomości; 3) powierzchnię nieruchomości podlegającej podziałowi; 4) naniesione w kolorze czerwonym granice projektowanych do wydzielenia działek gruntu; 5) przedstawione w kolorze czerwonym powierzchnie projektowanych do wydzielenia działek gruntu; 6) przedstawioną w formie graficznej w kolorze czerwonym lub w formie opisowej propozycję sposobu zapewnienia dostępu projektowanych do wydzielenia działek gruntu do drogi publicznej. a teraz pokaż, w ktorym miejscu jest napisane, ze wstepniaka musi robic geodeta uprawniony!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 22.07.2005 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Prosze podaj mi podstawę prawną, która umożliwia nie geodecie wykonac wstępny projekt podziału, opisać go i zanieść do Urzędu? § 3. 1. Wstępny projekt podziału nieruchomości, o którym mowa w art. 97 ust. 1a pkt 4, opracowuje się na kopii mapy zasadniczej, a w przypadku jej braku - na kopii mapy katastralnej, uzupełnionej o niezbędne dla projektu podziału elementy zagospodarowania terenu. 2. Wstępny projekt podziału nieruchomości powinien zawierać w szczególności: 1) granice nieruchomości podlegającej podziałowi; 2) oznaczenie nieruchomości podlegającej podziałowi według danych z katastru nieruchomości oraz księgi wieczystej, a w razie jej braku - według innych dokumentów określających stan prawny nieruchomości; 3) powierzchnię nieruchomości podlegającej podziałowi; 4) naniesione w kolorze czerwonym granice projektowanych do wydzielenia działek gruntu; 5) przedstawione w kolorze czerwonym powierzchnie projektowanych do wydzielenia działek gruntu; 6) przedstawioną w formie graficznej w kolorze czerwonym lub w formie opisowej propozycję sposobu zapewnienia dostępu projektowanych do wydzielenia działek gruntu do drogi publicznej. a teraz pokaż, w ktorym miejscu jest napisane, ze wstepniaka musi robic geodeta uprawniony!! Akurat opisałeś co musi zawierać wstępny projekt podziału, a nie kto go może wykonać. Radzę zapoznać sie z prawem geodezyjnym i kartograficznym, a jeżeli nadal będziesz uważał że wstępny projekt może zrobić właściciel i zanieść do urzędu to zrób tak a zobaczymy czycos tym świstkiem załatwisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vector 22.07.2005 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 W tym sporze geodetów opowiadam się po stronie t f k.Janaro to Ty podaj podstawę prawną która zabrania nie geodecie wykonać wstępny projekt podziału.Robota na tym etapie nie podlega zgłoszeniu. Jeśli jest wykonana zgodnie z wymogami rozporządzenia to jest OK. Pozdrowieniavector Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts