Kukunia 18.07.2005 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Posialam lubin na nawoz zielony pod przyszly trawnik. Juz zakwitl, a nawet przekwitl, wiec czas go przekopac.Razem z lubinem wyroslo sporo mojego najwiekszego wroga, czyli szczawiu, no i mam pytanie. Czy jak te przekopana ziemie potraktuje jakims chwastobojczym srodkiem, to czy zachowa ona te swoje ulepszone (azot inne zwiazki?) wlasciwosci? Czy wszystko pojdzie na marne? Jaka jest wlasciwa kolejnosc takich dzialan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kukunia 19.07.2005 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 No i co nikt mi nie moze doradzic? Jutro jade na dzialke przekopywac. Czy po przekopaniu mozna to chlusnac od razu chemia?Dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 19.07.2005 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Możesz sobie popryskać te miejsca gdzie chwast porasta ewentualnie nawet całosc,poczekać jakies 3 tygodnie i dopiero wtedy przekopać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 19.07.2005 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Są środki które stosuje się jako tzw. desykanty - są to min. Reglone. Stosuje się je przed zbiorem a dodatkową ich zaletą jest zniszczenie chwastów. W ostatnich latach wśród rolników spopularyzowano metodę pożniwnego stosowania Roundupu tj. po skoszeniu stosuje się preparat a gdy zaczyna działać orka w ten sposób likwiduje się uciążliwe chwasty - może tędy droga Możesz również zastosować metody proponowane przez Daniela - są bardzo dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts