marylka 18.07.2005 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 czy ktoś może wie jak zw3alczać larwy chrabąszczy? podjadają krzaczki truskawek, które w efekcie obumierają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 19.07.2005 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Jesteś pewna że to pędraki? Może jakiś opis albo fotka tych bidulek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marylka 20.07.2005 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Jesteś pewna że to pędraki? Może jakiś opis albo fotka tych bidulek? grube, białe, z brązowym łebkiem. siedzą sobie pod krzaczkiem truskawek i podjadają korzonki. jestem pewna, że są to larwy chrabąszczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 21.07.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 jeśli to pędraki a nie nicienie (które są bardziej prawdopodobne ze względu na częstość występowania) to możesz podlać Basudinem lub Diazolem. Jeśli to jednak nicienie to wtedy pozostaje albo usunąć truskawki na 5-6 lat albo zastosować Basamid lub Nemazin. To ostra chemia ( uszkadza też rośliny i stosuje się przedsiewnie lub tylko w międzyrzędzia) ale przy okazji zniszczysz też pędraki i drutowce i dodatkowo np. grzyba Verticillium który wywołuje bardzo podobne objawy. Objawy występowania nicieni to początkowo więdnięcie, potem zdrobnienie środkowych liści, zredukowanie lub niemal brak korzeni.Dlatego proszę o fotkę najlepiej z bliska i całej rośliny truskawki z korzeniami i opis jak kiedy pierwsze objawy bo chorób i szkodników na truskawce dużo a postępowanie nie koniecznie wymaga tak ostrej chemii.I jeszcze pytanie czy inne rośliny w okolicy truskawek są też uszkadzane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 21.07.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Marylka, czy to coś takiego? http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=45028&highlight=larwa Jeśli tak, to gekonom Joshi podobno to nbardzo smakowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 21.07.2005 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Może przekopać i zawołac ptaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marylka 21.07.2005 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Marylka, czy to coś takiego? http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=45028&highlight=larwa TAK WHISPER TO WŁAŚNIE TE WSTRĘTNE ROBACZYSKA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marylka 21.07.2005 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 I jeszcze pytanie czy inne rośliny w okolicy truskawek są też uszkadzane? WCIORNASTKU DROGI - TYLKO TRUSKAWKI, CHOCIAŻ NP. POD CEBULĄ TEŻ MĄŻ WIDZIAŁ. TRUSKAWEK JEST OKOŁO 3 ARÓW I ZA KAŻDYM RAZEM JAK PRZYCHODZĘ TO NOWE KRZACZKI USYCHAJĄ. WYCIĄGNIĘTA ROŚLINKA NIE MA W OGÓLE KORZENIA A POD NIĄ ZAZWYCZAJ MOŻNA ZNALEŻĆ TO COŚ! BOJĘ SIĘ, ŻE ZNISZCZĄ CAŁE POLE W ZESZŁYM ROKU ZALEDWIE POSADZONE! ZOBACZ JAK MOŻESZ NA POST WHISPERA I KLIKNIJ W ODNOŚNIK - TO WŁAŚNIE TE ROBAKI! POZDRAWIAM I DZIĘKUJĘ ZA BOGATĄ ODPOWIEDŹ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 22.07.2005 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Marylko pędraki nie sš mi obce ale dlatego zadawałam pytanie o inne roliny, że to owady wielożerne i konsumujš wiele rolin a truskawki wcale nie należš do ich ulubionych. Mylę raczej że masz jakiego innego szkodnika lub chorobę typowš dla truskawek. Piszesz cišgle mało wskazówek te zjedzone korzenie mogš być uszkadzane przez inne cudaki. Napisz kiedy zobaczyła perwsze zwiędnięte roliny, czy nie majš inne pozostałe zdrobniałych lici, czy tzw. szyja korzeniowa tj, miejsce między liciami a korzeniem nie jest zbrunatniałe, czy przekrój korzeni i szyjki nie jest wewnštrz zbrunatniały, czy objawy występujš placowo czy zupełnie przypadkowo itp. Rady co do chemicznego zwalczania pędraków podałam jeli jest ich bardzo dużo to jedyna rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 22.07.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Jesteś pewna że to pędraki? Może jakiś opis albo fotka tych bidulek? grube, białe, z brązowym łebkiem. siedzą sobie pod krzaczkiem truskawek i podjadają korzonki. jestem pewna, że są to larwy chrabąszczy! Wylapac i przyslac mi. Moj jaszczur chetnie sie nimi pozywi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marylka 22.07.2005 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 WCIORNASTKU POSTARAM SIĘ O ZDJĘCIE TEGO SZKODNIKA JAK I CAŁEJ ROŚLINY. USCHNIĘTE ROŚLINY ZOBACZYLIŚMY Z MĘŻEM JAKIEŚ 2 MIESIĄCE TEMU, MOŻE TROCHĘ MNIEJ - ALE TAK NA PEWNO TO TUŻ PRZED OWOCOWANIEM. POCZĄTKOWO KOJARZYLIŚMY JE Z WĘDRÓWKAMI KRETA PO NASZYM POLU, ALE KRET SIĘ WYNIÓSŁ, POZA TYM TEŚCIOWIE TWIERDZĄ, ŻE KRET NIE SPOWODUJE USZKODZENIA ROŚLINY TAKIEGO, BY W JEGO REZULTACIE ONA ZAMIERAŁA. NIESTETY WYJEŻDZAM I NIE BĘDĘ MOGŁA PRZEZ NAJBLIŻSZY TYDZIEŃ ZROBIĆ ZDJĘCIA, DLATEGO OPISZĘ CI POKRÓTCE. KRZACZKI WIĘDNĄ. PO WYCIĄGNIĘCIU Z ZIEMI OKAZUJE SIĘ, ŻE W OGÓLE NIE MAJĄ KORZENIA, SĄ RÓWNO PRZYCIĘTE TUŻ PRZY SZYJCE KORZENIOWEJ, CAŁE BRĄZOWE (CO JEST CHYBA NORMALNE?). TYLE WIEM PO POBIEŻNEJ OBSERWACJI. NA SĄSIEDNIM POLU TEŚCIOWEI MAJĄ TRUSKAWKI ALE ONI NIE MAJĄ TAKICH PROBLEMÓW. ZAORALI TERAZ POLE I NIE ZAUWAŻYLI TAKICH ROBACZKÓW. MYŚLĘ, ŻE TO RACZEJ NA PEWNO PĘDRAKI. WIDZIAŁAM NA ZDJĘCIU. CZY TE PĘDRAKI SĄ BARDZO SZKODLIWE? POZDRAWIAM I DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 22.07.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Marylko trochę dziwne bo jeśli są pedraki to zazwyczaj w całej okolicy ale nie będę się upierać że to coś innego. Jeśli chodzi o szkodliwość to przy dużej gradacji szkodnika są szkodliwe i to bardzo ale konsumują wiele roślin tak więc uszkodzenia są widoczne w całej okolicy. To że objawy pojawiły się gdy truskawki kwitły ma swój sens tj. np. skórzasta zgnilizna lub wertycylioza właśnie wtedy najintensywniej się ujawniają. Mam nadzieję że nie uznasz mnie za marudę jeśli zadam Tobie jeszcze parę pytań. Co było przed truskawkami na polu i czy sadzonki kupowałaś czy dostałaś od rodziców? Mnie jeszcze dodatkowo interesują takie rośliny które są na początku choroby jak one wyglądają? Odpowiedź na te pytania przybliży mnie do rozwiązania zagadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marylka 07.08.2005 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 WCIORNASTKU CZY MOŻESZ MI PODAĆ ŚRODKI CHEMICZNE - NAZWY- KTÓRYMI MOŻNA ZNISZCZYĆ PĘDRAKI, I CZY NIE JEST NA TO ZBYT PÓŹNO? POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 08.08.2005 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Co do rodków to poleca się Basudin 25 EC, Basudin 600 EW, Diazol 250 EC, Diazol 500 EW, należy podlewać roliny po zauważeniu piewwszych uszkodzeń, teraz też jeszcze możesz zastosować ale pamiętaj karencja dla tych praparatów to 60 dni tj. przez tyle dni nie można jeć owoców i warzyw podlanych trymi preparatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts