qwazar 18.07.2005 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 witam szanownych forumowiczów. moje pytanie dotyczy ściany nośnej środkowej w budynku bez podpiwniczenia w której to muszę a raczej chcę wyciąć otwór na komin o głębokości 10 cm i szerokości ok 20 cm. Otwór ten potrzebny mi jest do wyprowadzenia z parteru budynku rury do kominka.Sciany wykonane są z maxa a jej grubość to 30 cm. Czy tak wykone wycięcie w ścianie nosnej nie osłabi jej na tyle żeby mogło to wpłynąć na bezpieczeństo konstrukcji. .... ______________ .... I.......................... I.... I____.................. I ............. I..................I............. I..................I PRZEKRÓJ MAXA OD GÓRY............. I..................I PO WYCIĘCIU /GRUBOSC 30 CM/..... ____I..................I.... I...........................I.... I_____________ I NIE PATRZCIE NA KROPKI TYLKO NA LINIE Pozdrawiam mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Francuz75 18.07.2005 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 cos takiego nie powinno znacznie wplynac na stabilnosc sciany ale upewnij sie czy w tym miejscu nie opiera sie belka stropowa. jezeli zachodzi takie zdarzenie to musisz przesunac ten otwor w ktoras ze stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 18.07.2005 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 hm ale czy ja mam belke stropowa nic takiego tam nie widze tylko z boku jest nadproże drzwi ale to jakies 1.5 metra od mojego planowanego otworu. i prosze sie nie smiac forumowicze bo dopiero co stalem sie posiadaczem domu w stanie sorowym zamknietym i moze jeszcze nie wiem jak ta belka wyglada.nad glowa mam strop widze prety jak biegna i nic wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 18.07.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 nad glowa mam strop widze prety jak biegna i nic wiecej Co to znaczy? Masz zalany strop i widzisz pręty zbrojeniowe? ( w gotowym stropie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 18.07.2005 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 zeby byla jasnosc tematu dom budowany w od 1997r a strop zalany w 2000r, jak patrze z dołu na strop to widze prety pod warstwą betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 19.07.2005 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 zeby byla jasnosc tematu dom budowany w od 1997r a strop zalany w 2000r, jak patrze z dołu na strop to widze prety pod warstwą betonu. uuu- to jacyś partacze wylewali - nie powinno być widać prętów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 19.07.2005 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 cześć. z wycieciem nie ma problemu pozostałe 20 cm maxa przenosi wszelkie obciążenia bez problemu, napisz coś więcej o swoim nabytku lub zamieść kilka fotek nie wiem jaki rodzaj stropu masz u siebie ale zbrojenie powinno być w otulinie i jeśli je widać to jest coś nie tak powodzenia. cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAK 19.07.2005 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Jak widac prety zbrojeniowe w stropie i masz jeszcze inne dylematy (moze nie wiesz jeszcze jakie) to moim zdaniem powinienes poprosic na ogledziny jakiegos specjaliste... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 19.07.2005 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 zamieszczam zdjecia sufitu tak to wlasnie wyglada 1/ Kuchnia http://img146.imageshack.us/img146/5947/sufitkuchnia0tf.jpg i jeszcze jedno z kuchni http://img58.imageshack.us/img58/5158/kuchnia21ep.jpg Ale mam inny problem a mianowicie na górze tego stropu mam mieć sypialnie ale niepokoi mnie dziwna rysa biegnąca wokół ścian tak jakby coś osiadlo choć jak widać na zdjęciach górnych strop nie wisi.Co to może być albo inaczej jaka jest tego przyczyna oto zdjecia tego stropu z gory http://img58.imageshack.us/img58/8673/stropsypialnia10rj.jpg i drugie zdjecie http://img257.imageshack.us/img257/5486/stropsyp27ih.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 19.07.2005 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 cześć. z wycieciem nie ma problemu pozostałe 20 cm maxa przenosi wszelkie obciążenia bez problemu, napisz coś więcej o swoim nabytku lub zamieść kilka fotek nie wiem jaki rodzaj stropu masz u siebie ale zbrojenie powinno być w otulinie i jeśli je widać to jest coś nie tak powodzenia. cześć dziwne to stwierdzenie. Ciekawe na jakiej podstawie tak sądzisz. Może lałeś jakiś wosk? (chodzi odczywiście o wróżby andrzejkowe ) dla przypomienia: zgodnie z normą w ścianach z pustaków ceramicznych nie należy projektować instalacji prowadzonych w wykuwanych bruzdach. Co do rysy na stropie, to niestety ekipa, a być może również "konstruktor" zapomieli o zazbrojeniu górnej płaszczyzny stropu na moment zamocowania. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 19.07.2005 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 co wiec teraz ? jak to mozna poprawic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAK 20.07.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Nie kladz na sufit tynkow gipsowych, skoroduje zbrojenie (lub dobrze zabezpiecz prety).Jest jakis kierownik budowy, ktory podpisal sie pod zalewaniem stropu? Moze on cos wytlumaczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 20.07.2005 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 to co teraz dac na sufit lub jak zabezpieczyc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 20.07.2005 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 cześć. z wycieciem nie ma problemu pozostałe 20 cm maxa przenosi wszelkie obciążenia bez problemu, napisz coś więcej o swoim nabytku lub zamieść kilka fotek nie wiem jaki rodzaj stropu masz u siebie ale zbrojenie powinno być w otulinie i jeśli je widać to jest coś nie tak powodzenia. cześć dziwne to stwierdzenie. Ciekawe na jakiej podstawie tak sądzisz. Może lałeś jakiś wosk? (chodzi odczywiście o wróżby andrzejkowe ) dla przypomienia: zgodnie z normą w ścianach z pustaków ceramicznych nie należy projektować instalacji prowadzonych w wykuwanych bruzdach. Co do rysy na stropie, to niestety ekipa, a być może również "konstruktor" zapomieli o zazbrojeniu górnej płaszczyzny stropu na moment zamocowania. cześć. skrzynki na rozdzielacze, piony kanalizacyjne, wodne, co, rury odkurzacza, peszle, przepusty jeśli dom już stoi powiedz inwestorowi że puścisz to wszystko na zewnątrz bo jest norma która mówi że nie wolno kuć, chcesz to ci powróże gdzie inwestor każe ci wsadzić twoją normę. cześć. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 20.07.2005 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 cześć. z wycieciem nie ma problemu pozostałe 20 cm maxa przenosi wszelkie obciążenia bez problemu, napisz coś więcej o swoim nabytku lub zamieść kilka fotek nie wiem jaki rodzaj stropu masz u siebie ale zbrojenie powinno być w otulinie i jeśli je widać to jest coś nie tak powodzenia. cześć dziwne to stwierdzenie. Ciekawe na jakiej podstawie tak sądzisz. Może lałeś jakiś wosk? (chodzi odczywiście o wróżby andrzejkowe ) dla przypomienia: zgodnie z normą w ścianach z pustaków ceramicznych nie należy projektować instalacji prowadzonych w wykuwanych bruzdach. Co do rysy na stropie, to niestety ekipa, a być może również "konstruktor" zapomieli o zazbrojeniu górnej płaszczyzny stropu na moment zamocowania. cześć. skrzynki na rozdzielacze, piony kanalizacyjne, wodne, co, rury odkurzacza, peszle, przepusty jeśli dom już stoi powiedz inwestorowi że puścisz to wszystko na zewnątrz bo jest norma która mówi że nie wolno kuć, chcesz to ci powróże gdzie inwestor każe ci wsadzić twoją normę. cześć. pzdr dla mnie to ten inwestor może sobie wsadzić ten cały dom razem z tą normą pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 20.07.2005 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Drodzy Panowie ale jesli tak ma wyglądać wasza kulturalna dyskusja na temat mojego problemu to ja wam serdecznie dziekuję widać nie da się normalnie prowadzić rozmowy między dwoma osobami/ mam nadzieje/ na poziomie.Dziękuje za dotychczasowe porady i żegnam. Dla mnie ten dom to lata wyrzeczeń i największe dotychczas spełnione marzenie może i są błedy ale ja sobie z nimi poradzę z wami lub bez. poczekam na rozsądne wypowiedzi bo kabaretu mam dość na górze w rządzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 20.07.2005 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 QwazarNa twoich zdjęciach widać pręty nośne i rożdzielcze.Dziwne , bo już te drugie powinny być zalane, ale świadczy to chyba, że zbrojenie wcale nie było podnoszone, tylko na deskowaniu zalane gęstym betonem.Myślę że trzeba to od spodu podstęplować na stałe odpowiednim teownikiem albo nawet szyną kolejową i pokryć taki podciąg KG.Musisz to jednak skonsultować z projektantem.Kłopotliwe i trochę kosztowne ale chyba do uratowania.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 20.07.2005 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 dzięki za normalną wypowiedź problem dotyczy pomieszczenia w którym ma być kuchnia i wymyśliłem że wkopie się w chudy beton tak aby dojść do twardego podłoża zazbroje zaleje betonem a na tym postawie słup którym podepre i zazbroje ze stropem dokładnie na środku. niestety teownika nie mogę użyć bo z jednej strony mam duże okno z nadprożem a tego podobno nie wolno ruszać. Strop ma wymiary 4,3 na 5,3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 20.07.2005 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Wydaje mi się że masz spory problem, obym się mylił, alejeśli tak zrobiono zbrojenie że prawie widać pręty to można przypuszczać że pręty zostały położone w jedną i drugą stronę związane i zalane betonem,i to mnie bardzo martwibo jeśli tak wykonano zbrojenie tego stropu to siły działające na druty mogą powodować ich pękanie/ścinanie/. a jak drut pęka to strop siada jak strop siada do powstają pęknięcia a jak są pęknięcia to masz spory problem,ale co mozna ci doradzić ??????????po pierwszesprawdzenie jak masz w projekcie, rozmowa z projektantem, rozmowa z kierownikiem budowy ale musisz pogadać z kimś zaufanym na ten temat, może ktoś z twoich znajomych ma kumpla po budownictwie ale to ma być zaufana osoba. ale pamiętaj ja nie jestem ekspertem mogę się mylić i chcę się mylić. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 20.07.2005 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 A może zamiast tego teownika co pisze GL35 pomyśleć o drewnianych podporach takich solidnych, takie drewno super wygląda i mozesz mieć super kuchenkę, ale z projektantem trzeba gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts