Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozmiary krokwi

jan-stan

Recommended Posts

Witam.

Mam zamiar na budynek gospodarczy / wymiary 5x6 / położyć dach z pełnym deskowaniem , papą oraz blachą trapezową . Cała konstrukcja nośna dachu / jednospadowy / to byłyby szeregowo położone krokwie i tu problem - jakie powinny mieć wymiary? Nigdzie nie znalazłem informacji która pomogłaby mi rozwiązać ten problem a może trzeba zawitać do architekta.

Z góry dziękuję za życzliwość przy komentarzach.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

A ktoby to liczył. Mam budynek gospodarczy razem z garażem, nachylenie dachu ok. 15 stopni, dach jednospadowy, rozpiętość ok. 5 m, pokryty blachą trapezową. Leżą sobie krokwie 7x14 co 1 m, a na nich deski calówki szer. 10 cm co pół metra. Wytrzymało to już 5 zim i nie zauważyłem żeby nie miało ochoty dłużej leżeć.... :D

Może to głupie tłumaczenie ale "po prostu tak się robi..." - i przy tak "wielkiej i ważnej" inwestycji wystarczy. W każdym większym przypadku od tych rzeczy jest projektant-konstruktor i tutaj raczej nie zalecam samodzielnego poprawiania jego pracy - a nie daj Boże szukania oszczędności w konstrukcji.....

W każdym większym przypadku od tych rzeczy jest projektant-konstruktor i tutaj raczej nie zalecam samodzielnego poprawiania jego pracy - a nie daj Boże szukania oszczędności w konstrukcji.....

... ale sprawdzic go chyba mozna :wink:

Co do klasy drewna dla Budulca... K27 bedzie git? :wink: Mozesz oczywiscie napisac cos wiecej o drewnie konstrukcyjnym dostepnym na rynku. To ciekawe.

Z moich obserwacji, bo sie na tym nie znam, to jak rzucanie moneta - jakie sie trafi takie sie trafi... Ja mialem miec suszone komorowo. Moze bylo w komorze, ale i tak sie pokurczylo po montazu. Mialo byc odmoczone w impregnacie... ale czy bylo? Mam fakture, ale co mi po tym. Nie bede robil badan laboratoryjnych.

A jezeli chodzi o konstrukcje wiezby to juz nie bede przytaczal cieśli... ale kierownik popatrzyl na rozstaw krokwi i ich rozmiar, zmarszczyl sie deczko i powiedzial, ze tak bedzie dobrze. Ot i cale obliczenia. :wink:

Ciekawi mnie ten parametr, bo nie wiem gdzie go znalesc. Dla innych materialow latwiej...

Te wszystkie normy to prawie o kant.... rozbić. Normy grupują w jakiś sposób materiał i tyle. A konkretny egzemplarz trzeba sobie wybrać. Normy o tyle ułatwiają, że nie trzeba chodzić po całym lesie żeby coś wybrać. Niestety drzewo to nie profil stalowy, nie jest jednorodne i rośnie jak chce. W profilu wystarczy znać gatunek stali i przekrój - w drewnie K39 znajdzie się miejsce, które nie wytrzyma 15 - nie da się przejrzeć wszystkiego dokładnie przy sortowaniu w tartaku. Tylko tyle, że w drewnie określonej klasy prawdopodobieństwo czegoś takiego jest ograniczone do minimum.

Dlatego też przy zakupie drewna trzeba mieć kogoś "kto się zna". Kiedyś cieśla jeździł do lasu i wybierał "na pniu" - ale to już historia.

Impregnowanie, suszenie - tak jak z innymi sprawami w Polsce - niechlujność, niska jakość pracy. Jak się ma szczęście to można trafić producenta co "robi jak dla siebie".

Te wszystkie normy to prawie o kant.... rozbić. Normy grupują w jakiś sposób materiał i tyle. A konkretny egzemplarz trzeba sobie wybrać. Normy o tyle ułatwiają, że nie trzeba chodzić po całym lesie żeby coś wybrać. Niestety drzewo to nie profil stalowy, nie jest jednorodne i rośnie jak chce. W profilu wystarczy znać gatunek stali i przekrój - w drewnie K39 znajdzie się miejsce, które nie wytrzyma 15 - nie da się przejrzeć wszystkiego dokładnie przy sortowaniu w tartaku. Tylko tyle, że w drewnie określonej klasy prawdopodobieństwo czegoś takiego jest ograniczone do minimum.

Dlatego też przy zakupie drewna trzeba mieć kogoś "kto się zna". Kiedyś cieśla jeździł do lasu i wybierał "na pniu" - ale to już historia.

Impregnowanie, suszenie - tak jak z innymi sprawami w Polsce - niechlujność, niska jakość pracy. Jak się ma szczęście to można trafić producenta co "robi jak dla siebie".

andk nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz.

to o czym piszesz to nie budowanie, a chałturzenie.

Podobnie można powiedzieć o eszystkich innych elementach:

np beton masz w projekcie B20 - 90 % robi go na budowie, nawet nie zstanawiając się nad tym ( nie mówiąc o badaniach)- jaką wytrzymałość ma ten beton. Moim zdaniem prawdopodobieństwo, że jest on B20 jest znikoma, żeby nie powiedzieć żadna, o powtarzalności wyróbu nie wspominając.

Polecam również lekturę terminów - co to jest wytrzymałość charakterystyczna, wytrzymałość obliczeniowa, wytrzymałość gwarantowana itp.

Wtedy Twój głos może będzie coś znaczył. W przeciwnym, razie będzie to ....

pzdr

A nie to miałem na myśli. Beton ma konkretne, "mierzalne" składniki. I zależy od człowieka ile czego wsypie i jakiej to jest jakości. I można zmniejszyć wytrzymałość np. nie odpowietrzając - to błędy w technologii.

Na "technologię" wzrostu drzewa (a dokładniej przyrostu masy pnia) w lesie wpływu nie mamy praktycznie żadnego, przynajmniej bezpośredniego i świadomego. Dlatego możemy tylko przebierać w tym , co nam natura dała. I tu jest ten sęk - a w sęku dziura,... a sęk sękowi nierówny...itd.itp....

A nie to miałem na myśli. Beton ma konkretne, "mierzalne" składniki. I zależy od człowieka ile czego wsypie i jakiej to jest jakości. I można zmniejszyć wytrzymałość np. nie odpowietrzając - to błędy w technologii.

Na "technologię" wzrostu drzewa (a dokładniej przyrostu masy pnia) w lesie wpływu nie mamy praktycznie żadnego, przynajmniej bezpośredniego i świadomego. Dlatego możemy tylko przebierać w tym , co nam natura dała. I tu jest ten sęk - a w sęku dziura,... a sęk sękowi nierówny...itd.itp....

W takim razie musisz się zapoznać w jaki sposób drewno musi być selekcjonowane i w jaki sposób określane są jego klasy ( od tego są normy i nie musisz wysyłać cieśli do lasu ).

Następnie musisz udac się do punktu sprzedaży, zamówić drewno danej klasy i zażądać świadectwa klasyfikacyjnego oraz certyfikatu zgodności z odpowiednią normą.

Codo betonu i sęków - beton również jest materiałem niejednorodnym.

pzdr

Głownym parametrem jest głegokość krokwi u mnie pog dachówkę były 7*18 co 70cm ale przy zamawianiu wieźby i planowanych 25 cm wełny dekarz zaproponował 7*22 telefon do architekta który podał mi nowe 6*22 co 80 cm a balcha lżejsza jest... tylko nie kładź desek bo po....co folia blacha lżej dla krokwi i kieszeni moim zdaniem 6*18 to świat no chyba,że to lądowisko jest aktualne :wink: