jan-stan 18.07.2005 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Witam.Mam zamiar na budynek gospodarczy / wymiary 5x6 / położyć dach z pełnym deskowaniem , papą oraz blachą trapezową . Cała konstrukcja nośna dachu / jednospadowy / to byłyby szeregowo położone krokwie i tu problem - jakie powinny mieć wymiary? Nigdzie nie znalazłem informacji która pomogłaby mi rozwiązać ten problem a może trzeba zawitać do architekta.Z góry dziękuję za życzliwość przy komentarzach.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Francuz75 18.07.2005 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 tak na oko to wysokosc przekroju ok 20 cm a szerokosc 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 19.07.2005 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Ja na woim budynku gospodarczym (dach 2 spadowy)mam krokwie 6x14. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 19.07.2005 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Zależy od obciążenia. Blacha jest dość lekka, a do tego dochodzi deskowanie, które wzmacnia konstrukcję. Na mój gust te 6x14 by wystarczyło (ja na domu pod dachówkę ceramiczną mam zaprojektowane 8x16). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Francuz75 19.07.2005 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 co do wypowiedzi kolegi o tym, ze deskowanie wzmacnia konstrukcje nie jestem pewnien. na pewno ja usztywnia ale poza tym dodaje obciazen, czyli krokwie musza przeniesc jeszcze wiekszy ciezar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małyarek 29.07.2005 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Może zrezygnuj z deskowania? PO CO??? wtedy konstrukcja lżejsza i mniejsze koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
january 09.08.2005 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 tak na oko to wysokosc przekroju ok 20 cm a szerokosc 12 Te belki to pod lądowisko dla helikopterów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAK 13.08.2005 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Pytanie do konstruktora: jakie maksymalne naprężenia przyjmuje się w obliczeniach przenoszonych przez drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 16.08.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Pytanie do konstruktora: jakie maksymalne naprężenia przyjmuje się w obliczeniach przenoszonych przez drewno? Musisz podać klasę i rodzaj drewna pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 17.08.2005 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 A ktoby to liczył. Mam budynek gospodarczy razem z garażem, nachylenie dachu ok. 15 stopni, dach jednospadowy, rozpiętość ok. 5 m, pokryty blachą trapezową. Leżą sobie krokwie 7x14 co 1 m, a na nich deski calówki szer. 10 cm co pół metra. Wytrzymało to już 5 zim i nie zauważyłem żeby nie miało ochoty dłużej leżeć.... Może to głupie tłumaczenie ale "po prostu tak się robi..." - i przy tak "wielkiej i ważnej" inwestycji wystarczy. W każdym większym przypadku od tych rzeczy jest projektant-konstruktor i tutaj raczej nie zalecam samodzielnego poprawiania jego pracy - a nie daj Boże szukania oszczędności w konstrukcji..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAK 17.08.2005 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 W każdym większym przypadku od tych rzeczy jest projektant-konstruktor i tutaj raczej nie zalecam samodzielnego poprawiania jego pracy - a nie daj Boże szukania oszczędności w konstrukcji..... ... ale sprawdzic go chyba mozna Co do klasy drewna dla Budulca... K27 bedzie git? Mozesz oczywiscie napisac cos wiecej o drewnie konstrukcyjnym dostepnym na rynku. To ciekawe. Z moich obserwacji, bo sie na tym nie znam, to jak rzucanie moneta - jakie sie trafi takie sie trafi... Ja mialem miec suszone komorowo. Moze bylo w komorze, ale i tak sie pokurczylo po montazu. Mialo byc odmoczone w impregnacie... ale czy bylo? Mam fakture, ale co mi po tym. Nie bede robil badan laboratoryjnych. A jezeli chodzi o konstrukcje wiezby to juz nie bede przytaczal cieśli... ale kierownik popatrzyl na rozstaw krokwi i ich rozmiar, zmarszczyl sie deczko i powiedzial, ze tak bedzie dobrze. Ot i cale obliczenia. Ciekawi mnie ten parametr, bo nie wiem gdzie go znalesc. Dla innych materialow latwiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 17.08.2005 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Drewno sosnowe i świerkowe o wilgotności 15% - klasa K27 - wytrzymałość charakterystyczna na zginanie 27 MPa,dla klasy K 33 - 33 MPa, a dla klasy K21 nie inaczej jak 21 MPa.Dla klasy K39 to już się pewnie sam domyśliszpzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 18.08.2005 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Te wszystkie normy to prawie o kant.... rozbić. Normy grupują w jakiś sposób materiał i tyle. A konkretny egzemplarz trzeba sobie wybrać. Normy o tyle ułatwiają, że nie trzeba chodzić po całym lesie żeby coś wybrać. Niestety drzewo to nie profil stalowy, nie jest jednorodne i rośnie jak chce. W profilu wystarczy znać gatunek stali i przekrój - w drewnie K39 znajdzie się miejsce, które nie wytrzyma 15 - nie da się przejrzeć wszystkiego dokładnie przy sortowaniu w tartaku. Tylko tyle, że w drewnie określonej klasy prawdopodobieństwo czegoś takiego jest ograniczone do minimum. Dlatego też przy zakupie drewna trzeba mieć kogoś "kto się zna". Kiedyś cieśla jeździł do lasu i wybierał "na pniu" - ale to już historia. Impregnowanie, suszenie - tak jak z innymi sprawami w Polsce - niechlujność, niska jakość pracy. Jak się ma szczęście to można trafić producenta co "robi jak dla siebie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAK 18.08.2005 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Ale tez nikt z inzynierow budownicta nie robi z tego drewna szybowca. Uff... Dlatego mimo wszystko spie spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 18.08.2005 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Te wszystkie normy to prawie o kant.... rozbić. Normy grupują w jakiś sposób materiał i tyle. A konkretny egzemplarz trzeba sobie wybrać. Normy o tyle ułatwiają, że nie trzeba chodzić po całym lesie żeby coś wybrać. Niestety drzewo to nie profil stalowy, nie jest jednorodne i rośnie jak chce. W profilu wystarczy znać gatunek stali i przekrój - w drewnie K39 znajdzie się miejsce, które nie wytrzyma 15 - nie da się przejrzeć wszystkiego dokładnie przy sortowaniu w tartaku. Tylko tyle, że w drewnie określonej klasy prawdopodobieństwo czegoś takiego jest ograniczone do minimum. Dlatego też przy zakupie drewna trzeba mieć kogoś "kto się zna". Kiedyś cieśla jeździł do lasu i wybierał "na pniu" - ale to już historia. Impregnowanie, suszenie - tak jak z innymi sprawami w Polsce - niechlujność, niska jakość pracy. Jak się ma szczęście to można trafić producenta co "robi jak dla siebie". andk nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz. to o czym piszesz to nie budowanie, a chałturzenie. Podobnie można powiedzieć o eszystkich innych elementach: np beton masz w projekcie B20 - 90 % robi go na budowie, nawet nie zstanawiając się nad tym ( nie mówiąc o badaniach)- jaką wytrzymałość ma ten beton. Moim zdaniem prawdopodobieństwo, że jest on B20 jest znikoma, żeby nie powiedzieć żadna, o powtarzalności wyróbu nie wspominając. Polecam również lekturę terminów - co to jest wytrzymałość charakterystyczna, wytrzymałość obliczeniowa, wytrzymałość gwarantowana itp. Wtedy Twój głos może będzie coś znaczył. W przeciwnym, razie będzie to .... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 18.08.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 A nie to miałem na myśli. Beton ma konkretne, "mierzalne" składniki. I zależy od człowieka ile czego wsypie i jakiej to jest jakości. I można zmniejszyć wytrzymałość np. nie odpowietrzając - to błędy w technologii. Na "technologię" wzrostu drzewa (a dokładniej przyrostu masy pnia) w lesie wpływu nie mamy praktycznie żadnego, przynajmniej bezpośredniego i świadomego. Dlatego możemy tylko przebierać w tym , co nam natura dała. I tu jest ten sęk - a w sęku dziura,... a sęk sękowi nierówny...itd.itp.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 18.08.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 A nie to miałem na myśli. Beton ma konkretne, "mierzalne" składniki. I zależy od człowieka ile czego wsypie i jakiej to jest jakości. I można zmniejszyć wytrzymałość np. nie odpowietrzając - to błędy w technologii. Na "technologię" wzrostu drzewa (a dokładniej przyrostu masy pnia) w lesie wpływu nie mamy praktycznie żadnego, przynajmniej bezpośredniego i świadomego. Dlatego możemy tylko przebierać w tym , co nam natura dała. I tu jest ten sęk - a w sęku dziura,... a sęk sękowi nierówny...itd.itp.... W takim razie musisz się zapoznać w jaki sposób drewno musi być selekcjonowane i w jaki sposób określane są jego klasy ( od tego są normy i nie musisz wysyłać cieśli do lasu ). Następnie musisz udac się do punktu sprzedaży, zamówić drewno danej klasy i zażądać świadectwa klasyfikacyjnego oraz certyfikatu zgodności z odpowiednią normą. Codo betonu i sęków - beton również jest materiałem niejednorodnym. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 18.08.2005 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Głownym parametrem jest głegokość krokwi u mnie pog dachówkę były 7*18 co 70cm ale przy zamawianiu wieźby i planowanych 25 cm wełny dekarz zaproponował 7*22 telefon do architekta który podał mi nowe 6*22 co 80 cm a balcha lżejsza jest... tylko nie kładź desek bo po....co folia blacha lżej dla krokwi i kieszeni moim zdaniem 6*18 to świat no chyba,że to lądowisko jest aktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts