Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa głębinowa.

Recommended Posts

arek_s hydrofory zaciagaja wodę z głębokości nie większej niz 7 metrów poniżej już tylko pompy.

pozdrawiamy :wink:

z tego co pamietam to chyba max z 8 metrów ale to szczegół - jednak tak podają producenci w praktyce każdy hydrofor spokojnie radzi sobie z pompowaniem wody z kilkunastu metrów, poza tym zwierciadło wody przy studni kilkunastometrowej nie sądze żeby było niżej niż te 7-8 metrów.

Ja mam na razie pompkę zastępczą - studnia na prawie 30 m.

Docelowo ma być to zasilanie wodą dla domu. Lustro mam gdzieś 1,5 m pod powierzchnią. Kiedyś studniarz mówił że jest taki grundfoss

którego można używać do zasilania wodą bez dodatkowych zbiorników wyrównujących/podwyższających ciśnienie. Nie wiem jaki to był, ale czy miał rację? Ostatnio elektryk przekonywał mnie do takiego rozwiązania ze zbiornikiem dodatkowym. Czy taki zbiornik może stać:

a) w kotłowni (trochę tylko ciasno się zrobi)

b) w nieogrzewanym garażu

c) w studzience studni głębinowej

Pompa powinna być na dnie studni?

podgrzewam temat,

tez interesuje mnie miejsce posadowienia zbiornika wyrownujacego/podwyzszajacego cisnienie wspolpracujacego z pompa glebinowa (okolo 35 m); osobiscie:

1. :( w kotlowni mam malo miejsca

2. :( garaz nie ogrzewany

3. :D w studzience studni glebinowej- to rozwiazanie chcialbym zastosowac, ale czy mozna???;

czy ma ktos podobne rozwiazanie?????