Duda 19.07.2005 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Jaką pompę głębinową polecacie? Studnia będzie miała najprawdopodobniej kilkanascie metrów głębokosci a woda bedzie służyła do podlewania ogródka systemem zraszaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 19.07.2005 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 wszystko zalezy jak duży jest ten ogródek i jakie cisnienienie wody potrzebujesz osiągnać.Ja uzywam obecnie pompy Grundfos SQ3-55 ale na potrzeby budowy podejrzewam że do podlewania mojego ogródka spokojnie mi wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 19.07.2005 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Majster mi polecil i właśnie instaluje asgatec gp 800.......ma starczyć - studnia do 10 m docelowo do wykorzystania na podlewanie ogrodu.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 19.07.2005 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Majster mi polecil i właśnie instaluje asgatec gp 800.......ma starczyć - studnia do 10 m docelowo do wykorzystania na podlewanie ogrodu. pozdr jak taka płytka studnia to po co pompa głębinowa?? chyba wystarczy hydrofor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duda 19.07.2005 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 ogródek około 400 m2, dwie sekcje po 5 zraszaczy, automatyczne programowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIO I ZIBI 19.07.2005 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 arek_s hydrofory zaciagaja wodę z głębokości nie większej niz 7 metrów poniżej już tylko pompy. pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 19.07.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 arek_s hydrofory zaciagaja wodę z głębokości nie większej niz 7 metrów poniżej już tylko pompy. pozdrawiamy z tego co pamietam to chyba max z 8 metrów ale to szczegół - jednak tak podają producenci w praktyce każdy hydrofor spokojnie radzi sobie z pompowaniem wody z kilkunastu metrów, poza tym zwierciadło wody przy studni kilkunastometrowej nie sądze żeby było niżej niż te 7-8 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majo 19.07.2005 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 zwierciadlo przy intensywnym podlewaniu dosc szybko opada .... jest cala masa pomp i nie musi byc to od razu grunfoss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 19.07.2005 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Ja mam na razie pompkę zastępczą - studnia na prawie 30 m.Docelowo ma być to zasilanie wodą dla domu. Lustro mam gdzieś 1,5 m pod powierzchnią. Kiedyś studniarz mówił że jest taki grundfossktórego można używać do zasilania wodą bez dodatkowych zbiorników wyrównujących/podwyższających ciśnienie. Nie wiem jaki to był, ale czy miał rację? Ostatnio elektryk przekonywał mnie do takiego rozwiązania ze zbiornikiem dodatkowym. Czy taki zbiornik może stać:a) w kotłowni (trochę tylko ciasno się zrobi)b) w nieogrzewanym garażuc) w studzience studni głębinowej Pompa powinna być na dnie studni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monidare 27.07.2005 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 podgrzewam temat, tez interesuje mnie miejsce posadowienia zbiornika wyrownujacego/podwyzszajacego cisnienie wspolpracujacego z pompa glebinowa (okolo 35 m); osobiscie: 1. w kotlowni mam malo miejsca 2. garaz nie ogrzewany 3. w studzience studni glebinowej- to rozwiazanie chcialbym zastosowac, ale czy mozna???; czy ma ktos podobne rozwiazanie????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 27.07.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 zbiornik ciśnieniowy należy po to zainstalowac aby pompa nie włączała się przy kazdym odkręceniu kranu nawet jak potrzebujesz szklanke wody. Częste załączanie się pompy głebinowej nie idzie jej na zdrowie i każda ma podaną max.ilość załączeń na godzinę czy na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 28.07.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 A jakiej wielkości ten zbiornik powinien być?Jeśli ktoś ma to jakie są jego wymiary zewnętrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts