annadoc 19.07.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Witam Szanownych Forumowiczów! Czy ktoś z Was kupował działkę razem z pozwoleniem na budowę i zatwierdzonym projektem? Jeśli coś wiecie na ten temat to chętnie skorzystam z waszych rad i doświadczenia. Mam następujące pytania: - Jakie formalności należy załatwić aby stać się pełnoprawnym właścicielem włości ? - Czy trzeba od nowa starać się o pozwolenie na budowę i zatwierdzać projekt na swoje nazwisko czy wystarczy tylko zmienić właściciela. Ile to trwa? - Jeśli chciałabym zmienić projekt to u kogo (czy u tego architekta, który projektował pierwszy projekt?), gdzie mam to zgłosić? Jestem w tym wszystkim zupełnie zielona Pomóżcie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krab 20.07.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Własnie kolega robi taki interes.Pojeczał do Gminy spotkał Pana urzędnika który nadzorował jego projekt i bez zbędnych problemów za drobną opłatą podjął się skończenia domu.Pozwolenie można przepisac na nowego właściciela . Projekt musi - powinien zmieniać ten który sie podnim podpisał, zgoda też musi być właściciela projektu autora jeżeli to była typówka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stastny 20.07.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 WitamJak dla mnie pozwolenie i projekt nie jest żadnym atutem. No może stanowić jedynie zapewnienie, że na danej działóce można budować. Pozwolenie "opiewa" na konkretny projekt, który tylko cudem będzie pasowałnowemu właścicielowi działki. Zostaje kwestia projektu zamiennego, czyli zrobienia/nabycia nowego projektu i uzyskania pozwolenia na nowy projekt. Stary projekt i pozwolenie to atut tylko wtedy, gdy będziesz chciał budowac dokładnie ten sam dom.... ale tu faktycznie musiał by się zdarzyc cud Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annadoc 22.07.2005 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Witam Jak dla mnie pozwolenie i projekt nie jest żadnym atutem. No może stanowić jedynie zapewnienie, że na danej działóce można budować. Pozwolenie "opiewa" na konkretny projekt, który tylko cudem będzie pasowałnowemu właścicielowi działki. Zostaje kwestia projektu zamiennego, czyli zrobienia/nabycia nowego projektu i uzyskania pozwolenia na nowy projekt. Stary projekt i pozwolenie to atut tylko wtedy, gdy będziesz chciał budowac dokładnie ten sam dom.... ale tu faktycznie musiał by się zdarzyc cud Pozdrawiam Stastny, w zupełnosci się z Tobą zgadzam! Jeżeli miałabym możliwość wyboru pomiędzy działką bez a z pozwoleniem i projektem to zdecydowałabym się na to pierwsze rozwiązanie - to mniejszy problem i mniejsze pieniądze Kłopot polega na tym, że od kilku miesięcy szukamy z mężem odpowiednej działki tzn. cena i komunikacja a to pierwsza taka oferta Zastanawiamy się nad jej kupnem i stąd moje pytanie Krab dzięki za info Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts