Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

farby wewnętrzne

Recommended Posts

Musze wybrać farbę do malowania w domku. Oczywiście na rynku jest ich sporo i w każdym sklepie sprzedawcy reklamują swoje produkty. Na początku wyeliminowaliścy takie farby jak: Jedynka, Dekoral, Śnieżka bo słyszeliśmy że nie warto nimi malować.

Znajomi ostatnio malowali Fluggerem. Ekipa z polecenia poleciła tą farbe jako zmywalną. Oddzielny gatunek mają do zwykłych pokoi, oddzielny gatunek mają do kuchni, łazienek i kotłowni. Wydaje mi sie że jest to O.K. firma.

Na targach budowlanych na Torwarze spotkaliśmy przedstawiciela firmy CAP. Oni maja jedną farbę do malowania na zewnątrz i wewnątrz, do drewna i metali. Coś mi nie pasuje bo wydaje mi się że jeżeli jest coś do wszystkiego to jest to do niczego (ale jest to moje zdanie jako laika)

Znajomy współpracuje z firmą STO i podobno maja farby w bardzo dobrej klasie ale niestety na ich temat wiem najmniej.

Jak możecie to pomóżcie mi w wybraniu pożądnej farby.

Pozdrawiam

Biały

O wlasciwosciach decyduje technologia: czy winylowa, czy akrylowa, czy lateksowa - niezaleznie od producenta ma pewną charakterystyke wynikajacą z chemii i fizyki skladnikow. Reszta to bajki marketingowe i cena.

Poszperaj w wyszukiwarce Muratora - pamietam archiwalny artykul porownujący cechy farb.

A ja tam wszystko farbami Duluxa malowałem. Bardzo podobała mi się kolorystyka i dobre krycie oraz umiarkowana cena, a co do jej zmywalności to chyba jakieś bajki w reklamach opowiadają. Owszem jedyna farba którą udało mi się zmyć oraz przykleić na niej taśmę a potem ją bez uszkodzeń ściany zerwać to akrylowa do łazienek, ale w konsystencji to dla mnie bardziej podobna do olejnej niż akrylowej.

juras

Temat farb byl szeroko walkowany. Nie patrz na firme, najpierw patrz na rodzaj. Akrylowe najtansze, ale podobno łapią kurz i trzeba czesto odmalowywac. Lateksowe bardzo trwale, zmywalne, przepuszczaja pare wodną. Firma (producent) to sprawa wtórna.

Dokładnie odwrotnie . Tzw. lateksówki to farby akrylowe o wysokiej zawartości spoiwa i niskim wypełnieniu. Dobrze szczelne. Stąd m.in. zalecane do wilgotnych pomieszczeń.

Firma ma znaczenie - dobrzy producenci nie puszczają bubli.

Dobra , zmywalna akrylowa we wnętrzach nie brudzi się tak bardzo. Ma to duże znaczenie na zewnątrz. Dobra akrylówka, zwłaszzca lateksówka o ile się zabrudzi, to daje się we wnętrzu łatwo i dobrze zmyć.