Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powiekszanie zdjec do rozmiarow plakatu

OlaK

Recommended Posts

Olak napisała że w punkcie ksero ! Tam można tylko kserować powiększając lub pomniejszając.

Masz oczywiście racje.Mając zdjęcia wysokiej rozdzielczości mozna zrobić prawie wszystko ( ale nie na ksero ).Napisałem jeszcze jedno że na ksero na foli samoprzylepnej nic sie nie zrobi.

Mam fotki z aparatu 6mp. Ale jakosc chyba i tak nie bedzie miala znaczenia bo chce zdjecia przerobic na 'akwarelke' w programie do obrobki zdjec a potem z tego zrobic fototapete (czy jak to zwal).

A na folii samoprzylepnej bo rozumiem, ze toto mozna bedzie zerwac bez szkody dla sciany jak sie okaze, ze wlasna produkcja na scianie to beznadzieja :) :)

Gość tripper
w punktach xero robia rozne inne cuda, niekoniecznie xerowanie, na przyklad drukuja i oprawiaja prace magisterskie i takie tam inne poligraficzne sprawy ;) moze nawet w niektorych maja maszyny do drukowania na folii samoprzylepnej

• 2 months później...
Ja sie juz kiedys chwalilem . Mam takie cos w formacie, gdzies 250x140 .Uwazam , ze przy ciekawej grafice nie ma problemu z rozdzielczoscia czasem to wrecz zaleta . Druk 300x300 a nawet nizszy jest wystarczajacy . Ja nawet celowo rozwalalem ziarno. Druk np. czarno bialy jaki zastosowalem wyglada niezwykle plastycznie dopiero wowczas kiedy widac raster. Jesli ktos ma ochote robic ze zdjec slicznosci "ostra"fototapete , to rzeczywiscie lepiej skorzystac z offsetu . Dobrze jednak chyba pamietac ze duze druki dobrze wygladaja w duzych pomieszczeniach, gdzie zawsze jest pewna odleglosc ogladajacego od grafiki i niedoskonalosci sa niezauwazalne. Koszt w okolicach Poznania gotowej grafiki tzn zalaminowanej, przyklejonej na plyte mdf i oblistwowanej wynosi ok. 90 - 100 zl/m2 w zaleznosci od firmy.

2112wojtek !

Jezeli bedziesz drukował na offsecie pojedyncze wydruki to zapłacisz majątek.Koszty dużych przygotowalni sa bardzo duże.Największy format jaki możesz wydrukowac offsetem to B-0,czyli 140 cm x 100 cm.Takie wydruki proponuje wykonywac drukarkami solwentowymi.Jakość dobra,cena również.

2112wojtek !

Jezeli bedziesz drukował na offsecie pojedyncze wydruki to zapłacisz majątek.Koszty dużych przygotowalni sa bardzo duże.Największy format jaki możesz wydrukowac offsetem to B-0,czyli 140 cm x 100 cm.Takie wydruki proponuje wykonywac drukarkami solwentowymi.Jakość dobra,cena również.

witam

W calosci sie z Toba zgadzam. Probowalem namowic jedynie do drukarek wielkoformatowych jako najtanszych i latwodostepnych , dajacych calkiem ciekawe efekty. 360x360 przy formacie 2mx2m, to juz znosna jakosc ,/ja drukowalem 2040x1024/a format "140cm"x"ile chcemy cm" to kuszaca propozycja. Offset, jak piszesz, to faktycznie moze przy 1000 szt. oplacalby sie /moze?/ :lol: :lol: A wiec pelen consensus.

pozdrawiam