Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja grawitacyjna przy rekuperatorze

Recommended Posts

Dom jest na etapie budowania ścian. Chciałbym mieć wentylację mechaniczną z rekuperatorem i w związku z tym nie robić kanałów wentylacyjnych oprócz kotłowni. Czy nie narażę się na problemy w przyszłości rezygnując z tych kilku pustaków wentylacyjnych. Może zrobić klasyczną wentylację i w czasie działania mechanicznej mieć zatkane kratki niż później martwić się jak tu dorobić grawitacyjną. Co o tym sądzicie?

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Ja również zdecydowałem się na went. mechaniczną jeszcze przed budową domu. Wybudowałem jednak kanały wentylacji grawitacyjnej, i teraz będą jako kanały wyciągowe.( trzeba tylko umieścić w nich rury spiro) Na strychu (tam będzie reku) mam wyjścia z tych kanałów, i troszkę wyżej wejścia, które będą robić za wyrzutnie(w zimę wyrzut planuję dać do garażu)

A w razie czego mam możliwość przejścia na grawitacyjną.

Pozdr

Yacq, a po co? Z wentylacji mechanicznej na pewno nie przejdziesz na grawitacyjną bo... równie dobrze mógłbyś do samochodu dorabiać dyszel i uzdę. Bo może kiedyś będę chciał żeby mi konie samochód ciągnęły...

Ja świadomie zrezygnowałem z kominów wentylacyjnych. Inaczej musiałbym zrobić pod nie fundament, wybudować je, otynkować, wykończyć, i na koniec zaślepić. Więcej z tym kłopotów niż to warte.

A tak przy okazji, będziemy musieli kiedyś do Was wpaść :)

Logicznie myśląc kanały wentylacyjne nie są mi potrzebne ale w tym szaleństwie budowy boję się, że nie zrobię czegoś i będę później żałował. :roll: A co do odwiedzin to zawsze jesteście mile widzianymi gośćmi. Niestety nas zastaniecie w najbliższym czasie tylko rano ok. 8 i po południu po 18 no i oczywiście w weekendy. Może uda się jakiś grill skręcić w najbliższym czasie :-). Damy znać jakby co.

Ja zrobilem dwie rownoległe instalacje. Jest to faktycznie dyszel do auta, ale co mi szkodzilo - kominy i tak były do innych celów, więc nie problem. Tam gdzie nie ma komina - kominek wentylacyjny na dachu. Miniej dyskusji będzie przy odbiorze, a może halas mi bedzie przeszkadzał w nocy... nie wiem, co będzie, jak zacznę używać. Otwory oczywiście zakręcane - dwie na raz nie moga być otwarte, bo żadna nie zadziała prawidlowo.

Ja też chcę wentylację mechaniczną. Z tego co się wywiedziałem to najlepiej wcześniej zrobić projekt (około 200pln) masz wtedy problem z głowy a i kanały jak dobrze zaprojektuje to murarze ułożą podczas zalewania stropu. U mnie jest tak, że z komina nie szczególnie da się zrezygnować. W salonie kominek a do kominka musi być dymowy + wentylacja grawitacyjna, to samo do pieca co (podobno takie przepisy), dodatkowo musi zostać wyciąg do kuchni. A więc u mnie komin zostanie, a co najwyżej zmienię przekroje żeby wyrzunia mogła korzystać z komina (fi20+otulina 3 cm). Rekuperator umieszczam w kotłoni.

W salonie kominek a do kominka musi być dymowy + wentylacja grawitacyjna

NIE NIE I JESZCZE RAZ NIE!

Jak robisz wentylację wymuszoną to przepisy zabraniają wentylacji grawitacyjnej.

Do kominka powinieneś mieć doprowadzenie powietrza z zewnątrz, a to co innego. Pod podłogą puszczasz rurę doprowadzającą powietrze do kominka

, to samo do pieca co (podobno takie przepisy), dodatkowo musi zostać wyciąg do kuchni.

Kocioł z zamkniętą komorą spalania pobiera powietrze specjalną rurą z zewnątrz (na podobnej zasadzie jak kominek), a nie powietrze z pomieszczenia. Spaliny wyrzuca też rurą może to być nawet rura "dwa w jednym" :wink:

Na temat rekuperacji to jestem zielony - przyznaje sie bez bicia...więc co się dzieje jak nie ma prądu..? Stęchlizna w środku czy jakieś awaryjne sposoby... :wink:

Okno otwierasz... :wink:

No i całkiem pozbywam się ciepła :wink:

Chodzi mi o taką sytucję gdzie np. wyjeżdżasz ,nikogo nie ma w domu i do tego prądu też....

Pierwsze słyszę :o

Jeszcze raz powtarzam - przepisy zabraniają łączenia wentylacji gazowej i grawitacyjnej.

A najlepiej to byłoby zapytać się Maluszka - ona ma i gaz i reku. No i mieszka.

Whisper, ja tylko cytuję to co mi powiedzieli Ci od reku i na dodatek potwierdził mój instalator od gazu, wody i CO, a ten z kolei konsultował to ze swoim kominiarzem, który robi mu odbiory.

Pozdrawiam

TadekL

Uszaty1973

Raczej się nie poparzysz, przecież nie zamocujesz wylotu na wysokości wyciągniętej ręki. Oprócz tego ryra wyrzucająca spaliny jest w środku w rurze zasysające, tylko na końcu wystaje trochę dalej, tak, żeby spalin nie zasysało. A tak poza tym to gdzie tam chesz dotykać??? Nie masz co z rączkami zrobić??? :lol: :lol: :lol: . Żartowałem

Pozdrawiam

TadekL

Na temat rekuperacji to jestem zielony - przyznaje sie bez bicia...więc co się dzieje jak nie ma prądu..? Stęchlizna w środku czy jakieś awaryjne sposoby... :wink:

Okno otwierasz... :wink:

No i całkiem pozbywam się ciepła :wink:

Chodzi mi o taką sytucję gdzie np. wyjeżdżasz ,nikogo nie ma w domu i do tego prądu też....

Jak prądu zabraknie na krótko to nic Ci nie stęchnie, zapewniam. A raczej nie zdarzają się kilkudniowe braki w dostawie prądu. No, chyba, że po jakimś kataklizmie, ale to wtedy wszystko Ci w domu pada i masz większe zmartwienia niż nieświeże powietrze. No i zawsze można to okno otworzyć.

Ja mam okna nieotwierane, went. grawitacyjną tylko i wyłącznie, mam jeden komin dymowy do kominka + doprowadzenie powietrza do tegoż kominka z zewnątrz, żadnych murowanych przewodów wentylacyjnych w ścianach. Mieszka się normalnie. Wielką frajdę sprawia nam natomiast czyszczenie filtrów z czerpni, które zapychają sie od niezmierzonej ilości much i komarów. Myślimy sobie wtedy, że gdyby nie te filtry, to to znalazłoby się w domu.

Przepisy zabraniają wentylacji naturalnych, otwartych komór spalania, czy otwartych kominków gdy jest wentylacja mechaniczna WYWIEWNA - czyli wyciąg. i to jest logiczne. gdy jest zrównoważona - a taki jest rekuperator - to zakazu nie ma - bo byloby to nielogiczne. Zakaz jest dlatego, aby wentylacja nie wciągała do pomieszczeń tego co jest w kominie lub piecu gazowym - tworząc podciśnienie. I tu chcialem zacytowac, ale plik mi gdzieś zniknął - ale ten przepis był wielokrotnie cytowany na Forum.

Żyję w przekonaniu utwierdzanym przez Kolejnych Potencjalnych Instalatorów Reku że w kotłowni musze zostawić grawitację (piec gazowy z otwartą komorą).

Cała reszta domu bez kominów wentylacyjnych, ewentualnie pod okap w kuchni wyprowadzenie rurą do dachówki wentylacyjnej. Do kominka salonowego zamknietego rura z zewnątrz.

pozdr