heatron 03.08.2005 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 I to wlaśnie piszę. GWC może być albo żwirowy albo z rur antybakteryjnych. Ja innych nie znam.1. Z rur PCV to nie jest gruntowy WYMIENNIK CIEPLA tylko gruntowa rura doprowadzająca.2. Z przewodów wentylacyjnych eliminuje się nie bakterie lecz możliwość ich powstawania i rozrostu. Gdyby to wszystko sprowadzalo się do doboru najtańszej rury to nie bylo by wydzialów Wentylacji i Klimatyzacji na Politechnikach. Pozdrawiam P.S."belkot" nie jest określeniem na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 03.08.2005 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 I to wlaśnie piszę. GWC może być albo żwirowy albo z rur antybakteryjnych. Ja innych nie znam. A ja znam żwirowy i rurowy. 1. Z rur PCV to nie jest gruntowy WYMIENNIK CIEPLA tylko gruntowa rura doprowadzająca. Czyli to po prostu nie działa, tak? Hmmm... a ja znam kogoś komu działa Muszę Maluszka opier... że mi zafałszowane odczyty temperatur z czujników podesłała. Zły Maluszek, zły... "belkot" nie jest określeniem na miejscu. Jednak wziąłeś to do siebie, zupełnie niepotrzebnie "Marketingowy bełkot" jest określeniem którego używam na język i niewiele mówiącą treść zawartą w reklamówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heatron 03.08.2005 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Ok. Dziala. Ale kilkakrotnie slabiej. Przy temperaturach skrajnych prawdopodobnie nawet prawie tak jak awadukt, ale takich dni (-20stC, +30stC) jest niewiele.Jakie są odczyty temperatur przy +10 do 15stC na zewnątrz ? Naprawde jestem ciekaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 03.08.2005 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Mam dane ze stycznia (wtedy je dostałem). Miałem... bo ich na dysku nie widzę Tak czy owak, mróz wtedy był bodajże -18, a na wylocie GWC do reku było chyba -6. Ale przy temperaturach zewnętrznych +10 +15 i tak stosowanie GWC chyba traci sens - praktycznie nie ma różnicy temperatur między tą w ziemi a tą na powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heatron 03.08.2005 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Przy -20 na wlocie do reku powinna być dodatnia temperatura i nie wlącza się wtedy nagrzewnica lub zabezpieczenie zamarzania rekperatora. Z tego co piszesz to dT=12st, a powinna być min. 22, czyli o ok. 80% więcej. Jak odnajdziesz te dane to ja poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 04.08.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Czy GWC jest naprawdę potrzebny. Rozmawiałem już z kilkoma instalatorami i jedni twierdzą że tak a inni że nie. Ci co mówią że nie podają argumenty:1. Wentylacja ma małą przepustowość i nie jest w stanie dostatecznie schłodzić powietrza,, rekuperator robi do jednej wymiany powietrza na godzinę a klimatyzator to samo powietrze miesza kilkadziesiąt razy.2. Koszt GWC i klimatyzatora są podobne3. Wykorzystanie rekuperatora w celu schłodzenia powietrza wymaga urządzenia większej mocy a więc droższego4. Klimatyzator przy rekuperatorze będzie dobrze wsółpracował bo wentulacja jest w stanie odzyskać chłód do pomieszczeń gdzie klimatyzator nie "dodmucha" w podobnym albo lepszym stopniu jak GWC.5. Potrzebna jest szpecąca czerpnia powietrza w ogródkuDotychczas na formu spotkałem się jedynie z zaletami GWC. Czy jest ktoś kto pomimo GWC czuje jednak potrzebę klimatyzacji?Co wy na takie zarzuty wobec GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heatron 04.08.2005 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Glównym zadaniem GWC jest ogrzanie powietrza w okresie zimowym. Tylko dodatkową zaletą GWC jest chlodzenie latem. Klimatyzacja ma za zadanie utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz wilgotności powietrza. GWC żwirowy spelnia funkcję nawilżania ale nie w takim stopniu jak klimatyzacja. Przy takim porównaniu należy także wziąć pod uwagę to, że chlodzenie przez GWC nie podnosi kosztów eksloatacji. Klima natomiast kosztuje ale zapewnia większy komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 04.08.2005 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Skoro względy niższych kosztów ogrzewania to kiedy GWC ma szansę się zwrócić? Z wydajności rekuperatorów wynika że nagrzać to też za bardzo nie nagrzeją. GWC to bardziej myślałem na lato żeby mieć lepszy komfort, ale to jest wątpliwe. A może GWC są potrzebne do kiepskich rekuperatorów żeby nie zamarzały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 04.08.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Whisper - Ty mi tu od złych Maluszków bo już więcej nic Ci nie powiem o naszym reku heatron - te dane Whisper ma ode mnie. Na ich podstawie nie możesz powiedzieć, że GWC z rur pcv jest gorszy niż z tych rur, o których piszesz albo nie działa tak jak powinien dlatego, że nie znasz naszej instalacji. Te temperatury były mierzone dla naszego pseudo GWC (rury pcv), który ma tylko 12 metrów (normalny GWC ma ich dużo więcej), więc raczej nie można tu nic porównywać. My w ogóle nie chcieliśmy mieć GWC tylko wentylację mechaniczną z reku + połączenie go z kominkiem. W trakcie instalacji pan, który dla nas to robił zaproponował zrobienie tego naszego pseudo GWC bo wg niego zimą temperatury wpadające do domu będą zawsze o kilka stopni cieplejsze niż na zewnątrz. I to się u nas sprawdza - przez całą zimę do reku podłączone były czujki, które codziennie co kilka sekund równocześnie mierzyły temp. na zewnątrz, temp. powietrza z wymiennika gruntowego, temp. powietrza wpadającego do domu, wyciąg z domu i wywiew na zewnątrz. A nasz reku podgrzewa zimne powietrze ciepłym powietrzem wyciągniętym z domu - nie ma grzałki. I to tyle jeżeli chodzi o naszą instalację. Wiem, że przy normalnym GWC zimą temperatury wpadające do domu są dużo lepsze ale lepsze takie nasze pseudo GWC niż żadne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heatron 04.08.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Jesne że lepsze. Czy ja mogę też dostać de dane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 04.08.2005 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Maluszek, czy ja też mogę poprosić o te dane na priva lub na e-mail??? Z góry wielkie dzięki . Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 04.08.2005 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Zimą 2004r. mrozy czesto dochodziły do minus 20C.W tym czasie prowadzone były u mnie prace wykonczeniowe, temp na wlocie do domu z GWC rurowego była zawsze dodatnia początkowo plus 4, po kilku dniach intensywnego nadmuchu (sredio ok. 500 m3 na godzine) temp spadła do 1-2C. Zima roku 2005 nie była tak mrozna lecz długa. Układ wentylacji z GWC włączałem wtedy, gdy grzałem kominkiem, gdyz GWC i wentylator stanowi integralną częśc mojego systemu DGP. Temp za GWC zawsze były dodatnie. Zyski energetyczne są tym wieksze, im chłodniej na zewnątrz. Latem chłodzenie jest tym skuteczniejsze, im bardziej gorąco na zewnątrz i chłod ten jest odczuwalny. W upalne dni z GWC kapała woda w ilosci kilku litrow na dobe. Naturalnie wilgotnosc powietrza w domu obniżała sie, ale nie tak drastycznie jak przy klimatyzacji, co jest znaczną zaletą. Koszt GWC nie przekracza 1500 zł. Za tą cene otrzymujemy komfort wentylacji mechanicznej jesli zdecydujemy sie jeszcze na system DGP (dodatkowy koszt), gdy lubimy grzac kominkiem. Z moich doswiadczen wynika, że rekuperator i klimatyzacja są zbędne. Zresztą na temat celowosci rekuperacji już były prowadzone żarliwe dyskusje na forum, wiec nie bede powtarzał argumentow. Kiedy GWC sie zwroci? To zalezy od czestotliwosci jego uzywania (wielkosci wymiany powietrza) i ceny energii w danym budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heatron 04.08.2005 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 A jaki to GWC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 04.08.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Kanalizacyjna (standardowa) rura PCV fi 200 mm o długosci 48 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 04.08.2005 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Kanalizacyjna (standardowa) rura PCV fi 200 mm o długosci 48 m. No patrzcie... czyli z rury kanalizacyjnej też działa... Dobra, już ani słowa więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 08.08.2005 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 No patrzcie... czyli z rury kanalizacyjnej też działa... Dobra, już ani słowa więcej. Działa ale to nie jest dobry pomysł. Zapominacie o elektryczności statycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 08.08.2005 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Sugerujesz żeby robić metalowe? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 08.08.2005 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Dodam jeszcze, że popularna rura kanalizacyjna z PCV ma wspólczynnik przewodzenia ciepla 6 razy mniejszy niż Awadukt Rehau. Wymienik powinien być 6 razy dluższy. Warto ? Pozdrawiam No nie, większej bzdury nie słyszałem. Może przedstawisz wyliczenia na podstawie których twierdzisz, że wymiennik powinien być 6 razy dłuższy? Na zasadzie analogii może zrobimy wymiennik z rury miedzianej o długości 1 m który wydajnością będzie odpowiadał wymiennikowi z rury Rehau o długości 30m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 08.08.2005 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Sugerujesz żeby robić metalowe? ;-) Raczej z tworzywa przewodzącego lub przynajmniej rozpraszającego ładunki elektrostatyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 08.08.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Sugerujesz żeby robić metalowe? ;-) Raczej z tworzywa przewodzącego lub przynajmniej rozpraszającego ładunki elektrostatyczne. Konkretnie: jakie tworzywo przewodzące masz na myśli? I nie rozumiem pojęcie "rozpraszanie ładunków elektrostatycznych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts