Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zelazo i mangan - skąd filtry na mazowszu?

Recommended Posts

Witam,

Mam od miesiaca filtr z Podkowy Lesnej - ta firma to Aqvasystem:

http://www.aqvasystem.pl/

Filtr nazywa sie GA-011. W zaleznosci od zloza moze usuwac samo zelazo lub zelazo i mangan.

Kilka uwag:

Wazne jest (oprocz innych parametrow, np. do ilu mg/l dziala filtr), jak czesto plucze sie filtr. Na jedno plukanie idzie pierunsko duzo wody, tak przynajmniej 300 litrow - a ja powiem ze nawet 500.

To sporo jesli trzeba plukac co 2-3 dni w przypadku wiekszosci filtrow (taka kolumna jak do spawania) (szambo!).

Takie filtry zazwyczaj sa plukane automatycznie w nocy. Dla mnie dzialajacy hydrofor w nocy to zadna przyjemnosc.

Filtr z aqvasystem plucze sie w zaleznosci od zanieczyszczen - u mnie zelaza jest ok. 1.7 mg/l i mowili ze trzeba plukac co ok. 2 m-ce.

Ja plukalem po 1 m-cu i spoko dziala dalej (braz lecial jak pierun).

Masz juz hydrofor? Jesli nie, to kup ten duzy, 300 litrowy, gdzie woda ma kontakt z powietrzem. To polepsza utlenianie zelaza. Jesli masz juz hydrofor z przepona, to tez dziala.

Montuje sie napowietrzacz (inzektor) za pompa, a przed hydroforem (trzeba "rozpiac" podlaczenia). Zelazo sie utlenia i zatrzymuje na filtrze jako czastka stala.

Mangan jest bardziej wymagajacy. Potrzebne sa extra 2 skladniki w zlozu: jeden na podniesienie odczynu Ph wody (chyba dolomit prazony), drugi to ruda manganu (dokladnie nie wiem po co, pewnie zeby usunac mangan).

Taki filtr zatrzymuje tez wszelakie inne syfki z wody (czastki stale - piasek itp.).

Zycie z dobra woda to jest inne zycie. Wiem bo przez jakies 10 m-cy zylem z zazelaziona i zamanganiona woda.

Pozdrawiam

Mirek

Witam,

Mam od miesiaca filtr z Podkowy Lesnej - ta firma to Aqvasystem:

http://www.aqvasystem.pl/

Filtr nazywa sie GA-011. W zaleznosci od zloza moze usuwac samo zelazo lub zelazo i mangan.

Kilka uwag:

Wazne jest (oprocz innych parametrow, np. do ilu mg/l dziala filtr), jak czesto plucze sie filtr. Na jedno plukanie idzie pierunsko duzo wody, tak przynajmniej 300 litrow - a ja powiem ze nawet 500.

To sporo jesli trzeba plukac co 2-3 dni w przypadku wiekszosci filtrow (taka kolumna jak do spawania) (szambo!).

Takie filtry zazwyczaj sa plukane automatycznie w nocy. Dla mnie dzialajacy hydrofor w nocy to zadna przyjemnosc.

Filtr z aqvasystem plucze sie w zaleznosci od zanieczyszczen - u mnie zelaza jest ok. 1.7 mg/l i mowili ze trzeba plukac co ok. 2 m-ce.

Ja plukalem po 1 m-cu i spoko dziala dalej (braz lecial jak pierun).

Masz juz hydrofor? Jesli nie, to kup ten duzy, 300 litrowy, gdzie woda ma kontakt z powietrzem. To polepsza utlenianie zelaza. Jesli masz juz hydrofor z przepona, to tez dziala.

Montuje sie napowietrzacz (inzektor) za pompa, a przed hydroforem (trzeba "rozpiac" podlaczenia). Zelazo sie utlenia i zatrzymuje na filtrze jako czastka stala.

Mangan jest bardziej wymagajacy. Potrzebne sa extra 2 skladniki w zlozu: jeden na podniesienie odczynu Ph wody (chyba dolomit prazony), drugi to ruda manganu (dokladnie nie wiem po co, pewnie zeby usunac mangan).

Taki filtr zatrzymuje tez wszelakie inne syfki z wody (czastki stale - piasek itp.).

Zycie z dobra woda to jest inne zycie. Wiem bo przez jakies 10 m-cy zylem z zazelaziona i zamanganiona woda.

Pozdrawiam

Mirek

Ile to cudo kosztuje?

Witam,

To "cudo" kosztuje jakies niecale 5 tys. , niestety :-(.

Filtry, ktore plucze sie co 2-3 dni kosztuja ok. 3.5 tys.

BTW, sa jeszcze opcje z napowietrzaniem za pomoca powietrza podawanego ze sprezarki. Sprezarka utrzymuje cisnienie np. 6 atm, w momencie gdy zalacza sie hydrofor "specjalny" zawor wpuszcza powietrze do instalacji za pompa. Zaleta: b. dobre napowietrzanie, lepsze niz w przypadku inżektora. No, i mozna sobie zrobic od razu instalacje do garazu ...

Pozdrawiam

Mirek

Witam,

To "cudo" kosztuje jakies niecale 5 tys. , niestety :-(.

Filtry, ktore plucze sie co 2-3 dni kosztuja ok. 3.5 tys.

BTW, sa jeszcze opcje z napowietrzaniem za pomoca powietrza podawanego ze sprezarki. Sprezarka utrzymuje cisnienie np. 6 atm, w momencie gdy zalacza sie hydrofor "specjalny" zawor wpuszcza powietrze do instalacji za pompa. Zaleta: b. dobre napowietrzanie, lepsze niz w przypadku inżektora. No, i mozna sobie zrobic od razu instalacje do garazu ...

Pozdrawiam

Mirek

Ups.. to dzięki chyba poczekam na miejską wode

• 3 weeks później...

Witam,

Slimak Maciek, zajrzyj tutaj:

http://www.aqvasystem.pl/odzelaziacze.html

filtr GA011, wysokosc niestety ok 1,7 m, srednica 0,4 m, wiec to raczej duze urzadzonko.

Do Voytasa: zbiornik bez przepony, z poduszka powietrzna, gdzie woda ma kontakt z powietrzem jest lepszy do uzdatniania. Woda sie lepiej napowietrza. Jesli stoisz przed wyborem hydroforu, a wiesz, ze bedziesz musial miec odzelaziacz to kup ten duzy (300 litrow) hydrofor, bez przepony. Aqvasystem jest w Podkowie Lesnej (na ich stronie jest wszystko).

W Brwinowie tez znaja sie na rzeczy, ale ich filtry trzeba czesto plukac i niestety zloze sie zuzywa. Moje (to z firmy aqvasystem) podobno nie.

Ano, zobaczymy za pare lat.

Pozdrawiam,

Mirek

W przypadku odżelaziania koniecznie trzeba mieć duży zbiornik w celu utlenienie się w nim żelaza po kontakcie z powietrzem to jedno.

Później woda musi zostać oczyszczona mechanicznie (żelazo trójwartościowe) oraz chemicznie (głównie mangan - jak jest).

Płukanie i jego częstotliwość dobiera się na podstawie zawartości żelaza. Im więcej tym szybciej zaszlamuje się filtr.

Sposobem na nocne płukanie jest pompa głębinowa, której w ogóle nie słychać, może trochę szum wody, ale na górze jest OK.

Witam,

Ilosc wody niezbedna do plukania byla kluczowa dla mnie przy wyborze filtra. Dlatego wybralem aqvasystem, inne trzeba plukac co 2-3 dni.

Dzisiaj plukalem filtr drugi raz i bede plukal raz na miesiac (krocej sie schodzi z calym cyklem).

Poniewaz jest cieplo, to na razie popluczyny "puszczam" na dzialke.

Zwroce uwage czy cos niedobrego dzieje sie z zielskiem (taka moja "trawka").

W zime bede ladowal normalnie do kanalizy, czyli do szamba (raz na miesiac przezyje).

Pozdrawiam

Mirek

• 5 months później...