Voytas 19.07.2005 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Witam Badania wykazaly, ze musze zredukowac zawartosc zelaza i manganu w wodzie. Czy mozecie polecic jakis punkt w okolicach Wawy ktory sprzedaje sprawdzone rozwiązania? Licze na wasze osobiste doswiadczenia w tej materii. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 20.07.2005 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 To chyba lider na naszym rynku:http://www.armar.pl/przewodnik.php?ID=17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 20.07.2005 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Polecam firmę ze Skierniewic. serwisują u mnie już chyba z 6 lat filtr. Są solidni i taniPiotr Krystyanik 0603337067 firma REZON Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 20.07.2005 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 W Podkowie Leśnej produkują instalują filtry, nazwy firmy nie pamiętam. Napewno jest w książce tf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 21.07.2005 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Jeżeli interesuje cię okolica Józefowa to mogę polecić dobrą firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 21.07.2005 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Witam,Mam od miesiaca filtr z Podkowy Lesnej - ta firma to Aqvasystem:http://www.aqvasystem.pl/Filtr nazywa sie GA-011. W zaleznosci od zloza moze usuwac samo zelazo lub zelazo i mangan.Kilka uwag:Wazne jest (oprocz innych parametrow, np. do ilu mg/l dziala filtr), jak czesto plucze sie filtr. Na jedno plukanie idzie pierunsko duzo wody, tak przynajmniej 300 litrow - a ja powiem ze nawet 500.To sporo jesli trzeba plukac co 2-3 dni w przypadku wiekszosci filtrow (taka kolumna jak do spawania) (szambo!).Takie filtry zazwyczaj sa plukane automatycznie w nocy. Dla mnie dzialajacy hydrofor w nocy to zadna przyjemnosc.Filtr z aqvasystem plucze sie w zaleznosci od zanieczyszczen - u mnie zelaza jest ok. 1.7 mg/l i mowili ze trzeba plukac co ok. 2 m-ce.Ja plukalem po 1 m-cu i spoko dziala dalej (braz lecial jak pierun).Masz juz hydrofor? Jesli nie, to kup ten duzy, 300 litrowy, gdzie woda ma kontakt z powietrzem. To polepsza utlenianie zelaza. Jesli masz juz hydrofor z przepona, to tez dziala.Montuje sie napowietrzacz (inzektor) za pompa, a przed hydroforem (trzeba "rozpiac" podlaczenia). Zelazo sie utlenia i zatrzymuje na filtrze jako czastka stala.Mangan jest bardziej wymagajacy. Potrzebne sa extra 2 skladniki w zlozu: jeden na podniesienie odczynu Ph wody (chyba dolomit prazony), drugi to ruda manganu (dokladnie nie wiem po co, pewnie zeby usunac mangan).Taki filtr zatrzymuje tez wszelakie inne syfki z wody (czastki stale - piasek itp.).Zycie z dobra woda to jest inne zycie. Wiem bo przez jakies 10 m-cy zylem z zazelaziona i zamanganiona woda.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumak1974 21.07.2005 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Witam, Mam od miesiaca filtr z Podkowy Lesnej - ta firma to Aqvasystem: http://www.aqvasystem.pl/ Filtr nazywa sie GA-011. W zaleznosci od zloza moze usuwac samo zelazo lub zelazo i mangan. Kilka uwag: Wazne jest (oprocz innych parametrow, np. do ilu mg/l dziala filtr), jak czesto plucze sie filtr. Na jedno plukanie idzie pierunsko duzo wody, tak przynajmniej 300 litrow - a ja powiem ze nawet 500. To sporo jesli trzeba plukac co 2-3 dni w przypadku wiekszosci filtrow (taka kolumna jak do spawania) (szambo!). Takie filtry zazwyczaj sa plukane automatycznie w nocy. Dla mnie dzialajacy hydrofor w nocy to zadna przyjemnosc. Filtr z aqvasystem plucze sie w zaleznosci od zanieczyszczen - u mnie zelaza jest ok. 1.7 mg/l i mowili ze trzeba plukac co ok. 2 m-ce. Ja plukalem po 1 m-cu i spoko dziala dalej (braz lecial jak pierun). Masz juz hydrofor? Jesli nie, to kup ten duzy, 300 litrowy, gdzie woda ma kontakt z powietrzem. To polepsza utlenianie zelaza. Jesli masz juz hydrofor z przepona, to tez dziala. Montuje sie napowietrzacz (inzektor) za pompa, a przed hydroforem (trzeba "rozpiac" podlaczenia). Zelazo sie utlenia i zatrzymuje na filtrze jako czastka stala. Mangan jest bardziej wymagajacy. Potrzebne sa extra 2 skladniki w zlozu: jeden na podniesienie odczynu Ph wody (chyba dolomit prazony), drugi to ruda manganu (dokladnie nie wiem po co, pewnie zeby usunac mangan). Taki filtr zatrzymuje tez wszelakie inne syfki z wody (czastki stale - piasek itp.). Zycie z dobra woda to jest inne zycie. Wiem bo przez jakies 10 m-cy zylem z zazelaziona i zamanganiona woda. Pozdrawiam Mirek Ile to cudo kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 22.07.2005 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Witam, To "cudo" kosztuje jakies niecale 5 tys. , niestety . Filtry, ktore plucze sie co 2-3 dni kosztuja ok. 3.5 tys. BTW, sa jeszcze opcje z napowietrzaniem za pomoca powietrza podawanego ze sprezarki. Sprezarka utrzymuje cisnienie np. 6 atm, w momencie gdy zalacza sie hydrofor "specjalny" zawor wpuszcza powietrze do instalacji za pompa. Zaleta: b. dobre napowietrzanie, lepsze niz w przypadku inżektora. No, i mozna sobie zrobic od razu instalacje do garazu ... Pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumak1974 25.07.2005 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Witam, To "cudo" kosztuje jakies niecale 5 tys. , niestety . Filtry, ktore plucze sie co 2-3 dni kosztuja ok. 3.5 tys. BTW, sa jeszcze opcje z napowietrzaniem za pomoca powietrza podawanego ze sprezarki. Sprezarka utrzymuje cisnienie np. 6 atm, w momencie gdy zalacza sie hydrofor "specjalny" zawor wpuszcza powietrze do instalacji za pompa. Zaleta: b. dobre napowietrzanie, lepsze niz w przypadku inżektora. No, i mozna sobie zrobic od razu instalacje do garazu ... Pozdrawiam Mirek Ups.. to dzięki chyba poczekam na miejską wode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślimak Maciek 25.07.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 (...)To sporo jesli trzeba plukac co 2-3 dni w przypadku wiekszosci filtrow (taka kolumna jak do spawania)(...) msobanie, czy twój filtr wygląda inaczej? Pasowało by mi coś niższego, niż wysoka butla, o której mówił mi facet od uzdatniania. Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Voytas 25.07.2005 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 dzieki za info. Ja poszukuje na zachód od Wawy, ale z Józefowa tez moze byc. Teraz mam maly hydro 150 l z przeponą.W jedym sklepie w Brwinowie od razu zalecali zmiane na duzy zbiornik z konkretną pompą - widze ze to jednak wskazane, ale nie konieczne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 15.08.2005 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Witam,Slimak Maciek, zajrzyj tutaj:http://www.aqvasystem.pl/odzelaziacze.htmlfiltr GA011, wysokosc niestety ok 1,7 m, srednica 0,4 m, wiec to raczej duze urzadzonko.Do Voytasa: zbiornik bez przepony, z poduszka powietrzna, gdzie woda ma kontakt z powietrzem jest lepszy do uzdatniania. Woda sie lepiej napowietrza. Jesli stoisz przed wyborem hydroforu, a wiesz, ze bedziesz musial miec odzelaziacz to kup ten duzy (300 litrow) hydrofor, bez przepony. Aqvasystem jest w Podkowie Lesnej (na ich stronie jest wszystko).W Brwinowie tez znaja sie na rzeczy, ale ich filtry trzeba czesto plukac i niestety zloze sie zuzywa. Moje (to z firmy aqvasystem) podobno nie.Ano, zobaczymy za pare lat.Pozdrawiam,Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślimak Maciek 16.08.2005 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 msobanie, dzięki Co robicie z wodą po płukaniu filtrów? Za dużo tego na szambo, a nie mam w pobliżu rowu. Czy taka woda nadaje się do podlewania ogrodu? Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 16.08.2005 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 W przypadku odżelaziania koniecznie trzeba mieć duży zbiornik w celu utlenienie się w nim żelaza po kontakcie z powietrzem to jedno.Później woda musi zostać oczyszczona mechanicznie (żelazo trójwartościowe) oraz chemicznie (głównie mangan - jak jest).Płukanie i jego częstotliwość dobiera się na podstawie zawartości żelaza. Im więcej tym szybciej zaszlamuje się filtr.Sposobem na nocne płukanie jest pompa głębinowa, której w ogóle nie słychać, może trochę szum wody, ale na górze jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślimak Maciek 16.08.2005 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 krzysztofh, dzięki, ale nie chodziło mi o to, jak zorganizować płukanie, tylko co zrobić z wodą po płukaniu - tego jest jakieś 200-300 litrów, jakoś mi szkoda tak po prostu to spuścić... No - i do czego? Studnia chłonna na taką pojemność? Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 16.08.2005 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Witam,Ilosc wody niezbedna do plukania byla kluczowa dla mnie przy wyborze filtra. Dlatego wybralem aqvasystem, inne trzeba plukac co 2-3 dni.Dzisiaj plukalem filtr drugi raz i bede plukal raz na miesiac (krocej sie schodzi z calym cyklem).Poniewaz jest cieplo, to na razie popluczyny "puszczam" na dzialke.Zwroce uwage czy cos niedobrego dzieje sie z zielskiem (taka moja "trawka").W zime bede ladowal normalnie do kanalizy, czyli do szamba (raz na miesiac przezyje).PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.02.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Proponuję odwiedziś witrynę http://www.ekomech.pl tam dowiecie się wszystkiego o filtrach a w szczegulności o odżelaziaczach wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 08.02.2006 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 A ja polecam siebie... Poproszę wynik badania wody, zaproponuje jakieś rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts