Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stary dom z bali - dawne schronisko

Recommended Posts

Witam :D , od dłuższego czasu rozglądam się za domem z bali do kupienia i właśnie znalazłam ofertę , która zaparła dech w moich piersiach. Jest to stare schronisko z bali drewnianych na podmurówce kamiennej. Dom był kilka lat temu gruntownie remontowany, ale w okresie ostatnich dwóch lat drewno (gont dachowy, okna, drzwi, podbitka i bale nośne) nie było w ogóle konserwowane i zauważyłam na balach od zewnętrznej strony świeże ślady korników. Jak oszacować rozmiar szkód i jak wygląda proces usuwania korników? A może inwazja korników automatycznie dyskwalifikuje taki dom? Czy ktoś miał doświadczenia z remontem starego domu z bali? Jakie inne niespodzianki mogą się kryć w takim domu?

Jeśli taki wątek już gdzieś jest, proszę o skierowanie mnie tam...

pozdr :D

Korniki to na pewno nie są, tylko drewnojady żerujace w takich starych schroniskach :wink: Czyli kołatki i spuszczele najpewniej.

Jeżeli otwory wylotowe sa w kilku balach, to jeszcze nie tragedia. Obejrzyj d o k l a d n i e więźbę. Jeżeli będzie tego sporo - odradzam :evil:

Impregnacja leczaca drewno i zabezpieczajaca przed ponowna inwazją może Cię zrujnować. Jeżeli chcesz ryzykować, zapraszam na wycieczkę. Znam takiego, co zauroczył go stary drewniany dom i nikogo facet nie słuchał.

Teraz ma spróchniałą ruinę do rozbiórki :(

I nie dowierzaj takim, co mówia, że kiedyś domy z drewna stały po kilkaset lat i dobrze było. Kołatek domowy i jego krewni sa w stanie kompletnie zniszczyć konstrukcję drewnianej chałupy w tempie od 3 do 15 lat. O spuszczelach nie mam danych :roll: