Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

otwieranie kopert na przyjęciu komunijnym

julcik

Recommended Posts

gorgu

wybacz

ale many to nie moja miara.

otaczaja Ciebie ,mnie ,proboszcza i wszystkich parafian tej planety - pieniadze.

dosc zabawnie brzmia gromy,na swiat zmaterializowany,poprzez pryzmat zakupu oliwy do wiecznego swiatelka.

zycia nie oszukasz gadajac,ze many to nie wszystko.

Luc moze twojego życia. Juz napisałam wcześniej, żebyś nie oceniał innych swoją miarą. Uwierz, że nie każdy podziela twoje zdanie ja w szczególności. Pieniądze owszem powiedziałabym, że są niezbędne do życia ale, żeby były "wszystkim"? Bez przesady- są ważniejsze wartości przynajmniej dla mnie :D .

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja myślę, że ta matka chciała pokazać jednym gościom ile dają drudzy goście. A może konkretnie jej chodziło o rodzine, ile daje jedna strona a ile druga. Dla własnej ciekawości tego nie zrobiła, bo zapewne w kopertach były kartki pamiątkowe i sama by wiedziała kto ile dał.

To było takie przedstawienie rodzinne.

julcik nie masz się co tym przejmować bo myśle, że nie tylko w Twoim odczuciu to zachowanie było nietaktowne, i to bez względu na ilość pieniędzy którą się daje.

osobiscie uważam za dawanie kasy w złym guście ale ..... jakie czasy ,takie obyczaje ...... w sklepach wszystkiego wbród i trafić w gust i potrzebę -nie lada sztuka.....Sama dałam kasę chrzesniakowi ,ale i piekny album :D .Ta sama sytuacja miała miejsce i na tym przyjęciu....Rodzice przy gościach otwierali koperty i głośno dziekowali za prezenty.....czyt.kasę :cry: Bardzo,bardzo niezreczna sytuacja -czułam sie zniesmaczona takim zachowaniem.Myślę,że powinni byli podać kwotę ogólną (albo wcale,przecież nie ma takiego obowiązku) .

Gość M@riusz_Radom
Nie wyobrażam sobie takiej porównywalnej sytuacji jak np.na ślubie,który też jest sakramentem,państwo młodzi po zjedzeniu torta siadają i zaczynają otwierać koperty z pieniędzmi.Czy to też byłoby na miejscu?

Sytuacja nierealna. Przynajmniej w mojej okolicy. Tutaj daje się koperty przed wyjściem ;) A w sumie to byłoby strasznie zabawnie, jakby młodzi siedli wokół tortu i zaczęli wzywać gości wedle listy z pytaniem : ile w kopercie ? a następnie komisyjnie sprawdzali ;)

Toż to istny kult pieniądza byłby ;) a i pewnie nie trafiałby się sytuacje z pustymi kopertami wtedy, bo i o takich przypadkach słyszałem.

Na dobrą sprawę należałoby wtedy na kopertach napisać minimalną kwotę "prezentu" - kurna, że też ja już po ślubie jestem no..

Gość M@riusz_Radom
Na pewno pamiętasz jak wielu ludzi poruszyła śmierć papieża.

Aha - jednali się, księża odprawiali cyrki na stadionach śpiewając barkę wespół z bandytami stadionowymi. Nie trzeba było długo czekać na wyniki takich pojednań.

A wracając do tematu : pewnie, że taka sytuacja nie należy do zbyt przyjemnych. Jeśli to zdarzenie miało miejsce w najbliższej rodzinie to nie miałbym oporów przed tym, aby publicznie zwrócić uwagę rodzicom dziecka na niestosowność takiego zachowania..

Niezależnie od tego ile włożyłem do koperty.

Wychodzę z założenia, że gdzie jak gdzie, ale w rodzinie można powiedzieć bez skrępowania prawie wszystko.

Szanowni Forumowicze! Może warto się udać na jakąś terapię i wyleczyć się z tego bagna w jakie przekształciliśmy obrządki religijne? Żeby jasno wyłożyć swoje intencje powiem tak: wystawne przyjęcia komunijne z prezentami dla dzieci są na takim samym poziomie kultury jak opisane tutaj publiczne oglądanie zawartości kopert.

Ja wiem, że na mnie naskoczycie, że nie potrafię uszanować tradycji itp. ale uważam, że dla dziecka to nic dobrego a dla rodziny w większości żałosna maskarada :(

Spotykajcie się, rozmawiajcie, interesujcie się dziećmi w rodzinie zamiast dawać im "koperty".

Julcik: "wykroczenia" przeciw kulturze moim zdaniem nie było, bo nie poprzez takie "imprezy" do kultury droga...

Pozdrawiam,

Sunao

• 1 year później...
a powinno byc tak koperty sa dziecka i rodzicow powinno to gown....obchodzic kto ile dal wazne ze dziecko szczeslliwe potem policza ile wsumie jest i co by mozna malemu lub malej kupic co jest potrzebane dziecku a nie jak podratowac budzet domowy bo to dlamnie swinsto jest zabrac dzieciakowi jego wlasna kase