Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można sie budowac na działce rolnej

Recommended Posts

a jaki jest zapis w planie? to ze w wypisie gruntów jest rolną to mozna odrolnic. Ważniejsze tu sa zapisy planu miejscowego. Jesli tam też nie jest przeznaczona pod zabudowę to bedzie ciężko. Zmian planu trwa i kosztuje

Minimalna wielkość działki siedliskowej jest okreslona przez Twoja gminę

robert działka była w poprzednim planie zagosp. z przeznaczeniem na budowe BP/R w 2004 uchylono plan zagosp. i na chwile obecna nie ma zadnego planu. W starostwie sprawdziłem figuruje teraz jako Rolna. Obok mnie jest sasiad który postawił dom w stanie surowym. Czy mam szanse na pozwolenie na budowe, nadmieniam ze działka jest 10 ar.

robert działka była w poprzednim planie zagosp. z przeznaczeniem na budowe BP/R w 2004 uchylono plan zagosp. i na chwile obecna nie ma zadnego planu. W starostwie sprawdziłem figuruje teraz jako Rolna. Obok mnie jest sasiad który postawił dom w stanie surowym. Czy mam szanse na pozwolenie na budowe, nadmieniam ze działka jest 10 ar.

jezeli dzialka obok jest zabudowana to powiniennes dostac pozwolenie bez wiekszego problemu pomimo tego ze nie ma planu miejscowego

Coby budować siedlisko to trzeba mieć ( tak przynajmniej było ) 1 ha przeliczeniowy...

Tak było, rzeczywiście.

Teraz jest tak, że budować siedlisko możesz na działce, której powierzchnia jest nie mniejsza niż średnia powierzchnia gospodarstwa rolnego na terenie Twojej gminy w hektarach rzeczywistych, nie przeliczeniowych.

Jeśli w sąsiedztwie Twojej działki są inne siedliska nie powinno być problemu.

Owszem, nie powinno, ale przy odpowiedniej dla danej gminy powierzchni działki.

Przerabiałam.

Albo jedno albo drugie. Polecam Ustawę o Zagospodarowaniu Przestrzennym. Albo masz zabudowane sąsiedztwo albo masz powierzchnię większą niż średnia w gminie i wtedy warunku zabudowanego sąsiedztwa nie stosuje się.

Albo jedno albo drugie. Polecam Ustawę o Zagospodarowaniu Przestrzennym. Albo masz zabudowane sąsiedztwo albo masz powierzchnię większą niż średnia w gminie i wtedy warunku zabudowanego sąsiedztwa nie stosuje się.[/color]

Ode mnie wymagali i jednego i drugiego, ponieważ spełniałam obydwa warunki, tematu nie drążyłam.

Pozdr.

Wystąp do gminy o warunki zabudowy i tam określą Ci czy możesz się budować. My odebraliśmy warunki tydzień temu że możemy i jest tylko punkt że tereny te przed należy wyłączyć z terenów rolnych i leżnych czy jakoś tak. Teraz w starostwie złożyliśmy wniosek mapki wypis z ewidencji gruntów i w ciągu 2 tygodni maja to zmienić. Minus jest taki jak pani w urzędzie stwierdziła bedziemy płacić wyższy podatek.

pozdrawiamy :wink:

Coby budować siedlisko to trzeba mieć ( tak przynajmniej było ) 1 ha przeliczeniowy...

sorki, ale 10 a to zdecydowanie za mało !

Pozdro

J

witam

niezupełnie. W każdej gminie powierzchnia nieruchomości umożliwiająca zabudowę siedliskową jest inna i zależy od średniej powierzchni gospodarstw rolnych w danej gminie.

pozdrawiam

Jak zdążysz przed wejściem planów w życie.Bo inaczej to nic z tego.

I jeszcze musisz spełnić odpowiednie warunki , przynajmniej jedna sąsiednia działka musi być zabudowana i mieć dojazd do tej samej drogi publicznej co twoja .Może coś poknociłem i lepiej to dokładnie sprawdzić tam gdzie trzeba.