Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZGRABNY 3 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam! Ok wstawię fotki, zaraz założę dziennik budowy. Oczywiście pierwsze niespodzianki. Przenieśliśmy piec na tył garażu i co za tym idzie niestety ale komin będzie wbudowany w ścianę garażu........ Poza tym na razie bez większych niespodzianek. Grunt to mieć dobrych murarzy :-) . Jesteśmy teraz na etapie wybierania dachówki, i na 99% będzie kolor tekowy z firmy rub ceramika.

• 1 month później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...

Budujemy się na południu Łodzi.

Co do ogrzewania to bedziemy mieli podłogówke połączona ze standardowymi kaloryferami.

czemu drogi w utrzymaniu? (standardowa bryła, dach prosty )

my zmieniliśmy na BK(H+H) 24cm + 20 cm styro, do tego lepsze okna odpowiednio zamontowane ( coś na wzór domu pasywnego) duzo wełny na poddaszu i nie bedzie źle

my sie zastanawialiśmy nad projektem 'Agatka' ale o tym juz pisałem wyzej ;)

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

witam

u nas stropy zalane i zaczynamy murować piętro i ...

UWAGA na okna na górze - okno w garażu według projektu zamontowane jest około 25cm nad podłogą!!!!!!!!!!!!!!!

czyli 25cm + 150 okna daje nam koniec okna na wysokości 175 cm!!!!! przy moim wzroście 190cm oczy mam nad oknem. PARANOJA !!! kto to rysował???(chyba że nie rysował tylko kopiował te okna z innego projektu??!!) - brawo projektanci MGPROJEKT!!!!

Jeszcze można by zrozumieć gdyby nad oknem nie było miejsca , ale jest i to prawie METR czyli patrząc od wew. Pokoju od podłogi mamy parapet na wys. okolo25cm później 150cm okno i od 175 do 256 pusta wolna ściana nad oknem !!!!!!!! buahhahahahhaha

to samo z tymi oknami w lukarnach od tyłu domu- są albo bardzo wysoko (parapet na wysokości 170 cm) i ładnie komponują się z dachem i do tego mały parapet albo na wysokości 90-100cm ale dół okna jest wciśnięty w dach i parapet bardzo szeroki.

Więc ogólnie wychodzi na to ze wiele rzeczy w projekcie narysowane/wklejone jest tak po prostu żeby było!!!! ( prawie przy użyciu "ctrl+c" i "ctrl+v")

brakowało u mnie jeszcze komina na dole który wychodzi centralnie na środku sypialni ;)

Kto wie ? może u kogoś tak było - całkiem możliwe...

http://www.natalia.toya.net.pl/dzialka/bledy.jpg

Edytowane przez siwy lodz

A nie podwyższałeś stropu w garażu? patrząc z zewnątrz wiadomo, że okno w pokoju nad garażem będzie niżej od pozostałych, bo strop jest jakieś 60 cm niżej...

zerknij co masz w projekcie - "hp 27" :)

http://www.natalia.toya.net.pl/dzialka/hp.jpg

więc jeśl murarze będą trzymali się projeku zrobią Ci okna tej wysokości ;)

Podwyższanie garażu nie ma tu znaczenia, bo ta wartość podana jest od poziomu podłogi/wylewki.

Edytowane przez siwy lodz

Projektu jeszcze nie mam, bo go nie kupiłem, ale się zastanawiam

Czy pomimo tych "niedoróbek", Twoim zdaniem jest on godny polecenia?

jak najbardziej TAK!!

dlaczego miałbyś z niego rezygnowac ?

Jeśli spełnia Twoje/Wasze oczekiwania to nie rezygnuj.

Myślę że nie ma idealnych projektów, a tym bardziej projektów w których nie ma błędów.

Pozostaje mieć tylko nadzieję, że ekpia w odpowiedniej chwili będzie w stanie je wyeliminować :):)

Czy ktoś buduje Zgrabnego V (lub ewentualnie Zgrabny III) w okolicach Rzeszowa? Gdzieś na Podkarpaciu?

Chętnie bym oglądnął ten dom na żywo.

Ostatecznie jak ktoś się znajdzie w województwach ościennych, to też będzie dobrze :)

Proszę o informację tutaj lub na priv.