Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzątanie domu - dobre porady, organizacja, co, jak, kiedy?

julcik

Recommended Posts

jesli chodzi o psa -to moja Labradorka ( 6 lat) śpi w garażu ,ale w ciągu dnia przebywa z nami w domu .....ale - do domu wchodzi przeważnie przez drzwi tarasowe i zaraz obok nich sie kładzie i to jest jej stałe miejsce w domu .Nie ma chodzenia po domu ,otrzepywania z siersci ,rysowania parkietu. To my wyznaczamy teren i pies sie przystosowuje .Nasza Dora zaakceptowała to i porusza sie tylko w dozwolonym dla niej miejscu ,a że jest to nasz kącik wypoczynkowy jest blisko nas i jest szczęśliwa :D

Dopóki nie wprowadziliśmy tych zasad nie mogłam sobie poradzic z sierścią -najwiecej było jej w łazience i jak bosą nogą chodziłam po kąpieli kudły psa przyczepiały mi sie do stóp ...bleeeee :roll:.... i odkurzałam codziennie ,a jak gubiła sierśc to nawet 2x dziennie .Teraz odkurzam max 2x w tygodniu ,ale kupiłam malutki odkurzacz ręczny do codziennego zbierania kotow po kątach (ogrzewanie podłogowe ) -polecam -jest mały, podreczny -wystarczy kilka ruchów i jest czysto :D

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Mam propozycję - proszę wszystkie dobrze zorganizowane kobiety o opisywanie jak często,kiedy,czym sprzątacie swój dom.

ee, ja to by postulowała, żeby te źle zorganizowane kobiety i ich dodatki :) napisały jak to robią, że im sanepid pod koniec miesiąca nie puka do drzwi :cry:

jak często ?? - z domu ojców pamiętam, że to była sobota, ale z fuul serwisem :D : wielkie pranie, pastowanie podłóg, mycie okien prawie, porządki w obejściu etc.

baby robiły dom, ojciec przydom : garaż, kotłownia ( wynoszenie słoików do piwnicy :evil: ), ganek, podwórko etc.

podział prosty : każdy sprząta swoje pokoje/częsci, powierzchnie wspólne ( kuchnia, łazienka ) rozdzielne wg talentów i predyspozycji .

i tę zasadę (z marnym skutkiem) wprowadzam w życie u siebie - sprawdza się grafik, najdrobniejszych, najduperelniejszych rzeczy jakie trzeba zrobić przed świętami - wtedy to działa :D : panowie mają do obleceniania balkon, choinkę, zakupy, podłogi, słoiki ( :evil: ), okna i swoje - szpargały, zabawki, książki, gazety, szpargały = śmieci, śmieci, tzw. skarby :roll:

podstawowa zasada : wydobyć talent - np. młody jest świetny w pracach z psik- psikiem i pucowaniu luster ( ważne ! - dobry sprzet się przydaje) , stary powierzchnie płaskie ( ale ekstra mop to podstawa - coś w tym musi być, bo jak żyję nie widziałam faceta ze szmatą na kolanach)

dwa : pilnować grafiku :D

trzy : pani do prasowania potrzebna od zaraz :-?

cztery :

- niech tylko wszyscy sprzątaja po sobie, ale przyczyniają sie do sprzątania całości.

- odkurzanie - moga zrobic także dzieci

- puścic pranie, czy maszyne do mycia naczyń kazdy potrafi

- tak samo powieszenie prania

itd itp.

tak dokładnie :D

i dziekim temu pucu - pucu tylko raz na kwartał, a nie codziennie do zdechu :wink:

dobre - nie wiedziałam jak się zrelaksować , bo na pysk padam - DZIĘKI , uśmiałam się do łez.

to ja ze swojego ogródka - czyli mieszkania, bo do domu może w sierpniu się wprowadzę, ale ...... jak macie "czarne pleśniowe plamki" gdzieś w łazience ( ja choćbym ścierała za każdym razem wodę z wanny to i tak na silikonie się pojawią :roll: ) - proponuję nie domestos tylko KRETA do odtykania rur. Lekko polać, odczekać 10 minut albo dłużej i zmyć - pozostaje śnieżna biel, grzybki zjedzone.

• 8 months później...
Ostatnio zastosowałam radę zasłyszaną w programie na TVN Style (taka blond Helga w różowych rękawiczkach z futerkiem pomaga sprzątać cudze domy). Przez kilka miesięcy mieszkaliśmy u teściów i nasz kot strasznie zakłaczał kanapę i fotele. Odkurzaczem nie szło tego zebrać. No to posłuchałam tej jej rady, założyłam gumowe rękawiczki, delikatnie namoczyłam i ścierałam te włosy z kanapy. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Teraz już zawsze tak robię :p

• 11 months później...
Xiff - a czym umyć porządnie kabine z zacieków wody i najlepiej czym zabezpieczyć przed ponownymi wodnymi zaciekami????

Nie do mnie, ale odpowiem :wink:

Ja myję Forschem takim zielonym do mycia kabin. Uważam, że dobrze się sprawdza, ale zacieków strasznych nigdy nie mam, bo staram się myć 1 raz w tygodniu.

• 1 month później...
  • 1 month później...
toaletę czyszczę jednorazowymi ściereczkami. Przede wszystkim jest higienicznie, bo po użyciu wyrzucam. Nie lubię ich do sprzątania reszty domu, bo są małe, więc opakowania 50 sztuk starcza mi na wiele miesięcy... jeśli zdarzy się, że wyschną, to lekko zwilżam przed użyciem.

Najlepszą porą na robienie generalnych porzadkȯw jest wiosna, kiedy już jest troche cieplej, szczegȯlnie jeśli chodzi o mycie okien, i sprzątanie w garażu, przynajmniej można wyrzucić wszystko na zewnątrz i troche przewietrzyć. Napewno zima nie jest dobrym czasem na robienie renamentȯw.

toaletę czyszczę jednorazowymi ściereczkami. Przede wszystkim jest higienicznie, bo po użyciu wyrzucam. Nie lubię ich do sprzątania reszty domu, bo są małe, więc opakowania 50 sztuk starcza mi na wiele miesięcy... jeśli zdarzy się, że wyschną, to lekko zwilżam przed użyciem.

Czy możesz coś bliżej o tych ściereczkach, jak się nazywają, gdzie je kupić :roll: