Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprawdzone RADY kulinarne dla niezbyt doświadczonych

Recommended Posts

Następna moja prośba.Proszę piszcie swoje najlepsze przepisy kulinarne:ciasta,sałatki,mięsa..itp.Właśnie się przeprowadziliśmy,mam wymarzony piec(płyta ceramiczna-chociaż gaz jest chyba lepszy,piekarnik elektryczny).W kawalerce miałam popsuty piec,a za panny brak chęci oraz brak dobrego przykładu-moja mama-prawie chodzący ideał,osoba bardzo zdolna i inteligentna,akurat w tym zakresie nie jest zbyt biegła.Nie otrzymałam więc starannego przygotowania kulinarnego,czego bardzo żałuję,podziwiam np.moją szwagierkę,której mama wspaniale gotuje,piecze i od małego przekazywała jej tą wiedzę.

Niestety teraz w małżeństwie to pokutuje,chociaż gotuję dobrze,ale nie potrafię robić różnych "piprów"jak ja to nazywam.Gotuję nieskomplikowane rzeczy np.schabowy ,kurczak ,co w tym stylu - niestety przeważnie jest to drogie.Czekam też na porady,sekrety tj.np ,że do ubijania piany dodaje się szczyptę soli - o czym np.niedoświadczona osoba nie wie.

Mam więc chęci,nareszcie narzędzia - czekam na dobre rady.Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Ja bidna myszka z prowincji uważam,że np.schab jest na pewno droższy niż jakieś potrawy mączne ,bezmięsne itp. itd.Łapiesz,czy dalej nie?

Nie bardzo.

W W-wie,Twoje luksusy ( schabowy i kurczak ),sa drozsze,niz gdzie indziej.

Czy Ty ,przepraszam,ze pytam,masz kompleks prowincji?

Jezeli twierdzaco odpowiesz na ostatnie pytanie,to nie martw sie.

Mam znajomego psychoterapeute,ktory wyciagal ludzi z nietakiego dola.

Mam tez kumpli ,ktorzy sa wegeterianami.

Oni podaja mi ceny niemiesnych potraw,na takim poziomie cenowym,ze przy nich Twoj schab z kurczakiem,to jak szczaw przy rabarbarze.

Wiesz,co myślę ,że czepiasz się słówek.W tym temacie chodziło mi o - dobre rady,porady kulinarne osób lubiących gotować, ewentualnie jeżeli ktoś miał by chęć to -fajny przepis.A Ty uczepiłeś się jednego wyrażenia ,że tak powiem jak rzep psiego ogona i drążysz temat.Wogóle mam wrażenie ,że uczepiłeś się mojej osoby nie tylko w tym temacie.

Chyba nie będę sobie psuć nastroju i pójdę pogadać z mężusiem.