Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam szanownych forumowiczow.

prosze o udzielenie porad na dreczace mnie pytania dotyczace budowy kominka w budynku w stanie sorowym zamknietym parter + pietro+poddasze.

Nie mam komina / niestety/ w pokoju goscinnym a chcialbym miec kominek z wkladem + rozprowadzenie powietrza do pomieszczen na pietrze i mam pare pytan :

1- jaki komin wybrac

2- czy na chudym betonie w budynku bez podpiwniczenia nalezy wykonac stope pod komin

a jezeli tak to czy postawic ja na chudym betonie czy wkopac sie pod chudziak

3/ jezeli nie bede w stanie ominac wiezby dachowej na tyle zeby nie doszlo do ewent.zapalenia sie drewna od komina to czy mozna cos wtedy zrobic czy to juz koniec.

4/dach mam pokryty gontem bitmumicznym czy komin musi wystawac poza szczyt dachu bo obawiam sie o mozliwosc zapalenia sie gontu od iskier z kominka

wielkie dzieki za porady

https://forum.murator.pl/topic/37273-problem-z-budowa-kominka/

witam szanownych forumowiczow.

prosze o udzielenie porad na dreczace mnie pytania dotyczace budowy kominka w budynku w stanie sorowym zamknietym parter + pietro+poddasze.

Nie mam komina / niestety/ w pokoju goscinnym a chcialbym miec kominek z wkladem + rozprowadzenie powietrza do pomieszczen na pietrze i mam pare pytan :

1- jaki komin wybrac

2- czy na chudym betonie w budynku bez podpiwniczenia nalezy wykonac stope pod komin

a jezeli tak to czy postawic ja na chudym betonie czy wkopac sie pod chudziak

3/ jezeli nie bede w stanie ominac wiezby dachowej na tyle zeby nie doszlo do ewent.zapalenia sie drewna od komina to czy mozna cos wtedy zrobic czy to juz koniec.

4/dach mam pokryty gontem bitmumicznym czy komin musi wystawac poza szczyt dachu bo obawiam sie o mozliwosc zapalenia sie gontu od iskier z kominka

wielkie dzieki za porady

1. Masz do wyboru wymurować tradycyjny lub wstawić systemowy. Z systemowych masz Schiedla, Leiera, IFF (Bolesławiec) oraz ZAPEL'a.

2. Jeśli murowany to robisz stopę, jeśli systemowy to też lepiej ją zrobić (nie wiem jaki będzie wysoki komin przez to nie wiem ile będzie ważył). Stopa to fundament więc logiczne jest że schodzisz pod chudziak. Przy systemowym możesz pobawić się w wylanie zazbrojonej płyty o większej powierzchni. Nie wiem czy będzie to poprawne przy tradycyjnym.

3. Możesz zrobić wymian.

4. A jak nie będzie wystawać to będzie lepiej? Wyższy komin to lepszy ciąg czyli jeśli się zaiskrzy to powinno je wyżej wyciągać ponad dach gdzie zdążą dogasnąć. Do tego unikniesz kłopotów z wtłaczaniem powietrza do komina przez wiatr, ale zależy to też od położenia komina względem kalenicy. Sprawa bardziej rozległa do analizowania.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/37273-problem-z-budowa-kominka/#findComment-745155

do 1/ zapoznałem się z ich rozwiązaniami i są dość ciekawe

do 2/ parter ma 2,5 m wysokości pietro podobnie a dach jest pod skosem ok

45 stopni tak więc komin będzie miał ok 8-9 m jesli ma być ponad kalenice

do3/ co znaczy zrobić wymian?

do 4/zapytałem o wystawanie komina ponad kalenice ponieważ istniejące kominy do co są wypuszczone poniżej kalenicy jednak projekt zakładał dach z blachy lub dachówki i może wtedy nie stanowi to takiego problemu ale czy w przypadku gontu jest to wporządku? tymbardziej że zamierzam zastosować piec na eko-groszek lub coś podobnego. Jakby nie było to papa a nie blacha dlatego myśle o podniesieniu komina ponad kalenice.Co do ich usytułowania to są zbudowane prostopadle do kalenicy z południa na północ natomiast wyloty biegną z ze wschodu na zachód.

bardzo dziekuje za zainteresowanie

pozdrawiam mirek

https://forum.murator.pl/topic/37273-problem-z-budowa-kominka/#findComment-745181

Ekspertem nie jestem ale musisz przemyśleć taką decyzję. po pierwsze z tego co mi się wydaje nie jest takie proste dołożenie sobie dodatkowego komina, radze się porozumieć z projektantem, kierownikiem budowy.

Pewnie trzeba bedzie złożyć dodatkowe papiery do PINB.

Co do stawiania komina na chudym betonie to ja bym tak nie robił, komin to duzy cężar i nie ma rady jak chcesz kominek to trzeba kuć chudziak.

Co do wysokości komina nad dach to określają to odpowiednie przepisy które w zależności od wielu czynników /kąt dachy, rodzaj pokrycia/ przewidują odpowiednie wartości.

KOMIN TO POWAŻNA SPRAWA pamiętaj.

https://forum.murator.pl/topic/37273-problem-z-budowa-kominka/#findComment-745185

Samowolnie nie możesz zbudować sobie komina. Musisz mieć projekt zamienny złożony w starostwie. A ten projekt musi zrobić konstruktor, wiec rozwieje Twoje watpliwosci w sprawie fundamentu, wymianu i wysokości nad połacia dachu.

Innej drogi nie ma. Tzn jest = nakaz rozbiórki :wink:

Zreszta bez znajomosci Twojego projektu nikt Ci wiele nie pomoże.

https://forum.murator.pl/topic/37273-problem-z-budowa-kominka/#findComment-745195

Wymian to jak wytniesz kawałek krokwi, Oprzesz to co costaje na poprzeczce która jest mocowana do krokwi sąsiednich. To samo robisz po przejściu przez komin.

No włąśnie - a wy już mieszkacie czy nie. Jeśli nie to robi się faktycznie problem papierkowy. Jeśli macie już odbiór to problem jest "mniejszy" :wink:

https://forum.murator.pl/topic/37273-problem-z-budowa-kominka/#findComment-745210