Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niebieska łazienka- czy ładna i czysta? czy tylko beże ?

Recommended Posts

Planuje glazure w łazience. kolor dolomit azzuro, płytki 20X25, podłoga 25cm.

dół troche ciemniejszy nieb z fakturą kamienia dolomitu, gora jasniejsza.

Czy taki kolor jest praktyczny w utrzymaniu czystości?

mam małą łazienkę ale to chyba nie jest ciemny kolor.

Teraz głównie wszyscy preferują odcienie beżu...

Czy ktos ma odcienie niebieskiego?

https://forum.murator.pl/topic/37281-niebieska-%C5%82azienka-czy-%C5%82adna-i-czysta-czy-tylko-be%C5%BCe/

Gość tripper
a co to za roznica? nie rozumiem, jak kolor lazienki moze wplywac na jej czystosc? w mojej lazience sa wlasnie bezowopiaskowe kolory i syf jest tam, no nie wiem, jak to opisac, syf jest straszny

czysta w znaczeniu tym, ze na niektorych kolorach po prostu dużo szybciej widac brud, a niektore kolory w praktyce okazują sie wygodniejsze.

i dlatego zastanawia mnie jak to jest z tym niebieskim. w pracy w łaz mam na podlodze mieszanke bezu i brązu i przy takiej duzej ilosci osob nie widac kurzu, tylko ze mi sie te kolory srednio podobają :)

a-kra ja mam 2 łazienki - jedna jest mocno niebieska, a druga tylko trochę.w tej pierwszej mam niebieska fugę - i wygląda tak sobie, a w drugiej perłowoszarą i wygląda super!Kafelki jak wymyjesdz to zawsze będa czyste nie? :D ale z fugą już gorzej... w każdym razie tak mi się wydaje..

Mam błękitną łazienkę.

Nie wiem czy kolor będzie wpływał na utrzymanie w niej czystości :wink: , ale wybrałam takie płytki, bo poprostu takie mi sie podobały.

Chciałam aby była inna i nie beżowa.

Jest już skończona w 90%.

Katalina,

a tę perłowo-szarą fugę masz na podłodze czy na ścianach?

Ja mam tylko wyfugowane ściany na biało i zastanawiam się nad podłogą.

Mówisz, że niebieska zle wygląda?

Soniko - mam takie wrażenie że biała po no powidzmy 2 latach używania i tak zszarzeje... środki czystości też robia swoje nie? niebieska fuga - i na śianach i na podłodze - jest niby niebieska ale jakby.. no zszarzała po prostu. nie wygląda tak ładnie jak 4 lata temu jak robiłam łazienkę.. a tę szara mam i na podłodze i na ścianach. i jest to taki kolor że naprawdę pasuje do większości kolorów.nie jest taki szaro - brzydki tylko szaroperłowy.ładny :D polecam.a no i teraz będę robic trzecia łazniekę nomen - omen tez niebieska no i zgadnij jaki fugi będę brać? :D :D Masz ładny domeczek!Byłam u Ciebie na stronie.

Katalina,

Dzięki za miłe słowo. :D

Ja fugi na scianach już mam, ale zastanawiam się nad podłogą.

A jaka to konkretnie fuga, numer koloru i producent?

Myslisz, ze moja biało/niebieska podłoga będzie dobrze wyglądać z tą szarą?

oj kochana nie pamietam bo to 4 lata temu było :D :D Ty masz taką piękną łazienkę i tyle powierzchni że zrób sobie tę białą chyba jednak, ja miałam trochę inny kolor płytek, z takimi ciapkami szarowatymi i to sie wszystko ładnie komponowało.A najhlepije - weż sobie płytkę z podłogi, podjedź do sklepu z fugami i przyłóz.ja tak właśnie zrobiłam i dobrałam swoje.a wzór na podłodze supernacki! tylko kurcze D R O G I okropnie.....ale bardzoi ładny.

ja tak samo myslę nad fugą, bo akurat kolor niebieski troche daje pod tym względem małe pole manewru.

i wlasciwie zostaje tylkobialy i nieb, czyli kolory fug , ktore sie szybko brudzą, a czesto brudna fuga wszystko psuje.

Biała byłaby zaraz czarna :wink: .

jest na to rada... czarna fuga :) nie od brudu a tak od nowości...

Ale ja to chyba mam zboczenie od swojej łazienki, no ale brudu nie widac...

A ja mam jedna niebieską łazienkę - matowe płytki a drugą beżową- z połyskiem. Mimo że uwielbiam niebieskie łazienki to ta niebieska szybciej wygląda na zabrudzoną, a czyszczę i użytkuje tak samo. Ale to może matowe płytki tak mają.

A ja mam bezowa - duze plytki w 'mazaje' jak kamien + bezowe fugi.

Codziennie musze przetrzec podloge z powodu psa, ktory lap nie myje i meza, ktory potrafi wlezc do niej w butach (on tez sprzata wiec nie psiocze). A brud widac doskonale.

Witam

W zasadzie do łazienki najczęściej kupowanymi kolorami są właśnie beże,odcienie niebieskiego, zieleni i seledynu. Inne też ale raczej sporadycznie.

Natomiast jeśli chodzi o utrzumanie łazienki w czystości to jest to tylko Twoja dobra wola ile czasu przeznaczysz na sprzątanie.

Owszem na płytkach ciemnych z połyskiem wszelkiego rodzaju zachlapania widać bardziej (wiem to z autopsji :D ), ale chyba to nie problem by sprzątnąć np. nie raz w miesiącu a dwa razy.

Pozdrawiam

Marek

problem w tym ze zazwyczaj glazury nie zmienia sie juz czesto, a niepraktyczny kolor mści sie pozniej wiele lat....a czasami wystarczy wlasnie tylko inny kolor, faktura a juz jest w życiu łatwiej i przyjemniej....

w bloku mam zielone plytki i przy wannie wygladaja brzydko...oczywiscie mozna sprzatac, ale nie na tym polega życie, aby tylko ciągle sprzatac po kazdym zachlapaniu wodą....:)

a-kra

Gdy wybraliśmy niebieski kolor do dolnej łazienki wszyscy mówili, że będziemy żałować bo na niebieskim widać każdą plamkę. Guzik prawda!

Kafelki w tej łazience mam z połyskiem i mniej na nich widać brudu mimo, że częściej się z niej korzysta w ciągu dnia niż w górnej - beżowej matowej

A my wybralismy do dolnej łazienki czerwono/białe płytki. Lazienka własnie skonczyla sie projektowac i wyglada ciekawie.

Mam nadzieje ze w realu bedzie rownie ciekawie sie prezentowac ;-)