Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niebieska łazienka- czy ładna i czysta? czy tylko beże ?

a-kra

Recommended Posts

Jedna łazienkę mamy w kolorze jasnej zieleni /matowe płytki/ i myślałam że ta łazienka bedzie ładniejsza. Ale wszyscy, którzy przychodzą w odwiedziny zachwycają sie drugą łazienką z beżowymi duzymi lśniącymi kaflami w mazaje. Coś w tych beżach musi być... Niebieski kolor do łazienki tez jest dobry, fuga najlepiej w kolorze pośrednim - ani zbyt ciemna ani biała. Na ciemnym też widać - jasny brud :wink:

Mam 2 łazienki - jedna niebieskawa ( tzn. jaśniejsze niebieskie płytki na ścianach a terakota niebieska ciemniejsza na podłodze ) i podobnie z zielonkawą - płytki i terakoty matowe ( tylko to łagodne odcienie ,żadne ostre seledyny czy błękity z wysp koralowych , takie zielone i niebieskie pastele - jeżeli tak to mozna określić- żadnych zacieków nie widać - a fugi od nowosci dałem szare - jaśniejsza szarość na scianach a na podłodze trochę ciemniejsza). Wiem z własnego doświadczenia ,że białe fugi robią sie szybko szare . Miałem także kiedyś czarna podłogę w łazience z czarnymi fugami - KOSZMAR POTWORNY - ale nie wiem jak to działa ale te czarne fugi po dłuzszym uzytkowaniu także zaczeły szarzeć - czary jakieś czy co ? :wink:

Ja mam dwie łazienki: przy czym jedna jest w kolorze hm.. zielonkawo-morskim, podłoga ciemniejsza rzecz jasna. Natomiast ściany od podłogi do tak mniej więcej połowy średni kolor morski. Potem "szlaczek" czyli mniejszy pasek płytek oddzielający i płytki jasne aż do sufitu (sufit z płyt + halogeny) (co jakiś czas rzucona jest inna płyta z takim wzorkiem- tak w drugiej łazience)

Druga łazienka to róż i bordo. Podłoga ciemny róż, połowa ściany bordo, następnie szlaczek i do sufitu płytki w kolorze różu. Sufit płyty + halogeny.

Myślę, że odnośnie czystości to sprawdza się tylko w naprawdę jasnych kolorach i białym. Wtedy może widać bardziej 'brud'. W innych przypadkach zależy to od nas. :wink:

Pozdawiam!

ja osobiście uwielbiam kolor niebieski, ale taki pastelowy błękit.

Sama mam mniejsza łazienke w błekitno-kremowe kafle matowe, od dołu niebieskie(pastelowe), wyżej ecrie. Fuge mam i na ścianach i na podłodze jasna Mapei nr 130-jaśmin -wyglada to ślicznie.

Duża łazienka jest w pastelowych odcieniach beżu.

Z pewnościa brud jest bardziej widoczny w tej błekitnej niż beżowej łazience-ale bez przesady , ale i tak moja ulubioną łazienka jest właśnie ta niebieska i z przyjemnościa w niej sprzatam.

Nie wyobrażałam sobie innego kokloru ,,małej,, łazienki niż połączenie błekitu z wanilia i wiem że bardzo bym żałowała gdybym położyła inny kolor kafli. Czasami warto kierowac sie względami wizualnymi niż praktycznymi.

pozdrawiam