Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika pontypendy

Recommended Posts

Ms, bo ja taki dziwny typ jestem 8) , o 21 już łóżeczku, przed 23 z reguły już śpię, a wstaje z rańca bo tak mnie babcia wychowała. :wink:

Imprezowicz ze mnie żaden :lol:

Wtedy czytam z czym moi drodzy znajomi sie borykają i jak cos wiem to się tym dzielę. 8)

Ponty... razem z Kasią trzymamy kciuki. ( a tak naprawdę zazdrość nas żżera :evil: :oops: 8) :-? ) :wink:

• Odpowiedzi 260
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hello,

dzięki pontypendy za info. bardzo byłbym wdzięczny za zdjęcia i jakąś bliższą relację z wykonywania kanałów. kontakt do pana od regulusów spod piaseczna także byłby wskazany... :oops: u mnie ekipa zamierza wciąć się w wylaną już posadzkę i dopiero wtedy montować wanny, ale nie są od tego specjalistami, niestety. dobrze byłoby więc mieć info z pierwszej ręki, jak to najlepiej zrobić. :wink:

ja zacząłem odwiedziny od Jaga i Vasco, co nie nastroiło mnie optymistycznie do kanałów :( , następnie trafiłem do verano z lublina, co odbudowało nieco mój optymizm...

zdziwiło mnie to, że masz w jednej instalacji konwektory w kanałówkach i zwykłe stalowe purmo. mnie instalatorzy mówili, że nie powinno się łączyć stali, miedzi i aluminium... :roll: kto wie, jak jest naprawdę?

pozdrawiam,

Aussie

instalatorzy mówili, że nie powinno się łączyć stali, miedzi i aluminium... kto wie, jak jest naprawdę?

pozdrawiam,

Masz całkowitą rację, bezpośrednie łączenie tych metali powoduje ich bardzo szybką korozję w miejscu styku.

Kolejnym elementem powodującym korozję jest jakość wody.

Na szczęście od kilku lat każdy liczący się producent w takich miejscach stosuje łączniki z tworzywa lub "specjalnego" metalu co eliminuje ich wzajemne oddziaływanie.

http://www.budujemydom.pl/abc/726_na_co_warto_zwrocic_uwage_wykonujac_instalacje_z_miedzi/

Zupełnie ineczej jest w przypadku łączenia stali z miedzią.

http://www.ciim.pl/korozja_instalacji.htm

http://www.ciim.pl/faq.htm#where

Chłopaki nie załamujcie mnie, hydraulika to ostatnia dziedzina z której chciałabym robić fakultet.

Aussie, u mnie wyglądało to tak: na etapie murowania fundamentów, zostały dobrane grzejniki do mojego salonu przez Pana z firmy DCds. z Siedlisk i ustalone dokładne wymiary kanałów.

Następnie po zasypaniu i zagęszczeniu fundamentów zostało wytyczone pod oknami miejsce na kanały, wybrany piach i wymurowane z bloczków betonowych miejsca na kanały. Zakładałam oczywiście 10 cm ocieplenia na podłodze i o tyle zostały (+1cm na klej i siatkę) powiększone kanały. Następnie został zrobiony szalunek-ramka naokoło górnych brzegów kanałów tak by dało się wylać chudziak.

Po wylaniu chudziaka i rozebraniu szalunków, obniżenia na przyszłe kanały osobiście wysmarowałam dwukrotnie Dysperbitem. Kolejny etap to ocieplenie kanałów styropianem, plus siatka i klej (jak przy ociepleniu murów na zewnątrz). Pamiętać trzeba o tym by zachować ciągłość izolacji, w moim przypadku dysperbit w kanałach-folia na chudziaku-styropian 10 cm na podłodze i w kanałach.

I znowu ramka-szalunek, by dało się zrobić wylewkę.

I tak dobrnęłam do etapu, w którym przyjechały grzejniki kanałowe, wanny, termostaty z kapilarą i hydraulik, by to wszytko poskładać.

Mam nadzieję, że to powyższe jest dość jasne. :-? W razie dalszych pytań służę pomocą.

Namiar na firmę z Siedlisk wysyłam privem.

Pontypendy ale Ty nas katujesz !!!

Daj foteczki, no nie każ sie błągać :wink:

A ja tez bardzo bardzo chetnie spojarzałabym na te grzejniki kanałowe bo tez z mezem pływamy w tym temacie, na razie ten pomysl odrzucilismy, ale jeszcze nic straconego.

Czy moglabys zdradzic na priv koszt takiego ustrojstwa?

Pozdrawiam

Ładne proste schody, dokładnie taklie chcemy tyle że zabiegowe.

I ta wanna bezpośrednio pod połaciówką, jak dla mnie bomba kąpiel pod gwiazdami.

Wanna oczywiście dwuosobowa? :wink:

P.S.

Czy pan od schodów jest bardzo drogi?

Miałem robic schody sam, ale może najpierw sie dowiem czy warto sie męczyć?

Jak możesz to podeślij namiar na priwa.

Pozdrawiam CL

Ponty,

No przykro mi również z powodu strat, zwłaszcza że ucierpiała moja ulubiona dachówka... :-?

My już na 95% zamienimy kanałówki na grzejniki dekoracyjne. Trochę żałuję, ale moja ekipa miała tyle różnych pomysłów na wymurowanie i ocieplenie tych kanałów, że włos mi stanął dęba! :o Dopilnować ich sam nie mam czasu, a jak mi skopią izolację, to ciepło mi będzie zap... w piach, a nie do salonu. Będą więc pewnie Vasco (pisałem już w "Wymianie...") mimo ceny. Przy nich przynajmniej nie ma co napsuć... :wink:

Można na priv dane tych twoich kanałów (producent, moc i cena)?

:oops:

Dzięki za info i pozdrawiam,

Napiszę krótko: byłam, widziałam, deptałam i zazdrościć mi możecie. Domek Pontypendy wyszedł straaasznie fajny, zawsze było wiadomo że będzie bardzo fajny, ale z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że tak przemyślanego i dopracowanego domu to jeszcze nie widziałam. No po prostu zatyka.

A w dodatku okazało się że Pontypendy to blokersówka jedna, a nie osoba doświadczona w mieszkaniu w domu :wink: :wink: A tu takie wyniki.

Zeljka,

Oj też się tak pocieszam, bo jak by te spadające dachówki uderzyły w okno...

Aussie,

info o kanałach wyślę na priva.

jewrioszka,

dzięki za kciuki, a przeprowadzki to nie opóźni, bo wiesz jak jest, akt notarialny ma jakąś wykonalność...

abromba,

dobrze mieć taką sąsiadkę jak Ty, dobrą kawą poczęstuje i jeszcze taki pozytywny PR w komentarzach :lol: :oops:

U mnie tez jedna dachówka pofruneła brzegowa czy krawędziowa jak tam zwią, ale to wina dekarzy bo najwyrazniej nie była przykręcona. Ale i tak mozna powiedziec ze dach przeszedł ten test na 5, nie mam jeszcze okien i wiatr szalał od srodka również. Pontypendy sprawdzcie wszystkie dachówki brzegowe czy są nie do ruszenia.

Grzejniki kanałowe wyglądają miodzio :)

Pozdrawiam

• 2 weeks później...