Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika pontypendy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 260
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ho ho, proszę proszę i kolejny domek prawie-co-zaczęty zmienia się w prawie-że-skończony! Muszę przyznać, że choć nie jestem fanką ciemnych dachów, Twój faktycznie jest prześliczny! A ta woda :evil: mogłaby się jakoś sprawiedliwiej umiejscawiać :evil: U jednych brakuje, drugim domy podmywa... No a beczkowóz jakiś.... A sąsiad to całkiem nie ma tej wody, czy tylko w studni się skończyła?

adaman,

współczuję ci z tym nadmiarem wody, to faktycznie niesprawiedliwe.

Sąsiad posiada wodę z wodociągu, ale zgodził się tylko na studnię.

Całe szczęście wszystko się już skończyło. Tynki sobie schną, a wodę znalazłam w pobliskim kółku rolniczym co kosztowało mnie 50 zł za beczkowóz (poszły 2 beczkowozy) + wysoko procentowy dziękowacz w płynie.

pontypendy, to cieszę się, że problem wody zażegnany przynajmniej u Ciebie :p :p i że tynki dostały wysokoprocentową domieszkę 8) :D . Teraz będziesz miała w domku ściany, które nie piją wilgoci, bo jak zasmakowały w bourbonie, to niczego innego poniżej nie wchłoną :p :p Będę Wam dalej kibicować, pozdrówka

Piękny dom, a dach jeszcze piękniejszy :) chcę zrobić taki sam, tzn. taką samą dachówkę położyć. Mam pytanie: ile wyniósł m2 dachu w tej dachówce ? Jeszcze jedno pytanie: jaką szerokoś ma to wielkie okno od salonu ? Chcę porównać wizualnie, czy moje też podobnie będzie wyglądało. Pozdrawiam serdecznie i dalej kibicuję :)

Adaman,

oby te moje tynki tylko pion trzymały :D :wink:

2004,

Piękny dom, a dach jeszcze piękniejszy

dzięki :oops:

Mam pytanie: ile wyniósł m2 dachu w tej dachówce ?

Dachówki, dodatki i orynnowanie (bez okien i łat drewnianych) to wychodzi jakieś 105 zł/m2, ale efekt wart jest ceny.

jaką szerokoś ma to wielkie okno od salonu

147 cm ! i jest boskie :lol:

Dzięki ponty za odpowiedz:) 105 zł za m2 przeżyję, w końcu może do końca swego żywota będę taki dach podziwiać u siebie ( ale na razie wciąż zaglądam do Twojego dziennika i zerkam, zerkam i się zachwycam dachówką :))

Ponty, okno od salonu ma 147 ? :o

Chyba jednak nie. A może podałeś szerokość tylko jednego skrzydła ?

Chodzi mi o okno po lewej stronie domku z Twojej sygnaturki, to z podziałem na trzy skrzydła.

2004,

chyba mnie ze szczęścia pokręciło, pytałeś o te wielkie ? ja ci podałam wymiar tego okrągłego :oops:

ale już się poprawiam.

W salonie mam 2 takie wielkie okna od południa i od północy, oba mają takie same wymiary 363szerokości x 240 wysokości.

ogo,

nie pomyślałam o tym opalaniu :lol:

od południa będzie stał stół taki ponad dwumetrowy, więc może jak mnie zimowa depresja dopadnie to klapnę sobie na nim na ręczniku :lol:

• 2 weeks później...

Hej,

czytam, że nie tylko domy nam się podobają takie jakieś podobne... Otóż i w moim stadku chłopiąt znajduje się jeden o imieniu Tymon - a Twój synek to Tymon czy Tymoteusz, hę? Dodam na marginesie, że Tosia miała być, ale na dziewczynkę jakoś nie umiemy trafić... :wink:

Dachówka Twoja coraz bardziej mi się podoba, widzę, że jeszcze Xena jest w fanklubie. Mam Katalogi creatona to oglądam i jestem coraz bliżej decyzji...

Ona (dachówka) jest matowa, prawda?

Chciałam jeszcze zapytać o okna - jakie są - drewniane czy Pcv, jak otwierane, czy będziesz je "osłaniać" jakoś od zewnątrz? I od przypadków nieszczęśliwych?

Wszyscy mnie straszą włamaniami itp, choć okolica u mnie baaaaardzo spokojna. Póki co ofcors. 8)

Jk69,

bardzo się cieszę ze wspólnych upodobań, u mnie Tymoteusz w stadku wystepuje, a Antonina po mojej prababci dostała imię i fajnie tak wołać Tymek, Tosia.

Co do trafień to mieliśmy pewną teorię, która jak widać okazała się skuteczna :wink: :lol:

Dachówka jest matowa i jest niesamowita bo w zależności od padającego światła może wydawać się, że ma inny kolor.

Pamiętam raz jak jechałam na działkę około południa świeciło ostre słońce i z daleka dach wyglądał jak srebrny ! A po deszczu jest grafitowo-czarny. Dla mnie bomba. :D Gorąco polecam.

Okna są drewniane, sosnowe firmy Gebauer (tanie nie były ale i nie najdroższe- najdroższy był Urzędowski z terminem realizacji 7 miesięcy)

Te wielke w salonie od strony południowej nie otwierają się, ale zamiast szyby w ramie, która jest "płaska" jest to tzw. imitacja okna (wygląda jak zamkniete okno), od północy mam wyjście na taras i tam jest przesówka, powierzchnia jest podzielona na 3 części i środkowa przesówa się w lewo.

Co do zabezpieczeń, to wszystkie szyby na parterze mam P4, a w balkonach okucia WK2 no i alarm+ochrona. Twierdza ! Mam nadzieję, że nie do zdobycia.

Pozdrawiam

• 1 month później...

Hej, hej!

dzięki za odpowiedzi wszystkie.

Co do teorii trafień, może jeszcze się zwrócę z prośbą o uchylenie rąbka tajemnicy...

Wprawdzie mój mąż podczas wyrzucania zurzytego już mocno przewijaka podśpiewywał radośnie w takt znanej melodii: "przewijak to nasz jest ostatni", ale moze jak zbudujemy ten nasz za duży dom, to uzna, że trzeba likwidować nadmetraż!

POzdrawiamy, i pisz, pisz bo coś ostatnio mało wieści!