pontypendy 07.07.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 jk69, jest takie staroangielskie przysłowie "new house, new baby" więc kto wie... xena, Hydraulik zjadł ? To ja tak napisałam ? Kurcze niedobrze ze mną. Ale jest jeszcze gorsza informacja... kopciuszki zalęgły się po raz kolejny mimo wyniesienia poprzedniego gniazda i dzisiaj po wejściu do domu znalazłam te małe bidoki na ziemi, stara kopciuszkowa musiała je chyba wyrzucić z gniazda... niestety nic się nie dało zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 07.07.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 nie żyły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pontypendy 09.07.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 niestety jeden się ruszał, ale włożenie go do gniazda przeze mnie było niemożliwe. Kopciuszki założyły tym razem gniazdo na krokwi kalenicowej bezpośrednio nad klatką schodową, nie miałam jak dostawić tam drabiny. Szkoda mi ich bo to ładne ptaszki i tak fajnie śpiewają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 14.07.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Gratuluje wylewek! No i tej poprawki ogrzewania podlogowego! Nie ma nic lepszego od ciekawskiej budujacej baby! Popieram jak najbardziej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2004 20.08.2006 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Pięknie domek się przeobraża z wielką przyjemnością oglądam postępy na Twojej budowie, zwłaszcza, iż widzę, że podobnie będziemy miały wykończony dom Nie ma to jak Domino w kolorze łupka, białe ściany i modrzew na elewacji Ciekawa jestem w jakim kierunku pójdą u Ciebie wnętrza. Proszę o częstsze wpisy w dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 21.08.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Ale sie dom zrobil piekny. Slicznie wyglada z juz gotowa elewacja. rur od wentylacji, faktycznie jest duzo. Ale za to bedzies miala wygode, a rurki i tak beda ukryte... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal Blecharz 21.08.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Uwazaj na wentylacje mechaniczna,a raczej jej odpowiednie ocieplenie. Tegorocznej srogiej zimy mialem sposobnosc przekonac sie co oznacza przemarzniecie rur wentylacyjnych. Para wodna skraplala sie na rurce wewnetrznej i zamarzala w obrebie welny mineralnej. W cieplejsze dni nad wyjsciami kratek wentylacyjnych pojawiala sie woda z czasem niszczac tynk i robiac piekne wykwity na plytach gipsowych. Wiele wiader wody wylecialo z tej zamoczonej welny i w koncu calkowicie odlaczylem system wentylacyjny od konina wentylacyjnego. Uwazam ze system wentylacji mechanicznej u mnie nie zdal egzaminu - tym bardziej, ze nie widze sposoby jak ograniczyc parowanie i skraplanie opary wewnatrz rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 21.08.2006 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Bardzo podoba mi się kolorystyka Twojego domu. Możesz mi napisać jaki masz kolor okien i drzwi? Czy jest to może dąb rustykalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 22.08.2006 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Hej, Pontypendy! Spieszę z gratulacjami - dom wygląda PIĘKNIE! A my tu sobie cichutko odgapiamy, notujemy, i mam nadzieję, za rok co nieco sklonować tu i tam - w warstwie kolorystyczno/produktowej... Domino wprawdzie drogie, oj drogie - ale warte chyba tych pieniędzy! Czekam na dalsze postępy budowlane. Termin przeprowadzki już ustalony? Pozdrawiam ulubioną budowę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pontypendy 23.08.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Nie ma nic lepszego od ciekawskiej budujacej baby Zelijka, baby górą !!!! Nie ma to jak Domino w kolorze łupka, białe ściany i modrzew na elewacji 2004, popieram w całej rozciągłości. Co do częstszych wpisów w dzienniku to się postaram. Rafal Blecharz, Ja specjalnie każę ocieplić dach aż do kalenicy, a nie tylko do jętek jak mam w projekcie, bo orurowanie na poddaszu będzie w tej części nad sufitami podwieszanymi. Kurcze myślę, że to wystarczy. Pogadam jescze z instalatorem. KozAnka, problem w tym, że ten kolor u Gebauera skąd mam okna, nie ma nazwy tylko numer "72-75". Okna są sosnowe, czyli takie gładziutkie, bo na meranti też wyglada inaczej-ciemniej. Ale jak wybierałam drzwi, to jeździłam z próbką okna w tym kolorze i w firmie gdzie kupiłam drzwi wejściowe kolor ten nazywał się "dąb". Tonacja ta sama, tylko lekko ciemniejszy odcień. Ogólnie pasuje. Termin przeprowadzki już ustalony? jk69, wszystko w rękach pana od wykończeniówki, ma robić ocieplenie dachu, gipskartony, sufity podwieszane, malowanie, łazienki, podłogi w holu i kuchni. Ja chcę zdąrzyć na 2 urodziny córci tj. 16 listopada, ale jak będzie to zobaczymy. Pozdrawiam ulubioną budowę! Jak miło ! [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 28.08.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 KozAnka, problem w tym, że ten kolor u Gebauera skąd mam okna, nie ma nazwy tylko numer "72-75". Okna są sosnowe, czyli takie gładziutkie, bo na meranti też wyglada inaczej-ciemniej. Ale jak wybierałam drzwi, to jeździłam z próbką okna w tym kolorze i w firmie gdzie kupiłam drzwi wejściowe kolor ten nazywał się "dąb". Tonacja ta sama, tylko lekko ciemniejszy odcień. Ogólnie pasuje. My też zamówiliśmy sosnowe, kolor 72/119 - bardzo podobny, więc pomyślałam, że może to ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 05.09.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Hej, jak tam Pan "światełko" -dał się namówić do pracy - swoją drogą to się porobiło: ludzie ganiają z pieniędzmi w ręku i proszą, żeby im kto zacny te pieniądze zabrał w zamian za drobną (no, daszki to nie takie drobne) przysługo-usługę! A wschodnia ściana to ta z okrągłym oknem? Dlaczego właśnie ją ptaszki wybrały do załatwiania swoich potrzeb? Czy to z powodu braku "okapu" daleko po za obrys budynku wysuniętego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pontypendy 06.09.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Oj, porobiło się i to jeszcze jak. Okazuje się, że te moje daszki to Fucha jest a nie robota i chętnych brak. Pan "światełko w tunelu" rozpłynął się w strugach ulewnego deszczu, najpierw był bardzo chętny na robotę a później szkoda gadać (bo wie pani taki deszcz pada, bo samochód, bo wesele kumpla...). I już nie wiem co mam robić Ściana z okragłym oknem to zachodnia, od wschodu mam na dole okno łazienkowe, garażowe i na górze z jednego pokoju, nie wiem co tym ptakom odbiło, może sobie robiły zebranie przed odlotem do ciepłych krajów ? może to wina braku okapów, ale w takim razie dlaczego tylko wschodnia, nie mam zielonego pojęcia. Najgorsze jest to że nie da się tego usunąć, trzeba malować nowiutką ścianę. No ręce opadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkmiec 05.10.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Witaj, jestesmy wlasnie o krok od "klepniecia" projektu białe ściany + modrzew syberyjski na częsci elewacji + domino w kolorze łupka, czyli jak widze prawie (a może dokładnie) to co u ciebie powiedz cos wiecej o tym drewnie? prawdziwe czy płyty? impregnowane czy surowe?? no i oczywiscie gratulacje - super domek wam sie wylania Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 05.10.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Witaj, Jak tam wykończona wykończeniówką Pontypendy się masz? Jakiś serwis informacyjny? Wykryłam Twoje wpisy na forum z połowy września, a w dzienniku takie zaległości??? Cofnęłam się w Twoim Dzienniku do początków, i okazuję się, że budujemy w podobnym "tempie". Zaczynałyśmy w połowie lipca, z różnych przyczyn, mój dach (chyba jednak Domino - mam wycenę na 20 000 zł za 200 m2 prostszego niż Twój dachu - dużo?) będzie się budował w listopadzie (Twój w grudniu) - chciałabym tylko zakryć go docelowo już dachówką. Jak zima pozwoli.... Ciekawa jestem więc bardzo kiedy przeprowadzka,bo być może ustalę na tej podstawie mój termin... No wiesz - takie budowlane USG . Daj znak budowlanego życia! POzdrawiam serdecznie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2004 05.10.2006 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Pontypendy, prosimy o relacje z wykończeniówki Widzę, że powstaje fanklub białych ścian+modrzew+domino w kolorze łupka Jak coś, to ja już dawno należę do klubu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pontypendy 06.10.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Wczoraj miał być taki piekny wpis w dzienniku-relacja z postępu prac, taki mały elaboracik, ale jak to w środku nocy człowiek już nie taki czujny i "pojechało" całe moje pisanie, wysypała się strona, a ja nic nie zapisałam. Buuuu.... Ikmiec powiedz cos wiecej o tym drewnie? prawdziwe czy płyty? impregnowane czy surowe ?? Drewno będzie modrzewiowe z naszych bieszczad, wysuszone i zaimpregnowane Sadolinem w kolorze Jasny Dąb, tak jak podbitka, która też jest modrzewiowa. Całość w formie desek gr. 1,8 mm ułożone poziomo na zakładkę. Namiary na Pana wykonawcę tego cuda mam od forumowej Evity, u której też układał deski modrzewiowe na elewacji. Jak byś reflektował to mogę się podzielić namiarami. jk69 Jak tam wykończona wykończeniówką Pontypendy się masz? Wykończeniówka naprawdę wykańcza, już zdążyłam się pochorować ! Mój dach ma 240 m2, jak chcesz porównać ceny to napisz co masz w tej cenie 20 tyś, samą dachówkę, czy z dodatkami z orynnowaniem, oknami dachowymi ? Przeprowadzka ? Cóż, sama chciałabym wiedzieć, miała być w listopadzie, później na święta w grudniu a w tej chwili to już nawet nie planuje, jak skończymy to się przeprowadzimy. Wszystko przez Urząd Skarbowy ! Sprzedajemy mieszkanie, płacimy wykonawcom i przeprowadzamy się -taki był plan. I wszystko szło super, mamy chętnych na mieszkanie, mam wykonawców tylko okazało się, że 5 letni termin po który nie trzeba płacić 10 % podatku upływa 31 grudnia, ponieważ liczy się nie termin transakcji, ale koniec roku podatkowego , w którym ta transakcja została zawarta. A nie chcę bawić się w pisanie oświadczeń do Urzędu, a potem pddawać się corocznej kontroli (tak mieliśmy przy sprzedaży naszego pierwszego mieszkanka). Brrr... 2004 fanklub "biały tynk, modrzew i Domino" uważam za otwarty ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2004 06.10.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Pontypedny, szkoda, że Ci zjadło post, ale poczekam na następny Jak ja się cieszę, że u Ciebie modrzew zostanie pokryty Sadolinem w kolorze jasny dąb , bo u siebie tak właśnie planuję, ale najpierw obejrzę efekty na Twoim domku:) Jak na razie to mi podbitę, a właściwie nadbitkę, malują w kolorze dębu. Trzymam kciuki za wykończeniówkę. pozdrawiam, fanklubowiczka;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 06.10.2006 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Pieknie sie robi u Was. Z elewacja wykonczona, ten dom, bedzie na prawde wyjatkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 11.10.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Pieknie !!! ja tez dopisuje sie do fanclubu "biały tynk, modrzew i Domino" jeszcze nie wiem czy to na pewno bedzie modrzew ale cos kolo tego na pewno Widok od frontu,te pionowe kreski to stelaż pod elewację z desek. http://img242.imageshack.us/img242/378/cimg1068io2.jpg mam pytanie czysto techniczne jak przymocowaliscie stelaz pod drewniana elewacje? tzn czym przykreciliscie go do gazobetonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts