Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika pontypendy

Recommended Posts

jk69,

jest takie staroangielskie przysłowie "new house, new baby"

więc kto wie... :wink: :lol:

xena,

Hydraulik zjadł ? To ja tak napisałam ? Kurcze niedobrze ze mną.

Ale jest jeszcze gorsza informacja... :cry:

kopciuszki zalęgły się po raz kolejny mimo wyniesienia poprzedniego gniazda i dzisiaj po wejściu do domu znalazłam te małe bidoki na ziemi, stara kopciuszkowa musiała je chyba wyrzucić z gniazda... niestety nic się nie dało zrobić...

• Odpowiedzi 260
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Pięknie domek się przeobraża :) z wielką przyjemnością oglądam postępy na Twojej budowie, zwłaszcza, iż widzę, że podobnie będziemy miały wykończony dom :) Nie ma to jak Domino w kolorze łupka, białe ściany i modrzew na elewacji :wink: Ciekawa jestem w jakim kierunku pójdą u Ciebie wnętrza. Proszę o częstsze wpisy w dzienniku :)

Uwazaj na wentylacje mechaniczna,a raczej jej odpowiednie ocieplenie. Tegorocznej srogiej zimy mialem sposobnosc przekonac sie co oznacza przemarzniecie rur wentylacyjnych. Para wodna skraplala sie na rurce wewnetrznej i zamarzala w obrebie welny mineralnej. W cieplejsze dni nad wyjsciami kratek wentylacyjnych pojawiala sie woda z czasem niszczac tynk i robiac piekne wykwity na plytach gipsowych. Wiele wiader wody wylecialo z tej zamoczonej welny i w koncu calkowicie odlaczylem system wentylacyjny od konina wentylacyjnego. Uwazam ze system wentylacji mechanicznej u mnie nie zdal egzaminu - tym bardziej, ze nie widze sposoby jak ograniczyc parowanie i skraplanie opary wewnatrz rur.

Hej, Pontypendy!

Spieszę z gratulacjami - dom wygląda PIĘKNIE!

A my tu sobie cichutko odgapiamy, notujemy, i mam nadzieję, za rok co nieco sklonować tu i tam - w warstwie kolorystyczno/produktowej... Domino wprawdzie drogie, oj drogie - ale warte chyba tych pieniędzy!

Czekam na dalsze postępy budowlane. Termin przeprowadzki już ustalony?

Pozdrawiam ulubioną budowę!

Nie ma nic lepszego od ciekawskiej budujacej baby

Zelijka,

baby górą !!!!

Nie ma to jak Domino w kolorze łupka, białe ściany i modrzew na elewacji

2004,

popieram w całej rozciągłości. Co do częstszych wpisów w dzienniku to się postaram.

Rafal Blecharz,

Ja specjalnie każę ocieplić dach aż do kalenicy, a nie tylko do jętek jak mam w projekcie, bo orurowanie na poddaszu będzie w tej części nad sufitami podwieszanymi. Kurcze myślę, że to wystarczy. Pogadam jescze z instalatorem.

KozAnka,

problem w tym, że ten kolor u Gebauera skąd mam okna, nie ma nazwy tylko numer "72-75". Okna są sosnowe, czyli takie gładziutkie, bo na meranti też wyglada inaczej-ciemniej. Ale jak wybierałam drzwi, to jeździłam z próbką okna w tym kolorze i w firmie gdzie kupiłam drzwi wejściowe kolor ten nazywał się "dąb". Tonacja ta sama, tylko lekko ciemniejszy odcień. Ogólnie pasuje.

Termin przeprowadzki już ustalony?

jk69,

wszystko w rękach pana od wykończeniówki, ma robić ocieplenie dachu, gipskartony, sufity podwieszane, malowanie, łazienki, podłogi w holu i kuchni. Ja chcę zdąrzyć na 2 urodziny córci tj. 16 listopada, ale jak będzie to zobaczymy.

Pozdrawiam ulubioną budowę!

Jak miło ! :D[/b]

KozAnka,

problem w tym, że ten kolor u Gebauera skąd mam okna, nie ma nazwy tylko numer "72-75". Okna są sosnowe, czyli takie gładziutkie, bo na meranti też wyglada inaczej-ciemniej. Ale jak wybierałam drzwi, to jeździłam z próbką okna w tym kolorze i w firmie gdzie kupiłam drzwi wejściowe kolor ten nazywał się "dąb". Tonacja ta sama, tylko lekko ciemniejszy odcień. Ogólnie pasuje.

My też zamówiliśmy sosnowe, kolor 72/119 - bardzo podobny, więc pomyślałam, że może to ten sam.

• 2 weeks później...

Hej,

jak tam Pan "światełko" -dał się namówić do pracy :o - swoją drogą to się porobiło: ludzie ganiają z pieniędzmi w ręku i proszą, żeby im kto zacny te pieniądze zabrał w zamian za drobną (no, daszki to nie takie drobne) przysługo-usługę!

A wschodnia ściana to ta z okrągłym oknem? Dlaczego właśnie ją ptaszki wybrały do załatwiania swoich potrzeb? Czy to z powodu braku "okapu" daleko po za obrys budynku wysuniętego?

Oj, porobiło się i to jeszcze jak. Okazuje się, że te moje daszki to Fucha jest a nie robota i chętnych brak. Pan "światełko w tunelu" rozpłynął się w strugach ulewnego deszczu, najpierw był bardzo chętny na robotę a później szkoda gadać (bo wie pani taki deszcz pada, bo samochód, bo wesele kumpla...). I już nie wiem co mam robić :cry:

Ściana z okragłym oknem to zachodnia, od wschodu mam na dole okno łazienkowe, garażowe i na górze z jednego pokoju, nie wiem co tym ptakom odbiło, może sobie robiły zebranie przed odlotem do ciepłych krajów ? może to wina braku okapów, ale w takim razie dlaczego tylko wschodnia, nie mam zielonego pojęcia. Najgorsze jest to że nie da się tego usunąć, trzeba malować nowiutką ścianę.

No ręce opadają. :(

• 4 weeks później...

Witaj,

jestesmy wlasnie o krok od "klepniecia" projektu białe ściany + modrzew syberyjski na częsci elewacji + domino w kolorze łupka, czyli jak widze prawie (a może dokładnie) to co u ciebie

powiedz cos wiecej o tym drewnie? prawdziwe czy płyty? impregnowane czy surowe??

no i oczywiscie gratulacje - super domek wam sie wylania

Pozdrawiam

Witaj,

Jak tam wykończona wykończeniówką Pontypendy się masz?

Jakiś serwis informacyjny? Wykryłam Twoje wpisy na forum z połowy września, a w dzienniku takie zaległości??? :wink:

Cofnęłam się w Twoim Dzienniku do początków, i okazuję się, że budujemy w podobnym "tempie". Zaczynałyśmy w połowie lipca, z różnych przyczyn, mój dach (chyba jednak Domino - mam wycenę na 20 000 zł za 200 m2 prostszego niż Twój dachu - dużo?) będzie się budował w listopadzie (Twój w grudniu) - chciałabym tylko zakryć go docelowo już dachówką. Jak zima pozwoli....

Ciekawa jestem więc bardzo kiedy przeprowadzka,bo być może ustalę na tej podstawie mój termin... No wiesz - takie budowlane USG :lol: .

Daj znak budowlanego życia!

POzdrawiam serdecznie,

Wczoraj miał być taki piekny wpis w dzienniku-relacja z postępu prac, taki mały elaboracik, ale jak to w środku nocy człowiek już nie taki czujny i "pojechało" całe moje pisanie, wysypała się strona, a ja nic nie zapisałam. Buuuu.... :cry: :cry:

Ikmiec

powiedz cos wiecej o tym drewnie? prawdziwe czy płyty? impregnowane czy surowe ??

Drewno będzie modrzewiowe z naszych bieszczad, wysuszone i zaimpregnowane Sadolinem w kolorze Jasny Dąb, tak jak podbitka, która też jest modrzewiowa. Całość w formie desek gr. 1,8 mm ułożone poziomo na zakładkę. Namiary na Pana wykonawcę tego cuda mam od forumowej Evity, u której też układał deski modrzewiowe na elewacji.

Jak byś reflektował to mogę się podzielić namiarami.

jk69

Jak tam wykończona wykończeniówką Pontypendy się masz?

Wykończeniówka naprawdę wykańcza, już zdążyłam się pochorować !

Mój dach ma 240 m2, jak chcesz porównać ceny to napisz co masz w tej cenie 20 tyś, samą dachówkę, czy z dodatkami z orynnowaniem, oknami dachowymi ?

Przeprowadzka ? Cóż, sama chciałabym wiedzieć, miała być w listopadzie, później na święta w grudniu a w tej chwili to już nawet nie planuje, jak skończymy to się przeprowadzimy. :(

Wszystko przez Urząd Skarbowy ! Sprzedajemy mieszkanie, płacimy wykonawcom i przeprowadzamy się -taki był plan. I wszystko szło super, mamy chętnych na mieszkanie, mam wykonawców tylko okazało się, że 5 letni termin po który nie trzeba płacić 10 % podatku upływa 31 grudnia, ponieważ liczy się nie termin transakcji, ale koniec roku podatkowego , w którym ta transakcja została zawarta. A nie chcę bawić się w pisanie oświadczeń do Urzędu, a potem pddawać się corocznej kontroli (tak mieliśmy przy sprzedaży naszego pierwszego mieszkanka). Brrr...

2004

fanklub "biały tynk, modrzew i Domino" uważam za otwarty !

Pontypedny, szkoda, że Ci zjadło post, ale poczekam na następny :)

Jak ja się cieszę, że u Ciebie modrzew zostanie pokryty Sadolinem w kolorze jasny dąb :), bo u siebie tak właśnie planuję, ale najpierw obejrzę efekty na Twoim domku:) Jak na razie to mi podbitę, a właściwie nadbitkę, malują w kolorze dębu. Trzymam kciuki za wykończeniówkę.

pozdrawiam, fanklubowiczka;)

Pieknie !!!

ja tez dopisuje sie do fanclubu :D "biały tynk, modrzew i Domino"

jeszcze nie wiem czy to na pewno bedzie modrzew ale cos kolo tego na pewno

Widok od frontu,te pionowe kreski to stelaż pod elewację z desek.

http://img242.imageshack.us/img242/378/cimg1068io2.jpg

mam pytanie czysto techniczne

jak przymocowaliscie stelaz pod drewniana elewacje?

tzn czym przykreciliscie go do gazobetonu?