Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody drewniane, a betonowe - koszty budowy?

krzyszt17

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bez wątpienia drewniane są droższe. Ja zamieniłam w swoim projekcie betonowe na drewniane lekkie (ażurowe). Takie jednozabiegowe schody bukowe znalazłam na razie najtaniej za ok. 4200 zł. Generalnie jest to cena od 5000 w górę. Wybór zależy moim zdaniem od umiejscowienia schodów w domu. Ja mam schody w takiej wnęcę w salonie więc mają być niejako elementem ozdobnym (meblem) dlatego też ciężką klatkę schodową postanowiłam zamienić na coś lżejszego. Wydaje mi się, że obudowa betonowych schodów też nie będzie najtańsza, ale tego nie wiem bo nie sprawdzałam.

Pozdrawiam

• 3 months później...

Za wylanie schodów betonowych (zabiegowych) zraz ze zbrojeniem trzeba zapłaciC ok 400zl za stopień. Do tego dochodzi koszt obłożenia schodów albo drewnem ( od 100 do 400 za stopien) i montaż lub obłożenie schodów glazurą.

Schody z litego dębu kosztują 450-500 złotych za stopień wraz z montażem. Trzeba brać tu pod uwagę,ze jest to już wykończony gotowy wyrób i nawiasem mówiąc piękny mebel robiący bardzo dobre wrażenie.

On 2003-02-26 18:30, Zaklad Stolarski M.Nowak wrote:

Za wylanie schodów betonowych (zabiegowych) zraz ze zbrojeniem trzeba zapłaciC ok 400zl za stopień.

Ciekawa jestem gdzie to tyle kosztuje?? U nas było kilkanaście ( ok. 14 ) stopni, koszt materiału nie przekroczył chyba 1000 zł ( dokładnie nie pamiętam, ale gdyby to było kilka tysięcy - na pewno bym zauważyła :grin: ), robocizana była za całość ( st. surowy otwarty ) ale myślę że ok. 500 - 1000pln to już max.

Widzę, że po kilkumiesięcznym śnie ożył znowu "mój" wątek.

Lepsze to niż zakładanie nowych o tej samej treści.

Ja już jestem zdecydowany na schody betonowe. Koszt wykonania mam w cenie stanu surowego, a koszty materiałów nie powinny być zbyt duże. Schody mam w hollu, a nie w salonie, stąd nie muszą być reprezentacyjne. Zaletą betonowych jest też to, że nie będę musiał przez cały okres budowy wchodzić na poddasze po drabinie.

Nie wiem, czy czytaliście wątek, w którym formułowicze zastanawiali się czy pokrywać schody drewnem ze względów przeciwpożarowych. Sądzę, że to już lekka przesada, ale warto i to wziąść pod uwage przy wyborze beton, czy drewno?

Pozdrawiam Krzysztof.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...