Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody drewniane, a betonowe - koszty budowy?

krzyszt17

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Witam.Ja zmieniłem shody które były w projekcie drewniane na betonowe. Kosztowało mnie to 60zł x 16 schodków za szalunek do tego 1 m3 betonu i troche stali.Obkładanie schodów żelbetonowych drewnem nie ma sensu bo koszt całkowity obłożenia drewnem jest taki sam jak schody drewniane / mówie o schodach poreczach i podstopnicach/. Ja betonowe schody obłozyłem kafelkami / kafle 500 + robocizna 500/.Kafle w kształcie klepki z buku i dodatkowo zapłaciłem 1000 za poręcze drewniane z buku.Robią wrażenie. Drewniane z buku to koszt 5500 zł i taniej nie wiem czy ktoś jest w stanie zrobić.

• 2 weeks później...

Koszt schodów drewnianych, ażurowe dwuzabiegowe (7 stopni, podest, 7 stopni), wykonane z sosny ok.4000 zł bez faktury. Wlkp.

Schody zamówione u stolarza. Duże firmy specjalizujące się w schodach (np. Centrum Schodów w P-niu), za to samo chciały ok.8tys.

Za lepsze (twardsze) drewno jak buk, jesion trzeba by doliczyć jakieś 1500zł.

Według majstra budowlańca, za te same schody betonowe wyszłoby ok.3500-4000 zł. Czyli podobnie.

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 1 year później...
  • 3 months później...
Ja też mam schody betonowe. Do wyłożenia drewnem.

Słyszałem o cenie 350 pln za 1 stopnicę (bukową) o wymiarach 1m na 30 cm. i jestem troche przerażony. Może macie bardziej pocieszające wiadomości?

Właśnie przed chwilą uzgodniłem cenę obłożenia schodów betonowych. Wyszło 230 za stopień 120x30 z parzonego buku , bejca, lakier, montaż.

• 1 year później...

Witam

Odświeżam wątek. Czy ktoś wie co będzie tańsze- schody betonowe obłożone drewnem czy schody drewniane? Jakie są obecnie ceny? Mam w projekcie schody betonowe- ale kierownik budowy namawia mnie na drewniane. Twierdzi, że będą tańsze i oferuje dobrego stolarza. Obawiam się że ten stolarz to jego dobry znajomy. Pozdrawiam

mnie schody betonowe oblożone drewnem wyszly ciut taniej niż drewniane samonośne, ale i tak cena ponad 10kPLN za każde.

http:// http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d1a2e736202cb19c.html

Są faktycznie piękne. AldonkaS skąd jesteś? Może z Opolszczyzny to dałabyś mi namiary na tego stolarza? Ja mam schody wokół komina, więc chyba raczej muszę mieć schody betonowe, ale chcę je obłożyć drewnem.