Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

byliśmy z żoną zdecydowani na GASPARA z Archetonu:

http://www.archeton.pl/projekty/index.asp

lecz wpadł nam w ręcę projekcik SOFII z Archipelagu :

http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=410

I jesteśmy w totalnej kropce.Wiemy, że Gasparka buduje MYSIA a SOFII chyba nikt. Pomóżcie...

Witam :)

Stawiam na Gaspara. Ma kuchnię od frontu - Sofia w głębi domu (dla mnie to wada); ma na górze dwie łazienki - niby ten pokój na parterze w Sofii też ma swoją łazienkę, ale malutką, no i będzie ona jednocześnie toaletą dla gości; Gaspar nie ma żadnych balkoników - moim zdaniem po to jest działka, żeby siedzieć na trawce a nie na balkonie; w Sofii jeden z pokoi na poddaszu ma tylko okna dachowe - chyba nie za dobrze się w takim mieszka.... A poza tym Gaspar jakiś taki ładniejszy z zewnątrz :D

Jak znam życie, to znajdziecie jeszcze z 10 fajnych projektów, i dopiero będzie dylemat :lol: :lol:

Życzę powodzenia :D

Przy wyborze projektu trzeba się zastanowić co Wam jest potrzebne i jakie życie towarzyskie pędzicie. Przy domach z poddaszem według mnie potrzebny jest jakiś pokój na dole. Dla nocujących gości, żeby Wam po części "prywatnej" się nie kręcili, dla pana domu na poczytanie gazety w spokoju itp. Taki pokój ma Sofia, ale ten projekt ma też sporo wad. Na przykład jeżeli wjazd ma być od północy, to taras wypada od...wschodu. Bez sensu. Jeżeli więc weźmie się odbicie lustrzane, to wtedy kuchnia będzie od zachodu. Też niefajnie. Nie bardzo mi się też podoba ustawienie kominka i salonu - siedzi się tyłem do wyjścia na taras. Jedna łazienka na górze nie jest dobrym pomysłem, w razie kolejki rano, ktoś musi lecieć kąpać się na dół. No i te dwie sypialnie - nieustawne, wąskie klitki. Tak więc mimo mojego ogromnego sentymentu do projektów Archipelagu, z tych dwóch wybrałabym Gaspara. Uff, ale się nakrytykowałam. Ale może rzeczywiście porozglądać się jeszcze? Tej wielkości domów z poddaszem jest mnóstwo. Są też takie, gdzie sypialnia rodziców z łazienką jest na dole a dzieciaki urzędują na górze. Nie wiem w jakim wieku i czy w ogóle macie dzieci, ale jeśli tak, to prędzej czy później może być Wam wygodniej przy takim rozwiązaniu. Takie jest moje osobiste zdanie. A Wam życzę powodzenia przy wyborze projektu :D

My prawie juz kupowaliśmy Sofię, ale okazało się, że możemy budować parterówkę i zrezygnowaliśmy z Sofii na rzecz D08 z Muratora.

Nie powiem - projekt bardzo nam sie podobał, jasne-> bryła trochę skomplikowana względem stron świata, ale czy taras od wschodu to wada? Czy na tarasie będzemy siedzieć w upalny, gorący dzień gdy leje się żar z niebia, raczej bedziemy szukać ochłody, ale co tam....

Ciężko zdecydować się na projekt, który idealnie przypadłby nam do gustu, w każdym projekcie inwestorzy robia adaptacje, bo ilu ludzi tyle pomysłów.

A nie mysleliście nad projektem indywidualnym?

ps. wiem, nic nie pomogłam :)