Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W dębie- schody betonowe- deska oczywiście min. 3,5cm- 200zł/stopień + deski boczne 80-180 zł/mb (zależy od jej wysokości), jeśli listwowanie przy ścianie to wyjdzie znacznie taniej. Średnio przy np. 17-20 stopniach (spoczniki liczone jako 2 stopnie) wychodzi jakies 4,5 tys. na gotowo + tralki i barierka to kwota rzędu 5-6tys. -do każdych schodów podchodzi się indywidualnie.
Mam betonowe schody. Ja zapłaciłem jakieś 3 tyś za kutą balustradę (8mb) + do tego 17szt. trepów drwnianych dębowych za 1000zł + koszt lakierowania jakieś 100zł + do tego pewnie listewki lub deski czołowe ok. 100-150zł. W sumie schody na gotowo jakieś: 4250zł, a jakby je całe w drewnie zrobić + tralki to ok. 8000zł

Dzieki za odpowiedzi - podpowiedzi.

Niewiem czy dobrze sie wyrażę mnie chodzi o schody(stopnie) przykycie deską stopnia (w pionie i poziomie) policzki schodów zostawiam pomalowane. Czy o czymś takim jest mowa bo niebardzo sie znam.

Mam betonowe schody. Ja zapłaciłem jakieś 3 tyś za kutą balustradę (8mb) + do tego 17szt. trepów drwnianych dębowych za 1000zł + koszt lakierowania jakieś 100zł + do tego pewnie listewki lub deski czołowe ok. 100-150zł. W sumie schody na gotowo jakieś: 4250zł, a jakby je całe w drewnie zrobić + tralki to ok. 8000zł

A mozesz dać namiar na firme która robiła Ci te schody chcę zasiegnac opinii co do kosztów u mnie.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

24 stopnie, trepy drewno jesion 3 krotnie lakierowane + poręcze ralinki drewno. Całość z montażem 7tys. zajęło to dwa dni. A i ważny szczegół. w każdym stopniu tak około 2 cm od krawedzi zarzyczyłem sobie pase/wstawkę z ciemniego drewna. Wygląda naprawdę super.

Tomek

Cytuje sam siebie, ale wyjaśniam, bo tu padają jakieś dziwne kwoty: Stolarz robił mi jedynie trepy, czyli po prostu ładnie zarobione dębowe deski, z ładnym brzegiem, klejone, pod spodem nacięte coby ich nie kręciło, Deski te mają wymiary 100cmx28cmx3,5cm (w sumie takich 12) + pięć zabiegowych (2 na prawde spore). Razem z montażem 1000zł. Sam musiałem zabejcować i polakierować (ok. 120zł w sumie) i teraz czekam na montaż, czyli już pod wymiar ich obróbkę i przyklejenie do schodow.

juras

No właśnie ceny które tu padają sa dość kosmiczne, Ja dowiadywałam się to facet chciała 100 za schodek z materiałem + 40 za tralke albo 2 niewiem dokładnie, Razem wydaje się byc dużo mniej niz kwoty o których mowa

A może się myle :oops:

Poproś,żeby Ci powiedział kwotę za całość,bo oni czasem zapominają o pewnych rzeczach.Dolicz wykończenie,podest jak jest,itp.

Jeśli sprawdzony,widziałaś jego prace,to bierz.

Nam polecony z forum krzyknął ok;. 5 tys. zł-proste schody,same trepy,zwykła poręcz,barwiony dąb,podest.

Słyszałam o tańszych stolarzach,ale schody są bardzo ważne więc chyba się na niego zdecydujemy,bo wygląda,że jest ok.

A wygląda to mniej więcej tak:

http://republika.pl/fhuviva/private/obrazy/dechy.jpg

JURAS- bejca i lakier na gotowo przed montażem? Myślałem, że wszelkie lakierowania robi się już na ułożonych schodach, przecież nie unikniesz ewentualnego podszlifowania i docięć?

Owszem, stolarz kazał polakierować to przymajmniej raz, żeby wilgoci to nie łapało a po ułożeniu lekkim przeszlifowaniu drewna, wyczyszczeniu jeszcze raz już na gotowo. Robie to jakims wodnym lakierem Duluxa do schodow i parkietow, ten jest mniej trwaly pewnie, ale nie smierdzi i mozna po 4 godz. po schodach chodzic.

Ja polakierowalem to z obu stron dwukrotnie a wierzch pomaluje jeszcze raz bardzo już uważając na sposób malowania i jego jakość, bo jakoś specjalnie sie wczesniej nie przejmowalem tym lakierowaniem, bo sa wazniejsze sprawy w zyciu na glowie

juras

Deweloper mój mnie bajeruje :roll: że ma (i da) namiar na cenę 150,- za stopień (same trepy, bez podstopnic) razem z balustradą i wykonaniem (bez faktury). Do wykańczania schodów jeszcze kawał czasu więc nie drążyliśmy tematu, ale jeśli skorzystamy, to odkopie ten wątek :)
  • 5 months później...
jeśli skorzystamy, to odkopie ten wątek :)

Skorzystaliśmy, więc odkopuję ;) Cena okazała sie czywiście zupełnie inna, ale biorąc pod uwagę jakość jestem bardzo zadowolony.

Stanęło na 360 za stopień, razy 16 czyli 5760,- za wszystko co na zdjęciach, plus tralki i poręcz. Na zdjęciach poniżej jeszcze nie wykończone, ale dziś już widziałem całość, ew. zainteresowanym jutro będę mógł pokazać w całej okazałości.

W innym wątku pisałem też że ci sami stolarze to równiez parkieciarze i kładli tez parkiet, z czego jestem równiez bardzo zadowolony.

http://img329.imageshack.us/img329/4473/img34921cm.jpg

http://img408.imageshack.us/img408/8703/img34863vg.th.jpg http://img257.imageshack.us/img257/4214/img34945vy.th.jpg