Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co najpierw: drzwi czy panele?

Recommended Posts

Mam juz podłogę z płyty OSB (w większości pomieszczeń) i kupione panele podłogowe oraz drzwi wewn. I teraz pytanie: czy zacząc od montażu drzwi (DRE, ościeznice regulowane), a dopiero po nich kłaśc panele cz tez zacząć od paneli? Jeśli zacznę od drzwi, to ościeżnice będą dolegac do płyty OSB (czyli będą dłuższe o ten centymetr - co może miec znaczenie przy zmianie poziomu podłogi kiedyś tam) i kładąc panele trzeba będzie je precyzyjnie obrobić, żeby dostosować do profilu ościeżnicy, a właściwie opaski maskującej). Jeśli zacznę od paneli, ościeznice bedą krótsze ale unikne obróbki paneli. Co radzicie?

Aha - ściany nie są jeszcze malowane. Czy malowanie mozna zrobić na samym końcu?

Reasumując, jaka kolejność:

1. Drzwi 2. Panele 3. Malowanie ścian

czy

1. Drzwi 2. Malowanie ścian 3. Panele

A moi fachowcy uzgodnili:

1. malowanie 1 raz

2. panele

3. drzwi

4. malowanie 2 raz

Gość od malowania powiedział żonie: mnie tam wszystko jedno ale po mnie jak pani lekko przeleci odkurzaczem to można mieszkać a po innych (fachowcach) to i kurzu i poprawki malowania mogą się zdarzyć.

Nie uda Ci sie obrobic panela, tak aby dokladnie przylegal do oscieznicy.

Ale można tak obsadzić drzwi by pod ościeżnicę na styk wpadał panel lub płytka. Gdybym tego u siebie nie widział to bym nic nie mówił.

Tak. ale wtedy koncepcja autora przedstawiona na poczatku

Jeśli zacznę od drzwi, to ościeżnice będą dolegac do płyty OSB (czyli będą dłuższe o ten centymetr - co może miec znaczenie przy zmianie poziomu podłogi kiedyś tam)
bierze w leb i tak i tak bedzie ta oscieznice musial obciac, zeby panel dal sie pod nia wsunac. howgh

Pozdrawiam

Jankes

Hmm szkol jest kilka jak widze, a pytanie wcale nie bylo tak bezsensowne. Wstepnie najbardziej jednak pasuje mi koncepcja, ze montujemy najpierw drzwi bez opasek maskujacych, potem malujemy sciany, potem opaski na drzwi i na koncu panele. Boje sie tylko o ta estetyke obrobki panela wokol oscieznicy.

ja w koncu pytalam sie w dwoch salonach DRE na bartyckiej

Genbud mówi- "napierw ościeznice, bo panele muszą pracowac, a tak to ościeżnice je trzymają i panele mogą sie wyginac."

Bartycka 26 (POlskone-DRE) mowi- "oczywiscie najpierw, panele, terakota , glazura, potem na to ościeżnice"

Te 2 miejsca sprzedają ten sam towar, a mają różne zdanie na ten sam temat....Mi optycznie i praktyczniej wyglądają panele najpier, ale nei wiem jak traktowac to zdanie Genbudu o ruszających sie panelach.