tomek_2 20.07.2005 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Mam juz podłogę z płyty OSB (w większości pomieszczeń) i kupione panele podłogowe oraz drzwi wewn. I teraz pytanie: czy zacząc od montażu drzwi (DRE, ościeznice regulowane), a dopiero po nich kłaśc panele cz tez zacząć od paneli? Jeśli zacznę od drzwi, to ościeżnice będą dolegac do płyty OSB (czyli będą dłuższe o ten centymetr - co może miec znaczenie przy zmianie poziomu podłogi kiedyś tam) i kładąc panele trzeba będzie je precyzyjnie obrobić, żeby dostosować do profilu ościeżnicy, a właściwie opaski maskującej). Jeśli zacznę od paneli, ościeznice bedą krótsze ale unikne obróbki paneli. Co radzicie?Aha - ściany nie są jeszcze malowane. Czy malowanie mozna zrobić na samym końcu? Reasumując, jaka kolejność: 1. Drzwi 2. Panele 3. Malowanie ścianczy1. Drzwi 2. Malowanie ścian 3. Panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 20.07.2005 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Jakby co - pytanie na serio, nie dla jaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benezis 21.07.2005 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 1. Drzwi 2. Malowanie ścian 3. Panele Zrób więkrzy odstęp pod drzwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a-kra 21.07.2005 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 w sobote pytalam sie w sklepie DRE i powiedzieli mi ze ościeznice i dzrwi stawia sie na panelach i po glazurze.wiec juz nie wiem co robic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 21.07.2005 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 1. Drzwi 2. Malowanie ścian 3. Panele Zrób więkrzy odstęp pod drzwiami. Mała poprwaka poparta moim przykrym doświadczeniem z malarzami. 1. Drzwi bez ościeżnic. 2. Malowanie ścian. 3. Ościeżnice. 4. Panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 21.07.2005 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 cześć. mam drzwi tej samej firmy najpierw położyłem kafle i panele a póżniej już po malowaniu drzwi pamiętaj żeby łączenie między panelami i kaflami jeśli takie masz wypadło pod zamkniętym skrzydłem drzwi ładniej wygląda.cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 21.07.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Drzwi zawsze po okładzinach podłogowych i malowaniu no i po pewnym odczekaniu- mniejsze ryzyko wypaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 21.07.2005 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Wg mnie kolejnosc powinna byc nastepujaca:Najpierw malowanie- bo nie musisz chronic paneli tylko jesli kapie to i tak na osb, a to zakryjesz panelem. Natepnie panel, a na koncu oscieznice Nie uda Ci sie obrobic panela, tak aby dokladnie przylegal do oscieznicy. Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbro 21.07.2005 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 A moi fachowcy uzgodnili:1. malowanie 1 raz2. panele3. drzwi4. malowanie 2 razGość od malowania powiedział żonie: mnie tam wszystko jedno ale po mnie jak pani lekko przeleci odkurzaczem to można mieszkać a po innych (fachowcach) to i kurzu i poprawki malowania mogą się zdarzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 21.07.2005 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Nie uda Ci sie obrobic panela, tak aby dokladnie przylegal do oscieznicy. Ale można tak obsadzić drzwi by pod ościeżnicę na styk wpadał panel lub płytka. Gdybym tego u siebie nie widział to bym nic nie mówił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mn1s1ek 21.07.2005 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Spójrz na te dwa zdjęcia i będziesz miał gotową odpowiedź: http://www.biskupiec.mm.pl/~pam/05_temp/foto/drzwi1.jpg Powiększenie: http://www.biskupiec.mm.pl/~pam/05_temp/foto/drzwi2.jpg Oczywiście, że najpierw panele a potem drzwi ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 21.07.2005 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Nie uda Ci sie obrobic panela, tak aby dokladnie przylegal do oscieznicy. Ale można tak obsadzić drzwi by pod ościeżnicę na styk wpadał panel lub płytka. Gdybym tego u siebie nie widział to bym nic nie mówił. Tak. ale wtedy koncepcja autora przedstawiona na poczatku Jeśli zacznę od drzwi, to ościeżnice będą dolegac do płyty OSB (czyli będą dłuższe o ten centymetr - co może miec znaczenie przy zmianie poziomu podłogi kiedyś tam) bierze w leb i tak i tak bedzie ta oscieznice musial obciac, zeby panel dal sie pod nia wsunac. howgh Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 21.07.2005 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Hmm szkol jest kilka jak widze, a pytanie wcale nie bylo tak bezsensowne. Wstepnie najbardziej jednak pasuje mi koncepcja, ze montujemy najpierw drzwi bez opasek maskujacych, potem malujemy sciany, potem opaski na drzwi i na koncu panele. Boje sie tylko o ta estetyke obrobki panela wokol oscieznicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 21.07.2005 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 To pozostaw opaskę na koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 21.07.2005 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 -oscieznice-malowanie-panele-listwy maskujace do oscieznic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 21.07.2005 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 malowaniepodłogidrzwiostatnie malowanie (na czysto) robiłem tak 2 remonty w domu, teraz za miesiac,w nowym domu, zrobię tak samo, wszystko mam już pomalowane, wpuszczam gazurnika, potem podłogi, potem drzwi i na koniec finalne malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a-kra 22.07.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 ja w koncu pytalam sie w dwoch salonach DRE na bartyckiej Genbud mówi- "napierw ościeznice, bo panele muszą pracowac, a tak to ościeżnice je trzymają i panele mogą sie wyginac." Bartycka 26 (POlskone-DRE) mowi- "oczywiscie najpierw, panele, terakota , glazura, potem na to ościeżnice" Te 2 miejsca sprzedają ten sam towar, a mają różne zdanie na ten sam temat....Mi optycznie i praktyczniej wyglądają panele najpier, ale nei wiem jak traktowac to zdanie Genbudu o ruszających sie panelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts