Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za mapkę budowlaną? (1:500)

marcin_budowniczy

Recommended Posts

Witam

Dzisiaj odwiedziłem biuro projektowe i dowiedziałem się, że muszę mieć:

1. Akt notarialny (dokument potwierdzający własność)

2. Mapkę budowlaną w skali 1:500

Zadzwoniłem do mojego geodety a on krzyknął za nią 350 zł i nic a nic nie chce opuścić. To dobra cena?

Ile Wy w ostatnim czasie płaciliście za taką mapkę?

Do czego będzie potrzebna taka mapka i czy jeszcze ją wykorzystam w przyszłości?

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

600 zł. I to dlatego, że mój architekt brał takich mapek sporo. Tak to by było co najmniej 800zł. Geodety oczywiście nie było na działce (a jest na niej sporo drzew - żadne nie jest zaznaczone) i przez to trasa przebiegu przyłączy nie będzie odpowiadać projektowi.

Takie ceny sa niestety w Stargardzie (wg sondażu Muratora sprzed kilku lat), najdroższego miasta w Polsce pod wzgledem usług geodezyjnych).

pozdrawiam

Konrad

2 x 750,0 zł

Pierwszą mapkę musiałam mieć do pozwolenia na budowę. Drugą robiłam ostatnio i sporo się na niej zmieniło - co nie zmiania faktu, że jest to zdzierstwo :evil:

Przeważnie wymagają mapki nie straszej niż rok do np projektowania przyłącza, ale to podobno zależy od tego jak dużo zmienilo się w terenie. Także mapka która ma miesiąc a w tym czasie powstała sieć obok jest już nieważna.

Pozdrawiam

2 x 750,0 zł

Pierwszą mapkę musiałam mieć do pozwolenia na budowę. Drugą robiłam ostatnio i sporo się na niej zmieniło - co nie zmiania faktu, że jest to zdzierstwo :evil:

Przeważnie wymagają mapki nie straszej niż rok do np projektowania przyłącza, ale to podobno zależy od tego jak dużo zmienilo się w terenie. Także mapka która ma miesiąc a w tym czasie powstała sieć obok jest już nieważna.

Pozdrawiam

Ceny są szokująco :o rozbieżne (nie licząc sytuacji kiedy kolega kolegi coś wisi itp)

Ciekawe skąd taka rozbieżność - przecież rejon w jakim robimy nie jest chyba aż tak istotny

Zwłaszcza, że jestem w gronie z tej wyższej półki :evil: i jestem ciekawa czemuż to zawdzięczam :(

Mogę ci odpowiedzieć że też nie wiem, a jestem geodetą. Dla mnie ceny typu 250zł-350zł są cenami nierealnymi, gdzie geodeta robi na granicy opłacalności. W twoim przypadku wziąłbym troche mniej niż to co zapłaciłaś(po 650zł). Jedyne co może decydować o cenie to wielkość obszaru na który robi się mapę.