Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja akustyczna stropu

GRom

Recommended Posts

Nie doszukałem się na "forach" dyskusji na temat izolacji akustycznej stropów.Może jednak ktoś z forumowiczów izolował w jakiś sposób strop i może podzielić się doświadczeniem jak to zrobił i jaki jest tego efekt?

Mam strop terrivy i zastananawiam się czy wogóle izolować czy też zrobić wylewkę i już.

• 2 weeks później...
Skontaktuj się z firmą Fels Werke, przedstawicielem między innymi płyt gipsowo-włóknowych Fermacel. Posiadają rewelacyjne rozwiązania dla izolacji stropów - płyty jastrychowe z izolacją akustyczną. Kontakt: Andrzej Szklarski - tel. 0-(22) 645-13-38.

Moje doświadczenie jest takie: Na stropie (płyta żelbetowa monolityczna) dałem 5 cm twardej wełny mineralnej (Stroprock od Rockwoola) i na to folia i wylewka cementowa 5 cm. Wydaje mi się że mam cicho, ale też i dzieciaki są jeszcze za małe, żeby urządzić "porządną" imprezę z tańcami :grin: :grin:. Jednak nie tracę nadziei. Wszystko będzie dobrze.

Doskonałym i tańszym od wełny jest styropian pod nazwą handlową "Styrofleks". Przeznaczony pod ostatnią warstwę wylewki o niewielkiej grubości zapewnia dostateczną poprawę warunków akustycznych stropów zwłaszcza gęstożebrowanych. W każdym szanującym się składzie budowlanym powinni Ci go zamówić. Ja znalazłem go w Myszkowie w składzie "Felix", ale nie wiem z jakiego miejsca w Polsce piszesz. Pozdrawiam.

Akurat "styroflex" akustykę poprawia. Producent podaje, że płyta grubości 22mm ma po wbudowaniu wskaźnik izolacji akustycznej 22 dB. To bardzo dużo, biorąc pod uwagę grubość. Zakładając nawet 50% odstępstwo od parametrów laboratoryjnych, to poprawa izolacji akustycznej o 10-11 dB warstwą 2,2cm ma sens. A płyty "Styroflexu" mają grubość do 43mm i tu preoducent obiecuje współczynnik izolacji akustycznej 34dB. Oceńcie sami. Pozdrawiam.

• 7 years później...

Podciągam temat.

CZy od 2002 roku coś się zmieniło w kwestii izolacyjności akustycznej stropu? Co polecacie pod jastrych z ogrzewaniem podłogowym do wytłumienia dzwięków ( tupot małych i dużych stóp o poranku:).

CZy to bedzie styropian akustyczny

czy lepiej 5 cm twardej wełny np.Stroprock

czy tez inne wynalazki?

Podciągam temat.

CZy od 2002 roku coś się zmieniło w kwestii izolacyjności akustycznej stropu? Co polecacie pod jastrych z ogrzewaniem podłogowym do wytłumienia dzwięków ( tupot małych i dużych stóp o poranku:).

CZy to bedzie styropian akustyczny

czy lepiej 5 cm twardej wełny np.Stroprock

czy tez inne wynalazki?

jastrych na stropie na ogrzewaniu podłogowym

3 cm styropian +6 cm jastrych

zapewnia dobrą izolację akustyczną

pozdrawiam janzar