GRom 18.11.2002 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2002 Nie doszukałem się na "forach" dyskusji na temat izolacji akustycznej stropów.Może jednak ktoś z forumowiczów izolował w jakiś sposób strop i może podzielić się doświadczeniem jak to zrobił i jaki jest tego efekt?Mam strop terrivy i zastananawiam się czy wogóle izolować czy też zrobić wylewkę i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 18.11.2002 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2002 W domkach się raczej nie izoluje, raczej w blokach, w domku większość dżwięków i tak przenosi się klatką schodową...Izolacje jeśli już robi się z kilku (5-8 )cm wełny mineralnej twardej [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Alanta dnia 2002-11-18 14:43 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 02.12.2002 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Dobrze, ale tą wełnę kłaść nad stropem podwieszanym (K-G) pod stropem , czy wygłuszyć od strony podłogi (np. pod panele ?) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 02.12.2002 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Słyszałem o styropianie specjalnym pod wylewkę o podwyższonych parametrach izolacyjności akustycznej. Od niedawna na rynku. Włąsnie go poszukuję, jak mi sie uda czegoś dowiedzieć, dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 02.12.2002 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Skontaktuj się z firmą Fels Werke, przedstawicielem między innymi płyt gipsowo-włóknowych Fermacel. Posiadają rewelacyjne rozwiązania dla izolacji stropów - płyty jastrychowe z izolacją akustyczną. Kontakt: Andrzej Szklarski - tel. 0-(22) 645-13-38. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 03.12.2002 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Moje doświadczenie jest takie: Na stropie (płyta żelbetowa monolityczna) dałem 5 cm twardej wełny mineralnej (Stroprock od Rockwoola) i na to folia i wylewka cementowa 5 cm. Wydaje mi się że mam cicho, ale też i dzieciaki są jeszcze za małe, żeby urządzić "porządną" imprezę z tańcami :grin:. Jednak nie tracę nadziei. Wszystko będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekk 03.12.2002 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Doskonałym i tańszym od wełny jest styropian pod nazwą handlową "Styrofleks". Przeznaczony pod ostatnią warstwę wylewki o niewielkiej grubości zapewnia dostateczną poprawę warunków akustycznych stropów zwłaszcza gęstożebrowanych. W każdym szanującym się składzie budowlanym powinni Ci go zamówić. Ja znalazłem go w Myszkowie w składzie "Felix", ale nie wiem z jakiego miejsca w Polsce piszesz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 04.12.2002 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Styropian nie poprawia akustyki, wręcz przeciwnie, potrafi ją pogorszyć. Przeglądałam kiedyś artykuł z wynikami badań na ten temat, niestety nie pamiętam gdzie był publikowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekk 04.12.2002 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Akurat "styroflex" akustykę poprawia. Producent podaje, że płyta grubości 22mm ma po wbudowaniu wskaźnik izolacji akustycznej 22 dB. To bardzo dużo, biorąc pod uwagę grubość. Zakładając nawet 50% odstępstwo od parametrów laboratoryjnych, to poprawa izolacji akustycznej o 10-11 dB warstwą 2,2cm ma sens. A płyty "Styroflexu" mają grubość do 43mm i tu preoducent obiecuje współczynnik izolacji akustycznej 34dB. Oceńcie sami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekk 04.12.2002 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 To jeszcze raz ja. Nie jestem przedstawicielem producenta i nie wykorzystuję "Forum" do reklamowania niczyich wyrobów. Dane "Styroflexu" można znaleźć na stronie: http://www.styropol.pl. Jeszcze raz pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 04.12.2002 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 są specjalne materiały do tłumienia dżwięków z tego co wiem najlepsze właściwości ma płtya pilsniowa miękka, wełna mineralna a na końcu styropian, choć są specjalne gatunki do tłumienia robi je wiele firm np.organika w Mielcuoczywiście dawać i to koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hrynio 04.12.2002 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 U mnie w projekcie domu jest wlasnie plyta pilsniowa miekka do izolacji akustycznej poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 09.12.2002 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 A co ze ścianami, styropian raczej nie nadaje sie na ściany wewnetrzne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vardamir 09.12.2002 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 mysle ze dobrym rozwiazanie jest zrobnic tzw " plywajaca podloge" folia + styropian + folia + wyleka ostateczna o dopowiedniej grubosci oczywiscie imysle ze spokojnie na domowe waronki styknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaś Kowalski 17.12.2002 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Ja w swoim domu zastosowałem styropian jako element tłumiący- i od tej pory mam głośniej. Proszę potraktować tę uwagę jako użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 17.12.2002 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Ale czy stosowałeś zwykły styropian czy specjalny, elastyczny, dźwiękochłonny, np. Styroflex? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 18.12.2002 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 czy te rodzaje styropianow o ktorych mowicie nadaja sie tylko np. pod panele czy mozna na nich takze zrobic wylewke?czy welna pod parkietem na wylewce tak samo wytlumi jak welna w jastrychu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 04.03.2010 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Podciągam temat.CZy od 2002 roku coś się zmieniło w kwestii izolacyjności akustycznej stropu? Co polecacie pod jastrych z ogrzewaniem podłogowym do wytłumienia dzwięków ( tupot małych i dużych stóp o poranku:).CZy to bedzie styropian akustycznyczy lepiej 5 cm twardej wełny np.Stroprockczy tez inne wynalazki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tautek3 04.03.2010 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Witam a 5 cm warstwa perlitu lub kermazytu? ma ktoś z Szanownych Forumowiczów wylewkę właśnie z tych materiałów, bo zastanawiam sie właśnie nad zastosowaniem wyżej wymienionych materiałów z uwagi na fakt, iż mogę sobie pozwolić na maksymalnie 5-6 cm wylewki. Robił ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 04.03.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Podciągam temat. CZy od 2002 roku coś się zmieniło w kwestii izolacyjności akustycznej stropu? Co polecacie pod jastrych z ogrzewaniem podłogowym do wytłumienia dzwięków ( tupot małych i dużych stóp o poranku:). CZy to bedzie styropian akustyczny czy lepiej 5 cm twardej wełny np.Stroprock czy tez inne wynalazki? jastrych na stropie na ogrzewaniu podłogowym 3 cm styropian +6 cm jastrych zapewnia dobrą izolację akustyczną pozdrawiam janzar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts