Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabina prysznicowa czy zas?onka?

Muratorka

Recommended Posts

On 2002-11-20 07:38, Klaudia wrote:

Ryniu wczoraj akurat widziałam super kabiny prysznicowe. Z tą kasą to prawda. Te super i z najwyższej półki kosztują tyle co cała łazienka. Ale były bardzo piękne takie o jakich myślisz. Na przykład jedna ścianka przylega do ściany, a cała reszta jest półokrągła.

Dzięki. Ale czy to reguła, że kabina ze ściankami to tylko "z górnej półki"? Nie ma takich ale w "ludzkich" cenach?

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze w kwestii oświetlenia: mam wbudowane w sufitową G/K halogenki 12V. Jedna jest umieszczona centralnie nad wnęką prysznicową. Nie jest to jakieś specjalne oświetlenie bryzgoszczelne, zwykłee, tyle że starannie zaizolowane i gdzie można, zabezpieczone silikonem. Moja wnęka (nie kabina) ma 2,6 wysokości, zasłonka wisi na 2m, czyli pod sufitem zostaje jeszcze ponad 0,5 m wolenj przestrzeni. Identyczne rozwiązanie miałem w mieszkaniu blokowym. Działało bez zarzutu przez 5 lat. Więc nie spodziewam się kłopotów. A za to jest wewnątrz jasno - zawsze gdy chcę.

Ryniu - ABS i poduszki powietrzne nie są montowane w maluchach. Jak kupujesz tanią kabinę, to znaczy, że nie stać Cię na dużą łazienkę. Ilu klientów z małym portfelem stać na kabinę nie przyklejoną do ściany? Tak mało, że nie opłaca się produkować. Może się mylę, ale ja nigdy nie widziałem czegoś takiego poniżej 10kzł.

On 2002-11-20 07:46, Frankai wrote:

Klaudia - Dziubie chyba chodzi o to, że możesz sobie dać zasłonkę o dwóch twarzach. Wewnątrzna będzie ciężko pracować odprowadzając wodę na dół, a zewnętrzna będzie odpowiedać za stronę estetyczno-wizualną. Żebyś zrozumiała to lepiej, to zdradzę, że Dziuba ma prysznic w ... salonie!!!

Jeśli już to wannę, ale w części przedpokojowej.

Czy ktoś chce się wykąpać???

Chodziło mi właśnie o podwójną zasłonkę. Wewnętrzną plastikową, a zewnętrzną np. materiałową. W przypadku ufajdania tej wewnętrznej zmieniamy tylko ją, którą to można zazwyczaj kupić za grosze.

On 2002-11-20 09:51, Frankai wrote:

Może się mylę, ale ja nigdy nie widziałem czegoś takiego poniżej 10kzł.

Właśnie mnie ocucili bo zemdlałem!!! :smile: Sytuacja jest taka: tym razem chodzi o łazieneczkę na parterze; bardzo by mi pasowało za kabiną umieścić jeszcze pralkę - stąd ten brak ściany z jednej strony. Broń Boże, nie myślałem o jakimś full-wypasie! To idiotyczne ale będę musiał po prostu za kabiną wybudować kawałek ścianki, żeby ta tańsza miała jednak do czego przylegać.

Ryniu - ścianka i tak może być ciekawa - np. z luksferów. Jeżeli Twoja kabina ma przylegać choć "plecami" do ściany, to powinieneś znaleźć coś z 3-bokami w rozsądnym wymiarze cenowym. Obecnie nie powiem Ci co, u kogo i za ile, ale jak nie zapomnę w domu, to sprawdzę w moich reklamówkach. Możesz mi przypomnieć SMS-em (numer był w tablece naszej grupy).

Ryniu - zgadzam się co do większości plastików. Seks pod prysznicem grozi wtedy demolką :wink: A co myśli Twoja "góra" o nie przesuwanych tylko o otwieranych? Same zawiasiki, uchwyty i szkło pokryte specjalną powłoką, aby nie osadzał się kamień (ew. bardzo drogie specjalne szkło).

Muszę z nią skonsultować jeśli chodzi o te "zabawy" pod prysznicem. :smile: Otwierana kabina jest wtedy rzeczywiście korzystniejsza - gwałtowny ruch spowoduje po prostu otwarcie drzwiczek a nie ich zniszczenie. :smile:

P.S. Aż dziwne, że pisząc o łazience dopiero teraz doszliśmy do takich aspektów jej użytkowania. Chyba czuć brak kolegi dobrzykowice. :grin:

Koledzy, czy mi się wydaje czy Wy trochę odbiegliście od tematu.

Ale biorąc pod uwagę Wasze aspekty to wygrywa firanka. Zresztą skonsultuję to dzisiaj z "zainteresowanym". A tak wracając do tematu. Zasadnicza różnica ryniu czy myślaeś o wolnostojącej kabinie czy o takiej opartej na jednej ścianie. Taką widziałam właśnie ostatnio za ok. 2500 (na taka kwotę też mdlejesz?.

Nic nie napisaliście o obudowie wanny. Tylko rozważając rozwiązania nie zjedźcie z tematu.

na razie

Klaudia - a czemu nie? W wannie jest jeszcze ciekawiej!!! Nawet małej. Jeżeli już musimy pisać o konkretach, to spotykałem po hotelach różne wersje osłony wanny (rozumiem, że chodzi Ci o sytuację wanna+prysznic, a nie o obudowę spodu wanny) i znowu mam podobne zdanie. Najbardziej podobała mi się szyba na pół wanny. Była mocowana na zwiasach i otwierana na ścianę. Wada to dość duża przestrzeń na otwarcie i w razie poślizgu trzeba mimo wszystko unikać jej krawędzi. Gorszym rozwiązaniem były zasłonki, a najgorsze to plastikowy stelaż i szyby z pleksi. To ostatnie wyglądało podle.

Ryniu - masz rację. Dobrzykowice pisał coś o probemach - mam nadzieję, że to nie jest powodem jego nieobecności.

Dzięki Frankai, ale zupełnie nie o to mi chodziło z tą wanną. Zadałam pytanie wyjątkowo gułowato. Chodziło mi o montaż wanny w mojej drugiej łazience. Właśnie wykańczam to pomieszczenie (poddasze) i zabudowuję ściany płytami g-k. Chcę jednocześnie zamontować wannę i zastanawiałam się, czy kupić taką maskownicę (osłona) czy zabudować ją płytami k-g, a potem na to kafelkami. Czy słyszeliście o takim rozwiązaniu. Prawdopodobnie obudowa wanny (na dole) z płyt g-k wygląda fajnie i wychodzi całkiem niedrogo.

A do kwestii prysznica możecie również wrócić.

Sorry, za to wtrącenie, ale pomyślałam żeby upiec dwie pieczenie na jednym ogniu.

Dzięki za Wasze opinie i liczę na więcej

Pozdrawiam, odbiór

• 9 months później...
Gość Marko G
do luksferów??? wydaje mi się że nie - nie wiem dokładnie, ale wydaje mi się że luksfer mógłby pęknąć...nie ryzykowałbym...

A mi się wydaje że problemów nie powinno być. Warunek - trzeba dokładnie wszystko przemyśleć. Ja np. mam zamiar zbudować ściankę z luksferów w tzw. systemie. Krawędź "otwarta" tej ścianki będzie wykończona kątownikiem plastikowym z systemu do którego przykręcę sobie zawiasy drzwi do kabiny. :roll:

• 2 years później...
ja za to jestem wielka przeciwniczka zaslonek. W tej chwili jeszzce mecze sie z jedna w lazience :D ale juz niedlugo bo niedlugo sie wyprowadzamy. I pisze zdecydowanie: zaslonkom dziekujemy! u mnie w lazience z wentylacja (pomimo ciagle otwartego okna) jest troche nie bardzo. w zwiazku z tym zaslonka nadaje sie do wymiany co praktycznie dwa miesiace. Nie dosc ze po miesiacu uzytkowania dobrze nie wyglada (kamien) to na dodatek zaczyna brzydko pachniec. I to jest wlasnie taka zaslonka niby z materialu ale nie przepuszczajaca wody. wyprobowalam z tym samym efektem zaslonki takie niby z ceraty. Stanowczo odradzam jesli ma to byc rozwiazaniem na stale...

A ja od trzech miesiecy mam zasłonkę i dopiero teraz zdjęłam ja do prania. Rewelacja. Jest z dobrego impregnowanego materiału , żadna cerata. Wybór zasłon jest duży. Polecam te droższe powyżej 100zł. Jest sztywna, na dole obciążona więc dobrze przylega do podloża. A wielcy esteci nich spojrzą do któregoś z poprzednich numerów Muratora - designerskie łazieni...z zasłonkam! Oczom nie wierzyłam. Moda się zmienia.

A ja od trzech miesiecy mam zasłonkę i dopiero teraz zdjęłam ja do prania. Rewelacja. Jest z dobrego impregnowanego materiału , żadna cerata. Wybór zasłon jest duży. Polecam te droższe powyżej 100zł. Jest sztywna, na dole obciążona więc dobrze przylega do podloża. A wielcy esteci nich spojrzą do któregoś z poprzednich numerów Muratora - designerskie łazieni...z zasłonkam! Oczom nie wierzyłam. Moda się zmienia.

To prawda.

Matteo Thun:

http://www.rapsel.it/img/products/imgs_default/id_pluviaein.jpg

http://www.rapsel.it/img/products/ambients/a_pluviaein_01.jpg

Czasami zaslonki sa niezastapione. Nie zabieraja miejsca, nie ograniczaja optycznie przestrzeni, sa tanie a na dodatek te wykonane z poliestru mozna prac i prasowac !