Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabina prysznicowa czy zas?onka?

Muratorka

Recommended Posts

Wróciłem ostatnio z USA spałem tam naprawdę w dobrych hotelach i ani jednym ku memu zaskoczeniu nie było przy wannach (tam nie ma też brodzików) drzwi, wszędzie zasłony. Z reguły były podwujne część zewnętrzna ozdobna wewnętrzna w formie materiału chroniącego prze wychlapywaniem wody. Zupełnie inaczej niż np. w Niemczech gdzie dobry hatel ozncza z reguły porżadna kabinę czasami z bajerami.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam zaslonke, mam tak od 10 lat. W swoim domu na pewno nie bede miala. Moze powinnam zaznaczyc, ze mam ja nad wanna - a raczej szeregiem wanien, poniewaz nigdzie nie zagrzalismy dluzej miejsca, nie probowalismy przebudowy lazienki, zeby wstawic brodzik i prysznic. Nad wanna zaslonka sie nie sprawdza.

Jest z doskonalego materialu. Ladnie sie uklada, przy zachowaniu ostroznosci nie kapie na podloge, ma bardzo ladny wzor. Mam tez twarda wode. W zasadzie powinnam zaslonke prac co kilka dni, zeby jako tako wygladala.

Lepi sie niemilosiernie. Moment nieuwagi sprawia, ze na podloge leje sie wodospad. Nie wyglada dobrze zepchnieta na bok i podpieta (czesciowo przez to, ze wpuszczona jest do wanny) - jak ja zdejme do prania, lazienka od razu robi sie duzo przestronniejsza i widniejsza. Przeszkadza w kapieli dzieci... w dodatku po skorzystaniu z prysznica trzeba ja wysuszyc, a rozciagnieta sprawia, ze lazienka jest ciemna i komorkowata... :(

• 1 month później...
Montujac zaslonki trzeba uwzglednic fakt ze cieple powietrze (powstajace od cieplej wody) powoduje wsysanie zaslony do srodka i przyklejanie jej do ciala. Zapobiec temu moze opisywane wyzej obciazenie ciezarkami. Ja zasosowalem inny sposob : posrodku wysokosci od wewnatrz powiesilem poziomo na sznurkach poziomy estetyczny pret przytrzymujacy zaslonke. Inym sposobem moze byc (tego jeszcze nie sprawdzalem) wkonanie w zaslonce na dole malych otworow : pwietrze przepuszcza, a woda nie powinna przeciec,

Moja "zaslonowa" kabina jest 4-stronna, wiec mialem dodatkowy problem z zamocowanie baterii : rozwiazalem to montujac ja poprostu powyzej zaslonki, zaraz nad drazkiem na ktorym wisi zaslonka,

A jak powiesilem sluchawke ? - poprostu uchwyt sluchawkowy zamontowalem na zaimpregnowanej deseczce powieszonej ponizej baterii

(pomyslowosc rozwiazan jest nieograniczona),

U mnie zasłonka się nie przykleja. Wisi sobie grzecznie w pionie . Myślę, że to dlatego, że miejsca jest 2 razy więcej niż w kabinie więc miejsca na ew.ruchy powietrza jest też więcej. Przy okazji łazienek dodam, że sprawdza się to, co przewidziałam- baterie wiszące są lepsze od naumywalkowych. Przy tych drugich już po poł roku od zamieszkania osadza się kamienny nalot. Z wiszącymi nie mam żadnego problemu.

• 3 weeks później...