Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Droga dojazdowa: Z czego tanio i sensownie zrobić drogę?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chyba najtańszym i sensownym rowiązaniem jest wypełnienie wykorytowanej drogi szlaką z huty - nie mylić z żuzlem piecowym.

A elektrociepłownie takich pożytecznych produktów spalania nie mają?

Niestety - elektrownie wg mojej wiedzy nie spalają rudy żelaza :)

I wylazły moje braki wiedzy technicznej, typowe dla humanisty... :oops:

Trzeba było od razu, że chodzi o drogę żelazną :D

• 9 months później...

Czy droga (30 cm głębokość wykorytowania) pokryta tłuczniem (na wierzchu klinujący) bez krawężników po bokach nie "rozejdzie się" na pobocza - droga przez następne 4 lata będzie użytkowana przez ciężki sprzęt (3 budowy domów).

A jeśli położy się krawężniki, to czy znów ten ciężki sprzęt ich nie zniszczy kompletnie???

Droga ma 100 m.długości i 4 metry szerokości.

Czy ktoś to sprawdził na własnej skórze a raczej drodze?

Andrzej P, czy twoja żwirowa nawierzchnia jest powyżej, czy poniżej poziomu gruntu? Interesuje mnie, jak bez krawężników żwir trzyma się "pasa drogi" i jak wygląda kwestia odpływu wody po większym deszczu.

Chętnie obejrzę zdjęcia, jeśli masz. Dla zainteresowanych: wspomnianego Tadeusiaka znalazłem na Yellow Pages:

http://www.yellowpages.pl/YP/pl/mazowieckie/%C5%81omianki/TADEUSIAK_S.C._Us%C5%82ugi_Ziemne_i_Transportowe.html

Pozdrawiam,

Maciek

Deszcz nie stanowi najmniejszego problemu. Taka droga jest bardzo

"przesiąkliwa". Większy problem stanowi ostre ruszanie z buksowaniem

kół. Co jakiś czas grabkami trzeba trochę poprawić warstwę żwirku i jest

ok. Z ciężkich samochodów co tydzień wjeżdża śmieciarka a z osobowych

minimum 5 sztuk w tą i z powrotem. Droga jest mniej więcej na poziomie

gruntu. Fotki wrzucę po weekendzie.

Pozdrawiam Andrzej P[/url]

Na rozwiązanie tymczasowe doskonale nadają się odpady powstałe podczas frezowania nawierzchni bitumicznych. Jak słoneczko troszkę przygrzeje to nawierzchnia robi się twarda. Kiedyś miałem przyjemność pracować przy remontach dróg i chętnych na ten materiał nigdy nie brakowało. Myślę, że warto sie rozejrzeć bo po zimie remonty dróg to dość popularne zjawisko.

Czesc

U mnie bylo tak: ok 650m2 -droga dojazdowa +parking

Korytowanie- musisz to zrobic by zdjac humus /o ile go masz , ja mialem/

Nawiezienie odpadow asfaltowych po renowacji starych drog o roznej frakcji, rozgarniecie tego i przewalcowanie.

Nawiezienie na to rozkruszonego gruzu, rozgarniecie i przewalcowanie.

Jezdzily po tym "olbrzymy" z przyczepami zaladowane cegla i droga nawet nie drgnela.

Na koniec nawiezienie tlucznia roznej frakcji /chyba piaskowca bo kolor zoltawy/.

Wyglada ladnie ale wedlug mnie powinien byc tluczen granitowy bo po tym sie kurzy i w przyszlosci /jakies 2 lata/ nawioze pare wywrotek wlasnie drobnego granitu i bedzie perfect!!

Cena za calosc 8tys zl.

W miedzyczasie tuz obok na drodze gminnej kladli asfalt , wlasciciel firmy za polozenie samego dywanika asfaltowego na moim odcinku zazyczyl sobie ponad 20tys. i byl na tyle uczciwy ze nie dawal gwarancji ze w przypadku takich mrozow jak w tym roku tego asfaltu nie "wysadzi" /szczere pole i naokolo wody gruntowe/.Tak wiec nie ma tego zlego.. spie spokojnie a jak wspomnialem raz na jakis czas nawioze tlucznia i po klopocie.

Porozmawiaj z kims kto ma firme ,ktora robi drogi oni maja sprzet i surowiec o ktorym pisze.U mnie wlasnie tak to sie odbylo,oczywiscie jako "fucha".

Powodzenia

PS.Jak widze takie piekne domy jak powyzej na zdjeciu i taka droge to chce mi sie plakac.

• 4 weeks później...
  • 2 months później...

ja zrobilem droge w ten sposob ze zdjełem warstwe humusu 30-60cm..i w to wszystko wsypałem gruz (betonowy,ceglany,dachowki...)narazie jest to wszystko pofalowane ale moge teraz wjechac na dzialke nawet ciezkim sprzetem po deszczach.po skonczonej budowie (a potrwa to troche jeszcze) wyrownam to wszystko np zwirem i na czesci poloze plyty azurowe i zasieje trawe.

A tak wygladala dzialka na poczatku..

http://images3.fotosik.pl/91/ff9db0682c5521bb.jpg

po wykorytowaniu tak...troche bylo wody mimo ze deszcz nie padal kupe czasu...

http://images1.fotosik.pl/91/9c08037ca610a2d8.jpg

tak wyglada efekt koncowy po wysypaniu gruzu i wstepnym ubiciu..mozna spokojnie jezdzic bez obawy o zakopanie nawet po duzej ulewie

http://images3.fotosik.pl/116/b3200eb7d763f0c1.jpg

• 1 year później...
Czy droga (30 cm głębokość wykorytowania) pokryta tłuczniem (na wierzchu klinujący) bez krawężników po bokach nie "rozejdzie się" na pobocza - droga przez następne 4 lata będzie użytkowana przez ciężki sprzęt (3 budowy domów).

A jeśli położy się krawężniki, to czy znów ten ciężki sprzęt ich nie zniszczy kompletnie???

Droga ma 100 m.długości i 4 metry szerokości.

Czy ktoś to sprawdził na własnej skórze a raczej drodze?

No to sama sobie odpowiem po 2 latach użytkowania tejże drogi, że się nie rozeszła na boki. Trzyma się dzielnie bez krawężników, a budowy już zakończone (3 sztuki). Duże dziury są tylko w miejscu, gdzie droga została rozkopana, niestety, na kilku metrach.

Pod kliniec podłożyliśmy geowłókninę.

Żałuję, że nie zrobiliśmy chociaż 2 studzienek i odwodnienia drogi.