Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wystarczyło Wam zaprawy do Ytonga?

Recommended Posts

a mi jeszcze zostało, jak murują z głową to wystarczy a jak murują jak cegłe to zabraknie :lol:

Bardzo pobieżna opinia. U mnie robiła doświadczona w Ytong-u ekipa i wcale nie było klejone jak na zaprawę. Wyliczenia Firmowe są stricte komputerowe (powierzchnia x grubość spoiny) i nie uwzględniają strat chociażby: ile kleju osiada w pojemniku w którym został rozrobiony, na narzędziach, itd, itp.

W końcu klej jest "za darmo" (wliczony). :D

O... :roll:

A do Silki też dają klej w cenie? To też Xella.

Niestety Klaus,

W cenie betonu komórkowego YTONG Xelli jest zaprawa klejowa, a przy Silce nietety nie :evil: , choć to też produkt Xelli. Szkoda - co nie??? Byłoby naprawdę zbyt fajnie budować dom :wink:.

TadekL

Mi kilka worów zostało. Budowalńcy, którzy budowali mój dom powedzieli, że musi wystarczyć bo w przeciwnym razie będą za duże spoiny i może występować efekt przemarzania i mostków termicznych. Chyba się znają bo 80% swoich budów wykonują właśnie z Ytonga i o innym BK nie chcą wogóle słyszeć. Chodzi o dokładność odlewu bloczka i w takim wypadku, czyli przy Ytongu, używa się bardzo mało kleju. Są też nierówne bloczki z Ytonga ale oni i tak szlifują każdą położoną warstwę. Średnio zostaje im od 30 do 50% kleju jaki daje fabryka. Radzę więc sprawdzić kompetencje murarzy, którym go zaczyna brakować.