Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

|'||'| Zmarł ANDRZEJ GRUBBA |'||'| Wpiszmy słowa podziękowań

Recommended Posts

Rany Boskie - przecież ja z nim jeszcze niedawno (20 lat) w Pałacu Kultury mecze grałem na treningach - tzn. głównie po piłki po spinach biegałem :D . Będziemy w kosmosie komety z sond zestrzeliwać a tu na miejscu nowotwory nas wykończą.

Wspaniały był to człowiek i wielki tenisista stołowy.

Niestety nie sprzeda swoich umiejętności młodzieży - a szkoda.

Świetny sportowiec! Za jego występów to polski tenis był naprawdę na wysokim poziomie.

Na najwyższym poziomie:

Andrzej Grubba – najbardziej utytułowany polski tenisista stołowy. W swojej błyskotliwej karierze 34 razy zdobył tytuł Mistrza Polski ( w tym 12 razy w grze singlowej ). Trzykrotny olimpijczyk.

Na arenie międzynarodowej święcił triumfy jako zdobywca 15 medali podczas Mistrzostw Świata i Europy, zwycięzca turnieju Europa TOP 12 w roku 1985 oraz zdobywca Pucharu Świata w roku 1988.

Jego osiągnięcia zostały docenione w plebiscycie Przeglądu Sportowego i został on uhonorowany tytułem Sportowca Roku 1984.

Kontynuatorem jego talentu na arenie międzynarodowej jest Lucjan Błaszczyk, ale niestety gra w niemieckim klubie.

Pozdrawiam

PS.

Kilkanaście razy w latach 1982-85 grałem w Pałacu z Grubbą i Kucharskim. Wielka szkoda i wielka strata