Monika Seba 21.07.2005 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Kupiliśmy działkę, czekamy na ogłoszenie planu zagospodarowania i zastanawiamy się nad jedną sprawą: Czy kiedy na wiosnę 2006 zaczniemy budowę powinniśmy zakończyć ją na etapie stanu surowego otwartego, a resztę zrobić w następnym roku? Czy może od razu od A do Z. Słyszeliśmy opinie nt. "osadzania się domu". Podobno dobrze aby tak stał Jak to było u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 21.07.2005 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Nie stał, znaczy stoi cały czas i nic nie osiada Od pierwszej łopaty do przeprowadzki - rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 21.07.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 wszystko zależy od gruntu, jeśli jest to grunt w którym wystepują osiadania wtórne to czasami nawet 3 lata jest za mało, w przeciwnym wypadku tak jak u Cypkapzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 21.07.2005 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 wszystko zależy od gruntu, jeśli jest to grunt w którym wystepują osiadania wtórne to czasami nawet 3 lata jest za mało, w przeciwnym wypadku tak jak u Cypka pzdr skąd mam to wiedzieć. Komu zadać pytanie co to za grunt?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 21.07.2005 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Nie stał, znaczy stoi cały czas i nic nie osiada Od pierwszej łopaty do przeprowadzki - rok. masz jakiś fotki wnętrz szczęściarzu? My też chcielibysmy się jak najszybciej wprowadzić dlatego też pytamy co stoi temu na przeszkodzie? No i na to pytanie ktoś odpowiedział, że dom musi osiąść stąd nasza konsternacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 21.07.2005 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Ja właśnie zacząłem, zamierzam robić bez przerw i mam nadzieję że jak Cypek przeprowadzę się w ciagu roku. Też się spotkałem z opiniami że musi "się odstać". Tak samo jak i z opiniami że nie jest to żadna "złota zasada budowlana".Co do gruntu zróbcie badanie geologiczne jeśli chcecie spać spokojnie - i tak jest polecane zanim się zacznie budowę żeby nie było potem niespodzianki. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 21.07.2005 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Co do gruntu zróbcie badanie geologiczne jeśli chcecie spać spokojnie - i tak jest polecane zanim się zacznie budowę żeby nie było potem niespodzianki. powodzenia No to nas akurat nie ominie- niestety. część działki leży w strefie archeologicznej, tyle że dowiedzieliśmy się dopiero tydzień temu, a szczęśliwymi posiadaczami jesteśmy od 2 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 21.07.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 to zacznijcie od razu temat badań archeologicznych, bo na pewno formalności jest więcej niż tradycyjnie. Stryj to robil u siebie i droga urzędowa zajęła ładne parę miesięcy (poza standardowym trybem papierologii stosowanej) tym bardziej powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 21.07.2005 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 to zacznijcie od razu temat badań archeologicznych, bo na pewno formalności jest więcej niż tradycyjnie. Stryj to robil u siebie i droga urzędowa zajęła ładne parę miesięcy (poza standardowym trybem papierologii stosowanej) tym bardziej powodzenia No w niedzielę natknęliśmy się na dziennik Whispera i on też ma działkę z taką strefą. Może kilka miesięcy to przesada:) Mam przynajmniej taka dzieję.... a w głowie niezły mętlik bo nie wiem co teraz należy ruszyć w pierwszej kolejności 1. działka kupiona 2. plan zagospodarowania wejdzie w życie koło października 3. przed zakupem działki składaliśmy zapytania na gazowni, energetyki itp. o przyłącza i zgoda jest (tylko czy te papiery nie straciły już ważności) 4. Mapka ze starostwa jest ale już chyba za stara (ma pow. 3 miesiące) OD CZEGO ZACZĄĆ? tak aby w pażdzierniku znowu nie stwierdzić, że papierzyska znowu są już stare i kasę na nowo trzeba wywalić na kolejną stertę makulatury. A może ściągnąć już humus? tylko to chyba za wcześnie bo przecież oficjalny start wiosną po roztopach RATUJCIE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 22.07.2005 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Nie czekać, budować, mieszkać i cieszyć się domem a nie męczyć budową. Nasz domek powstał w 8 miesięcy i to w zimie i trzyma się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mita 22.07.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Nasz domek powstał w 8 miesięcy i to w zimie i trzyma się bardzo dobrze. Ale pewnie to lekka konstrukcja bez poddasza użutkowego i podpiwniczenia Stropodach nad głową i tyle... To jak z wjazdem na polna drogę: tam, gdzie lekki samochodzik przejedzie, tam cięższe ugrzęzną. Lepiej realnie spojrzeć na swoje warunki. Nasze ciężkie domiszcze pewnie postoi zimą. A tak by sie chciało przyspieszyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 22.07.2005 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Nie czekać, budować, mieszkać i cieszyć się domem a nie męczyć budową. Nasz domek powstał w 8 miesięcy i to w zimie i trzyma się bardzo dobrze. Bardzo podoba mi się Wasz dom. Nasz będzie piętrowy z uwagi na wymiary działki. Zapraszam do wątku : http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=767417#767417 może w ten sposób będzie Wam latwiej doradzić czy ma się "odstać" czy też nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 22.07.2005 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 pewnie to lekka konstrukcja bez poddasza użutkowego i podpiwniczenia Stropodach nad głową i tyle... no tak, a nad tym stropodachem kilkadzisiąt ton dachówki cementowej, he he. Jak budynek dobrze zbudowany, to nie ma na co czekać. Zresztą o czym tu mówić w Wawie stawiają kilkudziesięcio piętrowe biurowe w dwa lata a wy się cackacie z domkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 22.07.2005 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 to zacznijcie od razu temat badań archeologicznych, bo na pewno formalności jest więcej niż tradycyjnie. Stryj to robil u siebie i droga urzędowa zajęła ładne parę miesięcy (poza standardowym trybem papierologii stosowanej) tym bardziej powodzenia No w niedzielę natknęliśmy się na dziennik Whispera i on też ma działkę z taką strefą. Może kilka miesięcy to przesada:) Mam przynajmniej taka dzieję.... a w głowie niezły mętlik bo nie wiem co teraz należy ruszyć w pierwszej kolejności 1. działka kupiona 2. plan zagospodarowania wejdzie w życie koło października 3. przed zakupem działki składaliśmy zapytania na gazowni, energetyki itp. o przyłącza i zgoda jest (tylko czy te papiery nie straciły już ważności) 4. Mapka ze starostwa jest ale już chyba za stara (ma pow. 3 miesiące) OD CZEGO ZACZĄĆ? tak aby w pażdzierniku znowu nie stwierdzić, że papierzyska znowu są już stare i kasę na nowo trzeba wywalić na kolejną stertę makulatury. A może ściągnąć już humus? tylko to chyba za wcześnie bo przecież oficjalny start wiosną po roztopach RATUJCIE!!! Ściaganie humusu to prace budowlane - niedozwolone bez PNB jeśli czekacie na plan zagospodarowania to w zasadzie niewiele mozna - bo wyciag z tego planu to poczatek papierologii - na tej podstawie można dopiero robic adaptację projektu, odrolnić (przeważnie ten szczegół jakoś umyka) i złożyć o PNB. Beza adaptacji nie ma jak nawet projetować przyłaczy bo nie ma planu zagospodarowania działki........ a nie chca Wam dać już teraz decyzji o warunkach zabudowy wg tego co bedzie w planie - nie tracilibyście tyle czasu i spokojnie robili papiery??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 22.07.2005 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 no tak, a nad tym stropodachem kilkadzisiąt ton dachówki cementowej, he he. Jak budynek dobrze zbudowany, to nie ma na co czekać. Zresztą o czym tu mówić w Wawie stawiają kilkudziesięcio piętrowe biurowe w dwa lata a wy się cackacie z domkami. Nigdy nie myślałem o fakcie spadania dachówek do wnetrza domu .... uff mam gont. Wielopiętrowe mają znacznie głebsze i większe fundamenty. To podstawa sukcesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 22.07.2005 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 My też zaczęliśmy budowę naszego domku w tym roku, a dokładnie 11 kwietnia i bardzo chcemy przeprowadzić się tak, żeby w nim już spędzić Święta Bożego Narodzenia 2005.PozdrawiamTadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 22.07.2005 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Nam architekt powiedział, że jeśli grunt jest stabilny, to można za jednym zamachem, jeśli nie - trzeba czekać. Tylko co to znaczy? Terenu podmokłego nie mamy, jak to zostało opisane: występują utwory polodowcowe w postaci piasków gliniastych i glin piaszczystych... Widzę po sąsiadach, że niektórzy robią sezonowanie, inni od razu wszytsko, i u jednych i drugich jest wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 22.07.2005 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 My poczekaliśmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 22.07.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Można sobie zamówić projekt i obliczenie osiadań Niemniej ejdnakczekać nie ma za bardzo sensu....w ten sposób można by budować dom 5 lat - mało kto tak robi i mało kto przestrzega zasad np. tynki cem.-wap. 2 miesiące po wymurowaniu ścian itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 22.07.2005 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Można sobie zamówić projekt i obliczenie osiadań Niemniej ejdnakczekać nie ma za bardzo sensu....w ten sposób można by budować dom 5 lat - mało kto tak robi i mało kto przestrzega zasad np. tynki cem.-wap. 2 miesiące po wymurowaniu ścian itd. Ty zaraz do ściany do ściany...ja mówiłem zaledwie o roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts