Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy czekać rok aż dom osiądzie:)?

Recommended Posts

Można sobie zamówić projekt i obliczenie osiadań :)

Niemniej ejdnakczekać nie ma za bardzo sensu....w ten sposób można by budować dom 5 lat - mało kto tak robi i mało kto przestrzega zasad np. tynki cem.-wap. 2 miesiące po wymurowaniu ścian itd.

Ty zaraz do ściany do ściany...ja mówiłem zaledwie o roku...

Jak ktoś ma chęć i ochotę czekać...natomiast głównie chodzi mi o to ażeby się tym nie sugerować i ktoś mimo pośpiechu nie czekał rok... :wink:

wszystko zależy od gruntu, jeśli jest to grunt w którym wystepują osiadania wtórne to czasami nawet 3 lata jest za mało, w przeciwnym wypadku tak jak u Cypka

pzdr

skąd mam to wiedzieć. Komu zadać pytanie co to za grunt??

Postaw takie pytanie na forum, napewno dostaniesz kompetentną odpowiedź...

Monika & Seba Pytanie o grunt musisz zadać geotechnikowi albo np. konstruktorowi (u mnie konstruktor przyjeżdżał na budowę i oglądał wykopy pod fundamenty). Oczywiście chodzi o badanie geotechniczne a nie geologiczne!

U mnie wydaje się, że wszystko było solidnie robione a mimo to w ciągu pierwszego półrocza od zamieszkania pojawiły się ryski w okolicach nadproży a i niektóre wylewki delikatnie osiadły (widać to w łazienkach na silikonie na połączeniu ściany i podłogi). Budowa trwała 9 miesięcy czyli szybko a zatem nie miałbym nic przeciwko lekkiemu "wysezonowaniu" budynku.

No ale w moim przypadku goniły terminy przeprowadzek i tę parę rysek mnie specjalnie nie martwi.

A czy obowiązkiem architekta nie jest ustalenie jakie fundamenty na działce nalezy zastosować ?

Wydaje mi się, że jest. Ale w praktyce może się okazać, że dopiero po wykonaniu wykopów widać prawdziwą strukturę podłoża.

U mnie, znając rodzaj podłoża architekt/konstruktor zaproponował określone rozwiązanie, a po wykonaniu wykopów i ustaleniu rzędnej budynku (dom na wsi a nie w mieście, więc mapa wysokościowa była pewnym przybliżeniem) skorygował rozmieszczenie stóp fundamentowych. Oczywiście architekt mógł się zabezpieczyć i dać fundamenty za 10-20 tys zł mocniejsze, ale dobry projekt nie polega na przewymiarowaniu wszystkiego...

• 3 weeks później...

Co prawda już jakiś czas minał od ostatniego postu, ale dorzucę swoje trzy grosze.

Najpierw sprawy archeologiczne. U mnie wydłużyly papierologię o cały ... tydzień. Nic skomplkowanego. Papiery poszły ze starostwa do konserwatora zabytków (mój projektant zrobił kopie potzrebnych dokumentów). Papiery leżały i załatwiały się a w między czasie przyszła odpowiedź od konserwatora, że mozna budować, ale w rzie znalezienia jakichś staroci - trzeba wezwać konserwatora (tak w skrócie). Też się bałem, że będę kopał łyżeczką do herbaty.

Jeśli chodzi o termin - decyzję o budowie podjęliśmy rok temu, w kwietniu uprawomocniło się pozwolenie i zaczęło się. Teraz kończymy kryć dach (patrz album). Wprowadzić się zamierzamy w ... listopadzie. Być może wstrzymamy się z glazurą do przyszłego roku oraz z kostką.

Nie ma na co czekac. Czas ucieka. :wink:

powodzenia

mój dom po połozeniu dachu stał 3 miesiace, potem zaczęliśmy wykończeniówkę. Myślę, że warto zrobić taka przerwę, niech dom osiądzie, przeschnie. jak się dobrze zorganizuje prace to przy odrobinie szczęścia mozna się w rok wprowadzić.

Badaniem gruntu zajmują sie geotechnicy - robia nawierty i dostajesz opinie na piśmie.