Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki wewn?trzne: tradycyjne, gipsowe, z p?yt g-k?

Recommended Posts

Tynki gipsowe są gładkie ale miękkie. Można w nich rzeźbić paznokciem.

Tynki cementowo-wapienne są chropowate (można to uznać za wadę lub zaletę - kwestia estetyczna) i chcąc uzyskać gładkość trzeba jeszcze położyć gładź.

Natomiast cementowo-wapienne są znacznie mocniejsze i trwalsze (i takie zrobię u siebie). Nie dajcie się namówić na obróbkę okien karton-gipsem!

my jednak postawiliśmy na tradycyjne tynki cementowo-wapienne ze szlichtą kwarcową. Są chropowate, ale gładzi nie kładziemy. W obecnym mieszkaniu mamy gisowo-wapienne (gat. III, cokolwiek to znaczy...) i też nie są idealnie gładkie (dla wymagających przydałaby się gładź) - jednak nawet, gdy się bardzo uważało, powstało nam kilka wgłębień na ścianach, a gdy pojawiły się dzieci.... Masakra! Niestety, na poddaszu są ściany z KG... jak się to będzie wszystko sprawować odpowiem po roku użytkowania...

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam mieszkanie do remontu . tynk miejscami odpada, są ślady zalania, wilgoci. nie wiem w jaki sposób przygotować ściany i sufit pod malowania. jestem z wrocławia. pierwszy fachowiec jaki u mnie był doradzał rygipsy na klej, obróbkę okien rygipsem. ceny- rygips na ściany i sufity 20 zł za metr już pod malowanie , obróbka okien 35 zł za metr bieżący z obu stron . ceny bez materiału, ścianka działowa z rygipsu na stelażu 40 zł za metr . nie wiem co o tym myśleć, mam małe dzieci i nie wiem czy rygipsy się sprawdzą. nie wiem jakie są inne możliwości przygotowania tej ściany żeby koszt był mniejszy. nie wiem czy gładzie wychodzą taniej. proszę o poradę. tyczka