obcyrm 21.07.2005 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Mam ładny różowy tynk strukturalny. Jak sprawdzić czy jest to tynk mineralny, akrylowy czy inny?. Tynk był kładziony na styropian. Najpierw o ile pamiętam jakimś białym pomalowali (jakby mleczkiem), a potem kładli strukturę (była w pojemnikach). Coś pamiętam, że mówili że jest to na żywicy.Kto wie co to może być, albo jak to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 21.07.2005 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Samemu trudno. Najprawdopodobniej akryl. Silikat ma nieco bardziej matowy wygląd. Można też spróbować smażyć kawałek oderwany - zapalniczką, ale do raczej metoda dla doświadczonych osób. Akryl położony na ścianę najczęściej poznaje się po brudnych zaciekach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obcyrm 21.07.2005 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Od ściany północnej mam w porach zielono (chyba algi i grzybki). Im niżej tym bardziej. Tynk był kładziony jakieś 10 lat temu a może i dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 21.07.2005 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 A jak się poleje wodą?Na mineralnym powinna zostać mokra plama a po akrylu i silikacie woda spłynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 22.07.2005 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Jak masz grzybki i glony to gwarantowany akryl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obcyrm 22.07.2005 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Też tak myślę - że to akryl. Jakaś firma poleciła mi najpierw oczyścić mechanicznie potem posmarować Revco ALGON – przeciw algom i grzybom. Po czym Hydrofob Sil - preparatem chroniącym materiały budowlane przed wodą. Myślicie, że mają rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwp 22.07.2005 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 jak piszesz o wiaderkach i gotowym tynku to raczej akryl, ale polej wodą jak wsiąknie to minerał jak spłynie to akryl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 23.07.2005 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2005 Też tak myślę - że to akryl. Jakaś firma poleciła mi najpierw oczyścić mechanicznie potem posmarować Revco ALGON – przeciw algom i grzybom. Po czym Hydrofob Sil - preparatem chroniącym materiały budowlane przed wodą. Myślicie, że mają rację? Myślę, że nie mają. Pierwsze - clorox, lub dowolny dezynfektant chlorowy / bielący z supermarketu (taniej niż markowe, ma w środku to samo - podchloryn sodu). Zrobic roztwór 7% - na opakowaniach piszą co to ma wyjściowo. Wymalować. Potem 20 min i zmyć wodą. (wymyć podchloryn). Potem farba silikonowa , zamówić u markowego producenta z dodatkową porcją konserwantów p. algom - hydrofobowanie nie musi wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 23.07.2005 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2005 jak piszesz o wiaderkach i gotowym tynku to raczej akryl, ale polej wodą jak wsiąknie to minerał jak spłynie to akryl. Ale po silikacie też spłynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts