Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do upragnionego domku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 274
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gratulki pozwolenia budowlanego :p :p :p

Łańcuch zamiast rynny ma Agacka 8)

Podoba mi sie takie rozwiązanie tez ale jak w praktyce się sprawuje :roll: :roll:

A jeśli chodzi o kredyt to może warto wziąść go w tzw okresie promocyjnym, wtedy warunki są znacznie atrakcyjniejsze 8)

Jeśli myślisz o PKO to teraz jest dobry czas 8)

HEJKA!!!

Odnośnie kredytu to nie czekaj z tym zbyt długo - tak jak już inni radzili - zacznij przglądać oferty kilku banków i wybierz najlepszą (na to trzeba trochę czasu) - teoretycznie najłatwiej dostać kreyt w banku w którym masz konto (bo mogą cię prześwietlić sami) wiem z własnego doświadczenia - brałam w bph. Dobrze się zastanów czy w zł czy w walucie - jeśli w walucie to musisz uważać oczywiście na kurs i stopy LIBOR które ostatnio szalały.

Pozdrowionka

• 4 weeks później...

Witam!

Wg naszych doświadczeń najlepiej skorzystać z OpenFinance, Expandera lub inegi tego typu brokera. Ty nic nie płacisz a firma ma dostęp do oferty niedostępnej dla człowieka z ulicy. Poza tym masz informację o wszystkich bankach w jednym miejscu i odpada ci latanie po siedzibach.

My byliśmy w OF i jesteśmy zadowoleni. Mimo już prawie podpisanej umowy w Banku Handlowym, rzutem na taśme wzieliśmy kredyt na dużo lepszych warunkach w Fortisie właśnie dzięki facetowi z OF.

Hejka!

Trochę z innej beczki. Jestem po rozmowach z naszym wykonawcą i za jakieś dwa tygodnie spodziewam się kosztorysu.

Jakbyś w skrócie napisał , opisał wycenę swojego domku byłoby fajnie.

Gdzieś czytałam że stan surowy zamknięty wycenili ci na jakieś 100 kpln.

Napisz co zawiera ten stan surowy i mniej więcej co za ile liczą?

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Moi rodzice maja podobne warunki gruntowo wodne - czyli glina i wysoka woda - po dwóch odkopaniach fundamentu i hydroizolacji praktycznie wszystkim co jest na rynku efekt byl taki ze woda wchodziła wolniej - rozwiązanie ostatecznie skuteczne to: z jednej stony hydroizolacja scian, a z drugiej system drenażu pod posadzką piwnicy (rurki drenarkie, wkopana beczka z pompą załączającą sie mechanicznie jak zbierze się woda). Najdroższe było rozwalenie posadzki, wiec jak zaplanujesz na etapie budowy system to koszt jest do przełknięcia.

Wysokie wody gryntowe i glina to nie jest mały problem. Z początku wydaje Ci się że jest to problem piwnicy lub studni ale powiem Ci że jest to problem całego budynku. Gliny i iły są gruntami bardzo niestabilnymi a w dodatku nieprzepuszczającymi wody z wyższych warstw gruntu. Czyli nad gliną będzie woda stała albo wciśnie się do najgłebszego wolnego miejsca na działce czyli Twojej piwnicy

Doradzam badania geologiczne na terenia działki, następnie analizę wyników i zaleceń a potem najprawdopodobniej poszukanie nowego projektu bez piwnicy.

Lepiej wydać teraz kasę na geologa niż mieć wiecznie basen w salonie.

Bo woda i tak wejdzie jak nic.

Ja niestety mam to samo. Zalecenia wypadły blado ale ja chciałbym bez piwnic więc jakoś sobie poradzę. Powiem tylko że geolog odradza robienie drenażu opaskowego lub ogólnie obsypywanie fundamentów gruntem przepuszczającym wodę ponieważ będzie się zbierać własnie przy fundamentach.

• 2 weeks później...
  • 5 weeks później...

tyle się napisałam i wcięlo....

No to jeszcze raz:

miło powrócić po chwili nieobecności na forum i zobaczyć, jak wiele się zadziało i jakie tempo narzuciłeś na budowie! To już zdecydowanie nie działka a budowa :-)

Gratuluję znalezienia ekipy, podłączenia wody i prądu i wszystkiego, co zrobiłeś, to brzmi wspaniale! No i ciekawa jestem tych najbliższych prac budowlanych. Mówisz, że za tydzień będziesz miał strop??? Koniecznie pokaż dzjęcia.

Gratuluję też kredytu! Rozumiem, że Żona dostała nową pracę :-)

tyle się napisałam i wcięlo....

No to jeszcze raz:

miło powrócić po chwili nieobecności na forum i zobaczyć, jak wiele się zadziało i jakie tempo narzuciłeś na budowie! To już zdecydowanie nie działka a budowa :-)

Gratuluję znalezienia ekipy, podłączenia wody i prądu i wszystkiego, co zrobiłeś, to brzmi wspaniale! No i ciekawa jestem tych najbliższych prac budowlanych. Mówisz, że za tydzień będziesz miał strop??? Koniecznie pokaż dzjęcia.

Gratuluję też kredytu! Rozumiem, że Żona dostała nową pracę :-)

Duende, spokojnie!!! Za tydzień rozpoczynają się prace, strop będzie na przełomie czerwca/lipca :wink:

Tak, żona znalazła nową pracę - sprzedaje Fiaty :D

• 3 weeks później...