Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do upragnionego domku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 274
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:) Dzięki "kciukotrzymacze". Fajnie wiedzieć, że ktoś nam kibicuje :lol:

Oj pachnie drewienko, pachnie.... Aż się chce JUŻ, NATYCHMIAST, W TEJ CHWILI wprowadzać.... To co, że nie ma dachu - przecież gwiazdy w nocy są piękne :lol: Postaram się wrzucić jutro fotki - dziś nie mam już siły... A będzie co oglądać - wdrapałem się na ścianę i popstrykałem z góry :D Chłopaki pojechali na niedzielę do domu, wracają w poniedziałek rano. Zrobiliśmy z mamuśką trochę porządku na działeczce. Żona woli jechać do pracy niż na budowę :) No ale wybaczę jej - w końcu jak trzeba jechać to trzeba... :(

Jestem świezo po wizycie w firmie Wako k. Koszalina- od 16 lat buduja z bali. Firma sprawia solidne wrazenie (to tak na "oko"). Buduja z roznej grubosci- najwieksza 22cm dla bali prostokatnych (bo tylko te mnie interesuja). Ale jest jedno "ale" - ich bale maja owszem 22cm na grubosc ale za to tylko polowe tego na wysokosc :/.Szczerze mowiac nie wyglada to najlepiej. Jak porownuje to z balami z Twojego domku to szkoda gadac.. Jurand masz po prostu piekne bale! Czy one byly suszone albo sezonowane? Wygladaja na malo popekane.

pozdrawiam

Oj popękają jeszcze, popękają :wink: - taki w końcu urok drewna na ścianach... Nie pękają tylko drążone w środku (z wyciętym rdzeniem). Moje bale nie było jakoś specjalnie suszone - po prostu pochodzą z zimowej ścinki i tyle. Impregnować będę dopiero po wybudowaniu całości.

Trochę dziwnie musi wyglądać ściana z bala 22x11 kładzionego na płask - masz jakieś zdjęcia? Chętnie bym to zobaczył... :)

Pozdrawiam :lol:

No moze przesadzilam troche. To nie 11cm tylko jakies 15. Nie mam zdjecia do pokazania ale jest rys. z ich strony. W rzeczywistosci wyglada to gorzej niz na tym schemacie :( tzn bale wygladaja na bardzo niskie- takie wrazenie "optyczne". Mocno mnie to zmartwio bo byli moim faworytem przy szukaniu wykonawcy. Wlasnie gdzies czytalam że drewno ze scinki zimowej pęka najladniej bo ma najmniej wody i nie tworza sie takie duze naprezenie podczas schniecia (no i im wolniej bedzie schlo tym lepiej ponoc). Wako suszy komorowo i gina wtedy wszystkie ewentualne szkodniki (plesnie i robale) ale za to drube bale pekaja bardzo mocno. Jak zawsze cos za cos;)

http://87.207.107.241/fotki/wnetrza/bale%20wako.jpg

• 3 weeks później...

Piknie Panie Jurand 79.

Piotruś aż miło patrzeć - no to co święta Bożego Narodzenia to już napewno u siebie.

A ja się pochwalę - mam już gotowy projekt.

W przyszłym roku na wiosnę u mnie będzie tak rosło - już nie mogę się doczekać. Pewnie też będę padać na pysk - ale chyba warto? :p

Pozdrowionka i życzę siły.

Jak troszki czasu będziesz miał to czekam na więcej.......... :wink:

Piknie Panie Jurand 79.

Piotruś aż miło patrzeć - no to co święta Bożego Narodzenia to już napewno u siebie.

A ja się pochwalę - mam już gotowy projekt.

W przyszłym roku na wiosnę u mnie będzie tak rosło - już nie mogę się doczekać. Pewnie też będę padać na pysk - ale chyba warto? :p

Pozdrowionka i życzę siły.

Jak troszki czasu będziesz miał to czekam na więcej.......... :wink:

Oj swieta to juz napewno przy kominku... :wink:

...a ja pogratuluje - GRATULUJE!!! :D

Na pysk to ja padam, ale psychicznie. Oj chetnie zamienilbym obecna robote na dwumiesieczne zapierdzielanko na budowie - ale bym wypoczal... :roll:

Zapirdzielanko na budowie????? - OKI ale mięśnie by Ci wysiadły przynajmniej po pierwszym tygodniu....

Mnie ostatnio po weselu wszystko bolało tak szalałam i stwierdziłam że chyba za mało się człek rusza.........

Rano wsiadasz w auto jedziesz do pracy-siedzisz pół dnia i dłużej przed kompem - potem znów auto i do domu - masakra.........chyba trzeba przyjąć MODEL AMERYKANINA - rano joging - wieczorem siłownia.

Pozdrowionka

PS. Jak psycha siada to trzeba se trochę ponażekać - poużlać się nad sobą - wypić piwko albo drineczka - wrzucić na chwilę na luz - przeczekać - i z powrotem zapirdzielać.....

wspaniale

moje gratulacje

miło widzieć ludzi którzy nie chca mieszkać w ceramice i betonach

Ja równiez do nich należę

mam już działkę nad jeziorem uzbrojoną , projekt domu z bali płaskich i pozwolenie na budowe - już moge ruszać

widzę że muszę założyc dziennik

poizdrawiam

wspaniale

moje gratulacje

miło widzieć ludzi którzy nie chca mieszkać w ceramice i betonach

Ja równiez do nich należę

mam już działkę nad jeziorem uzbrojoną , projekt domu z bali płaskich i pozwolenie na budowe - już moge ruszać

widzę że muszę założyc dziennik

poizdrawiam

KONIECZNIE ZAŁÓŻ DZIENNIK!!! Będziemy śledzić na bieżąco twoje postępy :wink:

Oby nas było jak najwięcej!!! :lol:

• 3 weeks później...

HEJ JURAND

15 za tynki troche duzo ja płaciłam 10 .I tez podobno nie mało,ale pocieszam sie ze dobrze chociaz mam zrobione.Albo inaczej jestem zadowolona :lol: . Z innych robót mniej i tez nic na to juz nie poradze.

Ja mam juz podłoge na poddaszu,chłopaki biora sie za sciany działowe w piatek,pól elektryki założyli i pól hydrauliki.Koszmarnie to wyglada nawet juz nie robie zdjec.Straszny bałagan ,zbieram folie i inne odpadki i słobo mi .Ciekawe czy u was na budowie tez tak rzucaja wszysko gdzie popadnie.

---------------------------------------------------------------------

Teraz życzcie mi cierpliwosci bo juz mam jej co raz mniej .

HEJ JURAND

15 za tynki troche duzo ja płaciłam 10 .I tez podobno nie mało,ale pocieszam sie ze dobrze chociaz mam zrobione.Albo inaczej jestem zadowolona :lol: . Z innych robót mniej i tez nic na to juz nie poradze.

Ja mam juz podłoge na poddaszu,chłopaki biora sie za sciany działowe w piatek,pól elektryki założyli i pól hydrauliki.Koszmarnie to wyglada nawet juz nie robie zdjec.Straszny bałagan ,zbieram folie i inne odpadki i słobo mi .Ciekawe czy u was na budowie tez tak rzucaja wszysko gdzie popadnie.

---------------------------------------------------------------------

Teraz życzcie mi cierpliwosci bo juz mam jej co raz mniej .

...tylko ze ja mam zamiar dac w tej piwnicy na sciany twardy styropian (2cm) zaciagany siatka i na to jakas warstwa tynku z "mazajami" (nieregularna faktura). Czesc tej piwnicy ma byc typowo "salonowa" wiec zalezy mi na efekcie "cieplej sciany". Czy w takim wypadku to nadal duzo (15pln/mkw)??? :roll:

Jurand

sprawdz jak jest z tym ocieplaniem styropianem od wewnštrz.

Ja mam tak ocieplony stary garaz ,nigdy wiecej nie robiłabym tego,po kilku latach i zimach zapach mam nie bardzo przyjemny.W nowym juz tego nie radzili mi budowlańcy.

ja-anna

Raczej się tego nie obawiam (zapachu jak i wykraplania pary wodnej). Będę miał dobrze rozwiązaną wentylację... :wink:

Pozdrawiam,

/Pit