Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do upragnionego domku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 274
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystko wygląda miodzio :D Napewno jesteście z siebie dumni, że jednak odważyliście się zbudować dom i proszę... marzenie piorunem się spełnia. Suuupppeeeerrrr :p

A ja wczoraj wraz z mężem podpisałam akt notarialny zakupu naszej działki w pradolinie rzeki Hańcza. Miejsce niesamowite, a wiosną 2008 zacznie się budowa naszego drewnianego.

Powodzenia :D

Hejka jak tam postępy na budowie - kiedy kończysz?

Kiedy kończę? JAK NAJSZYBCIEJ!!! :D

Chłopaki kończą za max tydzień. Potem ja zabieram się za instalacje, w połowie listopada wchodzi ekipa od piwnicy, kuchnię mamy ustawioną na połowę grudnia...

...a ja i tak myślę, że w listopadzie już będziemy tam nocować!!! :) :) :)

Hej Jurand

Śpieszę z gratulacjami. Dom wygląda rewelacyjnie, bardzo nam się podoba. Już czuję ten klimacik, kominek za oknem pada śnieg...... ech.

Śledzę wasze postępy i myślę, że za rok moze tez już będziemy mieszkali w swoim domku.A na razie w czwartek udało sie nam kupić w końcu nasz kawałek ziemi na Ziemi. Ruszamy na wiosnę.

Mam pytanie. Na dachu masz dachówkę jakiego producenta i ile płaciłeś?

Co do Waszych perypetii z oknami, to obejrzyj okna dokładnie przed zamontowaniem, czy nie ma jakiejś fuszerki. Drutex okna drewniane produkuje od niedawna, nie chcę sugerować, że żle wybrałeś ale w tej chwili firmy okienne mają zatrzęsienie zamówień, i może się zdarzyć że czegoś niedopatrzyli, bo robią to tylko ludzie, a jak się śpieszą ....

Zresztą , już macie przeboje bo ktoś gdzieś czegoś niedopatrzył.

Serdecznie Pozdrawiam

Zygmunt

Hej Jurand

Śpieszę z gratulacjami. Dom wygląda rewelacyjnie, bardzo nam się podoba. Już czuję ten klimacik, kominek za oknem pada śnieg...... ech.

Śledzę wasze postępy i myślę, że za rok moze tez już będziemy mieszkali w swoim domku.A na razie w czwartek udało sie nam kupić w końcu nasz kawałek ziemi na Ziemi. Ruszamy na wiosnę.

Mam pytanie. Na dachu masz dachówkę jakiego producenta i ile płaciłeś?

Co do Waszych perypetii z oknami, to obejrzyj okna dokładnie przed zamontowaniem, czy nie ma jakiejś fuszerki. Drutex okna drewniane produkuje od niedawna, nie chcę sugerować, że żle wybrałeś ale w tej chwili firmy okienne mają zatrzęsienie zamówień, i może się zdarzyć że czegoś niedopatrzyli, bo robią to tylko ludzie, a jak się śpieszą ....

Zresztą , już macie przeboje bo ktoś gdzieś czegoś niedopatrzył.

Serdecznie Pozdrawiam

Zygmunt

Dachówkę mamy Koramic Renesansowa L15, kolor antracytowy. Cały dach (z obróbkami blacharskimi, instalacją piorunochronną i rynnami) kosztował nas około 13,5kPLN

Będziemy testować okna - jakby co to reklamacja :evil:

Hej Jurand

A ta cena to z położeniem czy + położenie?

Powiem, że bardzo nam się podoba. Choć sami mamy upatrzoną dachówkę CREATONA brązową, tylko nie wiemy czy będzie pasowała.

Czekamy na zdjęcia z osadzonymi oknami, i oczywiście na kosztorys, bo to pewnie interesuje tych co zamierzają dopiero budować, czyli również nas, choć mamy jakiś swój plan wydatków. Napisz również czy Twoj wstępny kosztorys pokrywa się z rzeczywistymi wydatkami.

No i działaj w środku, aby się w listopadzie wprowadzić.

Hej Pozdrawiam

Zygmunt

Hej Jurand

A ta cena to z położeniem czy + położenie?

Powiem, że bardzo nam się podoba. Choć sami mamy upatrzoną dachówkę CREATONA brązową, tylko nie wiemy czy będzie pasowała.

Czekamy na zdjęcia z osadzonymi oknami, i oczywiście na kosztorys, bo to pewnie interesuje tych co zamierzają dopiero budować, czyli również nas, choć mamy jakiś swój plan wydatków. Napisz również czy Twoj wstępny kosztorys pokrywa się z rzeczywistymi wydatkami.

No i działaj w środku, aby się w listopadzie wprowadzić.

Hej Pozdrawiam

Zygmunt

Położenie dachówki było wliczone w cenie robocizny całości budowy (robiła to ta sama ekipa). Mogę zapytać, ile biorą za sam dach....

Czy wstępny kosztorys pokrywa się z rzeczywistością? Hmmm... Takie fajne zdanie cytowałem już nie raz - "Niedoszacowanie kosztów budowy pozwala podjąć decyzję o jej rozpoczęciu..." Właśnie pobrałem wniosek o podwyższenie kwoty kredytu o 20kpln, żeby starczyło na lodówkę... :-?

NO I JAK WAM SIĘ TO PODOBA???? Bo nam BAAAAARDZO!!!! :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Mi się nie podoba bardzo, tylko ......................ogrooooooooooomnie!!!!!! :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Masz prześliczny domek. Zawsze podobały mi się drewniane domki. Bedziesz w nim szczęśliwy :D :D

Witaj Jurand,

Chyba nie muszę powtarzać za innymi, że niezłe dzieło sztuki stworzyli Twoi Harnasie. Gratulacje! Trzymam kciuki dalej.

Teraz pytania: Nie obawiasz się, że będzie trochę ciemno na poddaszu? Postawiłeś tylko jeden komin? (rozumiem, że systemowy do kominka) - czy reszta to elektryka? I jeśli nie ma kominów wentylacyjnych - to robisz GWC z rekuperatorem? I nie wiem czy dobrze widzę: bale są wysunięte na zewnątrz fundamentów?

Super dobrany kolor dachówki :D

Pozdrawiam.

NO I JAK WAM SIĘ TO PODOBA???? Bo nam BAAAAARDZO!!!! :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Mi się nie podoba bardzo, tylko ......................ogrooooooooooomnie!!!!!! :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Masz prześliczny domek. Zawsze podobały mi się drewniane domki. Bedziesz w nim szczęśliwy :D :D

Eeee tam - "Będziesz...". Żabciu - JUŻ JESTEM!!!!

Witaj Jurand,

Chyba nie muszę powtarzać za innymi, że niezłe dzieło sztuki stworzyli Twoi Harnasie. Gratulacje! Trzymam kciuki dalej.

Teraz pytania: Nie obawiasz się, że będzie trochę ciemno na poddaszu? Postawiłeś tylko jeden komin? (rozumiem, że systemowy do kominka) - czy reszta to elektryka? I jeśli nie ma kominów wentylacyjnych - to robisz GWC z rekuperatorem? I nie wiem czy dobrze widzę: bale są wysunięte na zewnątrz fundamentów?

Super dobrany kolor dachówki :D

Pozdrawiam.

Czy będzie ciemno na poddaszu - hmmmm... Raczej nie powinno być. W sypialni jest duże okno balkonowe, w małych pokojach co prawda po jednym ale są od strony wschodnio-południowej, na korytarzu będzie też jasno, bo okno nad klatką jest od południowego-zachodu...

Tak - komin jest jeden systemowy - do kominka. Wentylacja będzie półgrawitacyjna. Chcę zrobić GWC, w które będzie tłoczone wentylatorem powietrze. Da to efekt lekkiego nadciśnienia w domu więc powietrze będzie usuwane przez kratki i kanały do kominków wentylacyjnych w dachówce. Reku nie będzie...

Widzisz i dobrze i źle :) Ściany zewnętrzne są licowane ze ścianą piwnicy, ale za to wystają węgły (obłap z ostatkiem :wink: ) Styropian będzie zachodził 10-15 cm na podwalinę (pierwszy bal) i będzie okuty blachą, żeby nie zaciekała za niego woda. Uniknę w ten sposób mostka termicznego, o który na początku tak bardzo się obawiałem.

Kolor dachówki - też nam się podoba. Widzeliśmy takie połączenie wcześniej i dlatego padła decyzja na antracyt :D:D:D

Hej Jurand

A ta cena to z położeniem czy + położenie?...................................

Zygmunt

Położenie dachówki było wliczone w cenie robocizny całości budowy (robiła to ta sama ekipa). Mogę zapytać, ile biorą za sam dach....

...................................

Już wiem - położenie dachu przez naszych majstrów to koszt 25 pln/mkw

Witaj Piotrze

Macie PRZEPIEKNY domek. Twoi górale naprawde świetnie sie spisali. Zachwycił mnie sposob laczenia bali

W swoim dzinniku bardzo obszernie i szczegółowo dzielisz sie swoja wiedza i pomyslami na dom i rozne rozwiaznia w nim zastosowane. Chcialabym zapytac czy moglbys takze udzielic nieco wiecej szczegolowych informacji o ekipie gorali - co do cen za caly domek i namiarow kontaktowych....Dopiero jestem na poczatku drogi ale przyznam ze tak bardzo to wszystko mnie ekscytuje, taki straszny glod wiedzy za az!!! calkiem jak dziecko chcialabym wszystko juz natychmiast wiedziec i umiec :lol:

Zaczynam sie bac ze na domek 60-70m2 plus poddasze uzytkowe 150 tys pod klucz (bardzo skromne samo wyposazenie w to wliczam lub nawet tylko czesciowe domku) to bedzie malo... jakie jest twoje zdanie? Niestety wszytskie prace nie beda mogly zostac wykonane moimi raczkami :(

Pozdrawiam serdecznie Ciebie i zone zyczac rychlego wprowadzenia sie do domku.

zapomnialam na ogolnym podziekowac na namiary na ekipe budujaca a juz nie chcialo mi sie edytowac, wiec niniejszym BARDZO DZIEKUJE :lol: z zaproszenia do obejrzenia chetnie skorzystam jak tylko jakas wolna chwilka sie znajdzie-ciekawe co zrobie jak budowa sie zacznie skoro juz teraz na nic czasu nie mam :cry:

pozdrofka serdeczne