Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zmierzyć wilgotność drewna?

Recommended Posts

• 7 years później...
Czy ktoś może wie jakie są metody na oznaczanie wilgotności drewna? Chciałbym sprawdzić przed odbiorem materiał na więźbę.

Muszę zaimpregnować drewno w więźbie oraz deski pod papą z deskowania dachu.

Wszystko było kupowane latem ub roku i mokre, że ciekło po łokciach :mad:

Wiecie, jaka była zima, mój dach jest dwuspadowy, był pokryty dobrą papą wierzchniego krycia, przez zimę drzemał z niezabitymi oknami, dodatkowo między murłatami a deskowaniem są spore przestrzenie, między strychem i piętrem był otwór na opuszczane schodki. Jednym słowem-dom jest wysoki, wiało tam straszliwie, łepetynę prawie odrywało.

Piszę to dlatego, że muszę kupić jakiś preparat zabezpieczający ogniowo-biologicznie i na niektórych z nich jest wymagana wilgotność tego drewna.

Ile ona może teraz wynosić?? Jak myślicie? :(

Nie bardzo zrozumiałem czy te deski miałeś złożone pod dachem w domu czy nabite na więźbę. W pierwszym przypadku jeśli były przekładki jak i w drugim nabite na więźbę wilgotność tych desek oceniłbym na 20-25%, może mniej. Sprawdziłbym deski od strony papy czy nie zaczęły przypadkiem gnić bo zakładam że papa leżała bezpośrednio na deskach.

Pozdr

Deski do deskowania wcześniej robiły jako szalunki, potem zużyliśmy je do deskowania i dokupiliśmy ich jeszcze trochę-mokrych oczywiście!

Potem kupiliśmy więźbę, podobno bardzo ładną, ale oczywiście mokrą.

Pytałam o impregnację więźby i deskowania, które są już na budynku.

Przejrzałam tabelkę na Muratorze, odpowiadają mi trzy impregnaty:

Boramax z Dekspolu

Tytan Drewno System z Seleny

Fobos M-4

bo są mieszanką ognio-owado- grzybobójczą.

Muszę jeszcze się doumieć o ich wydajności i ceny.

Uważacie, że to drewno zeszło do 25% wilgotności? -To chyba nieźle?

Nie bardzo zrozumiałem czy te deski miałeś złożone pod dachem w domu czy nabite na więźbę. W pierwszym przypadku jeśli były przekładki jak i w drugim nabite na więźbę wilgotność tych desek oceniłbym na 20-25%, może mniej. Sprawdziłbym deski od strony papy czy nie zaczęły przypadkiem gnić bo zakładam że papa leżała bezpośrednio na deskach.

Pozdr