Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozmnażanie :) chmielu zwyczajnego.

Recommended Posts

Chmiel jak i wiele innych roślin rozmnażamy podobnie.

Obcinamy kawałek pędu rośliny, którą chcemy ukorzenić.

Tniemy ją na odcinki, żeby były na nim conajmniej dwa węzły z liśćmi.

Dolne liście obrywamy, lub obcinamy, jeżeli w pachwinach liści są śpiące pączki.

Przygotowujemy doniczkę z torfem, lub z lekką ziemią, ale z dodatkiem torfu, najlepiej przesianą na średnim sicie, żeby nie było drewna, liści itp

Przygotowane wcześniej pędy nacinamy bardzo ostrym nożem na końcu na skos z jednej, lub dwóch stron, zanurzamy w ukorzeniaczu (lub ne) i po zrobieniu w ziemi w doniczce wgłębienia patyczkiem, lub ołówkiem w to miejsce wciskamy wcześniej przygotowany fragment pędu, który od tego czasu będziemy nazywać sadzonką.

Takich pędów w jednej doniczce można umieścić nawet kilka.

Całość lekko ugniatamy i podlewamy.

Jeżeli ukorzeniamy rośliny o dużych liściach, to skracamy je conajmniej o połowę.

Teraz dobieramy taki woreczek foliowy, pod który zmieszczą się nasze sadzonki i najlepiej gumką spinamy woreczek na doniczce.

Ustawiamy doniczkę w cieniu kontrolujemy stan sadzonek conajmniej raz na tydzień.

Jeżeli podczas kontroli zauważymy jakieś chore części roślin to je eliminujemy.

Czas ukorzeniania sadzonek trwa od 3 tygodni do 2 miesięcy.

Chmiel powinien się ukorzenić szybko.

Tzn. po tych kilku tygodniach mogę te ukorzenione sadzonki wsadzic do gleby ? - ale to mnie z tym złapie jesień ?. A co zrobic ,żeby wiosną rozplenic chmiel bardziej - czy tylko zakupić gotowe sadzonki u ogrodników czy da sie to zrobic "jakimś domowym sposobem"- jest cos takiego jak dzielenie części podziemnych ? - sorry za dziwne pytania ale ja od małego nienawidze działki ( moja główna czynność na babci działce w latach szczeniecych to było pielenie i dlatego mam na roslinki alergię )a teraz przyszło mi opiekować sie swoim ogródkiem i niestety trzeba było zrewidować poglądy. :wink:

Żeby przygotować dużo sadzonek w krótkim czasie, można kilka pędow

zasypać płytko w ziemi, lub, lepiej mając drut, przyszpilić w kilku miejscaxch, czym więcej ich tym lepiej. z każdego takiego miejsca wyrośnie nowy odrost, który po odcięciu wiosną będzie można posadzić jako nową roślinkę.