rml2 21.07.2005 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Mam tego trochę na domu i płotach ale chcę to posadzić w jeszcze kilku miejscach. "Stachu , jak to się robi " . Może ktos wie . Nigdzie nie moge w necie tego odkryć . Wiem tylko tyle ,że dzieli sie pędy - ale jak , kiedy itp.... ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 22.07.2005 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Chmiel jak i wiele innych roślin rozmnażamy podobnie.Obcinamy kawałek pędu rośliny, którą chcemy ukorzenić.Tniemy ją na odcinki, żeby były na nim conajmniej dwa węzły z liśćmi.Dolne liście obrywamy, lub obcinamy, jeżeli w pachwinach liści są śpiące pączki.Przygotowujemy doniczkę z torfem, lub z lekką ziemią, ale z dodatkiem torfu, najlepiej przesianą na średnim sicie, żeby nie było drewna, liści itpPrzygotowane wcześniej pędy nacinamy bardzo ostrym nożem na końcu na skos z jednej, lub dwóch stron, zanurzamy w ukorzeniaczu (lub ne) i po zrobieniu w ziemi w doniczce wgłębienia patyczkiem, lub ołówkiem w to miejsce wciskamy wcześniej przygotowany fragment pędu, który od tego czasu będziemy nazywać sadzonką. Takich pędów w jednej doniczce można umieścić nawet kilka.Całość lekko ugniatamy i podlewamy.Jeżeli ukorzeniamy rośliny o dużych liściach, to skracamy je conajmniej o połowę.Teraz dobieramy taki woreczek foliowy, pod który zmieszczą się nasze sadzonki i najlepiej gumką spinamy woreczek na doniczce.Ustawiamy doniczkę w cieniu kontrolujemy stan sadzonek conajmniej raz na tydzień. Jeżeli podczas kontroli zauważymy jakieś chore części roślin to je eliminujemy.Czas ukorzeniania sadzonek trwa od 3 tygodni do 2 miesięcy.Chmiel powinien się ukorzenić szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 22.07.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Czy hederę helix tak samo można rozmnażać (szczególnie czy należy łodygę nacinać? w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 22.07.2005 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Prawie wszystkie rośliny, które łatwo zawiązują korzonki przybyszowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 22.07.2005 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Tzn. po tych kilku tygodniach mogę te ukorzenione sadzonki wsadzic do gleby ? - ale to mnie z tym złapie jesień ?. A co zrobic ,żeby wiosną rozplenic chmiel bardziej - czy tylko zakupić gotowe sadzonki u ogrodników czy da sie to zrobic "jakimś domowym sposobem"- jest cos takiego jak dzielenie części podziemnych ? - sorry za dziwne pytania ale ja od małego nienawidze działki ( moja główna czynność na babci działce w latach szczeniecych to było pielenie i dlatego mam na roslinki alergię )a teraz przyszło mi opiekować sie swoim ogródkiem i niestety trzeba było zrewidować poglądy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 25.07.2005 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Żeby przygotować dużo sadzonek w krótkim czasie, można kilka pędowzasypać płytko w ziemi, lub, lepiej mając drut, przyszpilić w kilku miejscaxch, czym więcej ich tym lepiej. z każdego takiego miejsca wyrośnie nowy odrost, który po odcięciu wiosną będzie można posadzić jako nową roślinkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bruner 26.07.2005 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 wykop młody pęd i wsadź do ziemi sam będzie smigac w górę tylko wex poprawkę że chmiel bardzo się rozrasta i pózniej może sprawiac kłopot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts