Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przebudowa

Gość cegiełka

Recommended Posts

Gość cegiełka

Dostałam w spadku stary domek ok. 50 m2 - w sumie 2 pokoje kuchnia, łazienka, przedpokój. Chciałabym go wyremontować, przebudować, zaadoptować poddasze. Gdzie można znaleźć jakieś projekty przebudowy? Ewentualnie czy ktoś zna jakiegoś dobrego niedrogiego architekta w okolicach Myszków- Częstochowa, który mógłby mi coś fajnego zaproponować? dodam jeszcze że domek znajduje się na dość wąskiej działce w poprzek i nie ma za dużej możliwości rozbudowy w bok.

:) pozdrawiam !

• 2 weeks później...

Zapewne nie ma projektu, wg którego chałupkę wybudowano :wink:

Znajdź architekta, który zrobi Ci inwentaryzację obiektu i projekt rozbudowy :) Najlepiej osobę działająca na miejscu, obeznaną z lokalnymi warunkami.

Projekt rozbudowy z inwentaryzacją wyjdzie Ci nie tak drogo, a masz możliwość projektować na swoje potrzeby :wink:

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Czy kompleksowy remont domku (bez poddasza użytkowego) na wsi czyli:

1) wymiana więźby,

2) nowy dach

3)strop drewniany, może być konieczna wymiana niektórych belek (teraz wszystko jest zakryte),

4) wzmocnienie ścian szczytowych powyżej parteru (trzeba rozebrać stare i dobudować nowe, bo rozłażą się),

5) ocieplenie ścian wełną i tynkowanie,

6) wymiana okien i założenie okiennic,

7) dobudowanie przedsionka(wiatrołapu) do ściany z głównym wejściem,

8) nie zamierzam adaptować poddasza

to jest JUŻ przebudowana, czy jeszcze remont i czy takie działania wymagają obecnie zezwolenia?

fakt, że wylatuje zapis o wymianie elementów konstrukcyjnych

http://www.mi.gov.pl/prezentacje/jednostki_dokumenty/27/prawo_bud_zm.pdf

ale jak to będą interpretowały urzedy to nie wiem.

punkt 7 nadal bedzie podlegal pod pozwolenie na budowe, chyba ze potraktujesz to jako przydomową oranżerię :wink: